17 °C Athens, GR
30/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Εγκαινιάστηκε στη Νέα Μάκρη το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Π. Τσαπανίδου: Στις 21 Μαΐου έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής Αμαλιάδα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα – 5 συλλήψεις Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Λαμία για το 1ο πολυθεματικό Συνέδριο «Star Forum» Επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821 Τριμερής Υπουργική Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ Επιστρέφει στη χώρα ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στον Λευκό Οίκο η επέτειος της 25ης Μαρτίου Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αλεξάνδρεια

Αντίστροφη μέτρηση για Αρχιεπισκοπικές… οι τρεις τάσεις εντός της Ιεράς Συνόδου

Αντίστροφη μέτρηση για Αρχιεπισκοπικές… οι τρεις τάσεις εντός της Ιεράς Συνόδου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 14 / 11 / 2022 , 3:57 από news_room

Αντίστροφη μέτρηση για Αρχιεπισκοπικές… οι τρεις τάσεις εντός της Ιεράς Συνόδου

Του Χριστόφορου Νέστορος

Η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται εκτάκτως αύριο στις 10 το πρωί για να σηματοδοτήσει και επίσημα την έναρξη της μάχης της διαδοχής στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αναφορικά με τον τρόπο και την ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, με επικρατέστερη να θεωρείται η 8η Ιανουαρίου, ένα μόλις μήνα δηλαδή πριν από τις Προεδρικές.

Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου;

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν αποκλείεται πάντως να θέσουν θέμα επηρεασμού και κινδύνου ανάμιξης πολιτικών προσώπων στις εκλογές.

Μεταξύ άλλων την συνοδό αναμένεται να απασχολήσει το εύρος του εκλογικού σώματος αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου ψηφοφορίας και καταρτισμού κανονικών ψηφοδελτίων.

Τα τρία στρατόπεδα

Η προεκλογική περίοδός αναμένεται να αναζωπύρωση την διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας, με αφορμή το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Η πρώτη σύγκρουση των τάσεων αναμένεται να εκδηλωθεί εντός της Ιεράς Συνόδου.

Φανάρι, Μόσχα, Αθήνα και Ουάσιγκτον παρακολουθούν τις εξελίξεις, με φόντο το παιχνίδι επιρροής των Πατριαρχείων: Οικουμενικού και Ρωσίας. Η παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για πρώτη φορά στην Κύπρο αποτέλεσε εξάλλου ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Οι δυνάμεις που θα επικρατήσουν, θα κρίνουν τον προσανατολισμό, που θα δώσει στην Εκκλησία της Κύπρου ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Ρωσόφιλοι – Βατοπεδινοί

Φίλα προσκείμενοι και με ισχυρές διασυνδέσεις στην Ρωσική Εκκλησία, θεωρούνται οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαΐας.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
Η Εκκλησία της Κύπρου έχει ανάγκη να διαλέγεται με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, αγαπά απεριόριστα και σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και όλες τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες

Παρόμοια είναι η θέση που εξέφρασε μέσω του Alpha και ο Ταμασού Ησαΐας, η στάση του οποίου απέναντι στο ουκρανικό ζήτημα τον έφερε σε σύγκρουση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας
Είναι καιρός να καταρριφθούν κάποιοι μύθοι. Η Εκκλησία της Κύπρου δεν έχει τέτοια δυνατότητα γεωπολιτικών παρεμβάσεων στο γίγνεσθαι το σημερινό το πολιτικό.

Αρχιεπισκοπικοί

Με στενούς δεσμούς με το Φανάρι θεωρούνται ο Πάφου Γεώργιος, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος και ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ο οποίος προκρίνεται ως φαβορί από Φανάρι και Αθήνα.

Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος
Οι γεωπολιτικές καταστάσεις σήμερα καθιστούν την εκλογή αυτή πιθανόν την πιο σημαντική μετά την εκλογή Μακαρίου. Η Εκκλησία της Κύπρου είχε πάντοτες ισχυρούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους οποίους δεν θα πρέπει πρέπει να καταλύσουμε.

Ανένταχτοι

Στους ανένταχτους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο περιλαμβάνονται ο Μόρφου Νεόφυτος και ο Καρπασίας Χριστοφόρος.

Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος
Στην Εκκλησία έχουμε Δημοκρατία, αλλά κάποια άποψη, κάποια προσέγγιση θα επικρατήσει.

Ανατροπές μέχρι τέλους

Στις αρχιεπισκοπικές δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Με το νέο Καταστατικό Χάρτη ο λαός ψηφίζει οποιοδήποτε κρίνει άξιο και η Ιερά Σύνοδος επιλέγει από το Τριπρόσωπο. Δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα της εκλογής να το βγάλει κληρωτίδα σε περίπτωση ισοψηφίας.

Τη σκληρή μάχη που προμηνύεται για είσοδο στο τριπρόσωπο καταγράφει η δημοσκόπηση του REPORTER και του IMR. Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ο οποίος λαμβάνει 25% με τον Μητροπολίτη Ταμασού να ακολουθεί με 13%, τον Μητροπολίτη Πάφου με 12% και τον Μητροπολίτη Μόρφου με 8%.

Ωστόσο τα όσα προβλέπονται στις διαδικασίες επιτρέπουν ανατροπές μέχρι τέλους και δεν δίνουν την ευχέρεια ασφαλών προβλέψεων.

Πηγή: Alpha News της Κύπρου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αλέξης Τσίπρας: Με το εργασιακό ο κ. Μητσοτάκης εξοφλεί γραμμάτιο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το εργασιακό, την διαχείριση της πανδημίας αλλά και για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια με τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στο Star Channel. Ξεκίνησε με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπου υποστήριξε ότι […]

Στον Άγιο Γεώργιο Νιγρίτης τα Άχραντα Παθη του Χριστού από την Ι.Μ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας

Στον Άγιο Γεώργιο Νιγρίτης τα Άχραντα Παθη του Χριστού από την Ι.Μ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 18 / 3 / 2023 , 15:03 από news_room Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, ποιμαντικώς αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών και μάλιστα κατά την ψυχοσωτήριο αυτήν περίοδο της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, με τιμή, ευλαβικό σεβασμό, αλλά και βαθειά κατάνυξη, εν όψει […]

Pin It on Pinterest