17 °C Athens, GR
10/12/2022

Τελευταια Νέα
Πυρετώδεις οι διεργασίες ενόψει Αρχιεπισκοπικών – Την Δευτέρα οι εκλογικοί προκαταρκτικοί κατάλογοι σε ενορίες & κοινότητες Η εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στην Κωνσταντινούπολη Αθήνα: Η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην πλατεία Συντάγματος (Φωτογραφίες) Νέα Υόρκη: Ο ανεπανάληπτος χριστουγεννιάτικος στολισμός του Dyker Heights (Φωτογραφίες) Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στο Γηροκομείο Αθηνών (Φωτορεπορτάζ) Ο πρώην Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Μπρούκλιν Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Οικουμενικός: «Η διφορούμενη στάση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου έχει προκαλέσει έντονη κριτική στον Ορθόδοξο κόσμο» Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στους Αγίους Τόπους 2022: Χρονιά με ρεκόρ βραβείων για τον ελληνικό τουρισμό Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ – Οι Αποφάσεις Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου το δεύτερο ιερατικό συνέδριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Στην παλαιά Βουλή παρουσιάστηκε το 8ο τεύχος του περιοδικού “Αχιλλίου Πόλις” της Ι. Μ. Λαρίσης Τελετή ολοκλήρωσης στρατιωτικής εκπαίδευσης πρωτοετών Δοκίμων Ανθυποπυραγών & Πυροσβεστών Εν μέσω δακρύων η πρώτη γιορτή στον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» Εγκαίνια νέου ΚΔΑΠ ΑμεΑ από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο

Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 22 / 11 / 2022 , 16:38 από news_room

Σαν έτοιμοι από καιρό, τις τελευταίες δύο ημέρες οι ενδιαφερόμενοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία, με κάποιους εξ αυτών να ανεβάζουν στο διαδίκτυο σελίδες υποστήριξης στο Facebook, ακόμα και ολόκληρες ιστοσελίδες με πλούσιο υλικό για το έργο και τη δράση τους.

Αυτές οι πρώτες ημέρες του προεκλογικού κινούνται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι το δημόσιο. Λόγω και του ενδιαφέροντος που καταγράφεται οι ενδιαφερόμενοι, κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις με στόχο να κοινοποιήσουν έμμεσα ή άμεσα το ενδιαφέρον τους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, παρασκηνιακά, διεξάγονται κάποιες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να πεισθούν κάποιοι Ιεράρχες, να αποτραβηχτούν, έτσι ώστε να μείνει χώρος και να δημιουργηθούν περισσότερες πιθανότητες για να εκπροσωπηθούν συγκεκριμένες τάσεις στο τριπρόσωπο.

Ουσιαστικά μετά και από τη χθεσινή ημέρα, υπάρχουν επίσημα κατατεθειμένες οι υποψηφιότητες του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Κωνσταντίας Βασίλειου, του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου και του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να το πράξουν και οι υπόλοιποι Μητροπολίτες.

Δείτε για το θέμα επίσης: Ομάδες υποστήριξης Μητροπολιτών Μόρφου Νεοφύτου – Λεμεσού Αθανάσιου για τις Αρχιεπισκοπικές

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, εξέφρασε τον ενδιαφέρον του σε δημόσιες τοποθετήσεις του για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ενώ ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσωπα από το περιβάλλον του και ιερείς της μητρόπολής του ξεκίνησαν να παρουσιάζουν το έργο του και να καλούν τον λαό να στηρίξει την υποψηφιότητα του.

Ο Κωνσταντίας Βασίλειος, αν και στις δημοσκοπήσεις δεν λαμβάνει τέτοια ποσοστά που να του εξασφαλίζουν μια θέση στο τριπρόσωπο, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη στήριξη που του παρέχεται από θρησκευτικούς και πολιτικούς κύκλους εκτός Κύπρου, υπέρ της υποψηφιότητας του. Εξάλλου πρόκειται για ένα Ιεράρχη, ο οποίος πέραν από τα όσα πράττει από τη θέση του Μητροπολίτη, έζησε αρκετά χρόνια στο Εξωτερικό και διατηρεί άριστες σχέσεις με το Φανάρι και με ορθόδοξες εκκλησίες εντός και εκτός Ευρώπης.

O Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, είναι ο μόνος Ιεράρχης που μέχρι στιγμής έχει εξαγγείλει με κάθε επισημότητα την υποψηφιότητα του. Αν και γνωρίζει πως το έρεισμα που διαθέτει στην πλατιά βάση της κοινωνίας είναι περιορισμένο, επιδιώκει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, ανάμεσα στους άλλους δύο Ιεράρχες που εκπροσωπούν την «αρχιεπισκοπική» τάση εντός της Εκκλησίας. Τον Μητροπολίτη Πάφου και τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας δηλαδή.

Δείτε επίσης: 

Αν και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται ορατό το ενδεχόμενο οι άλλοι Ιεράρχες να αποσυρθούν για να μείνει μέχρι τέλους η δική του υποψηφιότητα, έτσι ώστε να έχει πιθανότητες για να ενταχθεί στο τριπρόσωπο, ο Καρπασίας Χριστοφόρος, θεωρώντας πως υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, παραμένει αμετακίνητος στην υποψηφιότητά του.

Μάλιστα αυτή η υποψηφιότητα, στην παρούσα φάση πονοκεφαλιάζει και τους άλλους ενδιαφερόμενους Μητροπολίτες κυρίως τον Πάφου Γεώργιο και τον Κωνσταντίας Βασίλειο, διότι εκ των πραγμάτων αφαιρεί δυναμική από τις δικές τους υποψηφιότητες, αφού επηρεάζει τη δική τους δεξαμενή ψήφων.

Ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος εκτελεί και χρέη τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, είναι αυτός που επεδίωκε στην Ιερά Σύνοδο της περασμένης Δευτέρας, να μετακινηθεί για μεταγενέστερο χρόνο η ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών. Το γεγονός ότι ο ίδιος εδώ και μέρες εκτελεί χρέη τοποτηρητού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ενδιαφέρεται και για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, καθιστά δύσκολο το έργο του, από τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζει πως θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να βρεθεί στο τριπρόσωπο, την ώρα που κάποιοι άλλοι Ιεράρχες προετοιμάζονταν για αυτό εδώ και καιρό.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου;

Ούτε ο Μητροπολίτης Πάφου κοινοποίησε επίσημα την απόφαση του να κατέλθει ως υποψήφιος, ωστόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις του, δήλωσε πως θα είναι. Γνωρίζοντας και τις ισορροπίες, αλλά και τις θέσεις των άλλων Συνοδικών, αναμένεται πως θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο Εθνικό θέμα, στο οποίο διατηρεί έντονες απόψεις, οι οποίες τυγχάνουν αποδοχής, κυρίως στα κόμματα του Ενδιάμεσου και των αντιομοσπονδιακών κύκλων. Πέραν από τον Λεμεσού Αθανάσιο και τον Ταμασού Ησαΐα, θεωρείται από πολλούς ως το φαβορί για την τρίτη θέση στο τριπρόσωπο.

Επίσης δείτε: Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα

Τις επόμενες ώρες αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία, για τον οποίον επίσης ξεκίνησε από υποστηρικτές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια καμπάνια υπέρ της υποψηφιότητας του. Ο Ταμασού Ησαϊας αν και λόγω του πολυσχιδούς έργου του, αλλά και της στήριξης που λαμβάνει από τους πολίτες, θα είναι έκπληξη εάν δεν βρεθεί στο τριπρόσωπο, ωστόσο το γεγονός πως εντός της Συνόδου έχει τη στήριξη μόνο του Κύκκου Νικηφόρου, θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να καταφέρει να εκλεχθεί, από τη στιγμή που στο τριπρόσωπο θα βρίσκεται, είτε ο Πάφου Γεώργιος, είτε ο Κωνσταντίας Βασίλειος.

Με πληροφορίες από τον Ρεπόρτερ της Κύπρου (reporter.com.cy)

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 / 6 / 2021 , 6:14 από news_room Την Δευτέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, 21 Ιουνίου, η Εκκλησία μας τιμάει το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος προεξήρχε της θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας του Γλωσσά. Στον […]

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 8 / 2021 , 14:38 από news_room Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος Ακολουθεί το Μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου για την εορτή της Ινδίκτου: † Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ […]

Pin It on Pinterest