23 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Παρουσία πλήθους κόσμου η Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 10 / 2022 , 21:25 από news_room

Παρουσία πλήθους κόσμου η Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Τον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκε ο Πρόεδρος της ΚΔ, κ. Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Παρέστη επίσης η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Της έναρξης της παρελάσεως, προηγήθηκε η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών και η επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την παρέλαση άνοιξαν οι πολεμιστές, τραυματίες και ανάπηροι πολέμου του 1974, συνοδευόμενοι από εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. Επιπλέον, των τμημάτων υπερίπταντο σχηματισμοί ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της Κυπριακής Αστυνομίας.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, συνεχάρη τα τμήματα για την επιβλητική εμφάνισή τους, ενώ στην Ημερήσια του Διαταγή ανέφερε ότι σήμερα εορτάζουμε την 62η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τιμώντας παράλληλα τη γενέθλιο μέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Επισήμανε ότι, η τόλμη, ο ηρωισμός και η θυσία όσων αγόγγυστα ανηφόρισαν τα δύσβατα μονοπάτια της ελληνικής αρετής στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 – 1959, επέφεραν την απαλλαγή από την Αγγλική αποικιοκρατία και οδήγησαν τον κυπριακό ελληνισμό στην πολυπόθητη για αιώνες Λευτεριά και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 16 Αυγούστου 1960.

Έκτοτε, τόνισε ότι, η Κύπρος πορεύεται σταθερά στο διεθνές στερέωμα, συμμετέχοντας σε ισχυρές συμμαχίες στη βάση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πέραν των άλλων, υπογράμμισε ότι, κατά παράβαση κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου, το 37% περίπου του εδάφους μας εξακολουθεί να κατέχεται παράνομα, ενώ συνεχώς η Τουρκία αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της, επιβάλλει τη συνεχή ετοιμότητά μας, για να προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία.

Καταληκτικά, επισήμανε ότι, οι διαρκείς προκλήσεις μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την εδαφική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι, η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται με ευελιξία, ώστε να επαυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ, αποτελώντας παράλληλα ισχυρό και αξιόπιστο μέσο για την υλοποίηση των πολιτικό-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου:

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλείται η Τουρκία, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τον στρατό κατοχής, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση που έλαβε χώρα με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε σήμερα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με τη σημερινή επέτειο, είναι η 62η από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που πρώτα και πάνω από όλα θα ήθελα να εκφράσω είναι την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά στους αγωνιστές της ελευθερίας ’55-’59, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και υπέστησαν θυσίες για να αντιμετωπιστεί η τουρκική βουλιμία του ’63-’64, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974 υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε όσους αγωνίστηκαν υπέρ δημοκρατίας, ελευθερίας και νομιμότητας, έτσι ώστε να επιτρέψουν τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θωρακισμένης πλέον και με την ένταξη στην ΕΕ και με τις στρατηγικές συμμαχίες που έχει επιτύχει όχι μόνο με τα γειτονικά κράτη, όχι μόνο με την ΕΕ που αποτελούμε μέλος, είναι ο θώρακας μας, αλλά ταυτόχρονα και με δυνάμεις, οι οποίες δείχνουν να κατανοούν και να συμμερίζονται τις έγνοιες και τις ανησυχίες που εκφράζουμε σαν αποτέλεσμα μιας νέας ρητορικής της Τουρκικής Κυβέρνησης. Θα ήταν παράλειψη αν δεν εξέφραζα τα συγχαρητήρια μου στον Υπουργό Άμυνας, στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και σε όλους τους αξιωματικούς και επιτελείς, αλλά και θερμές ευχαριστίες για τη στενή συνεργασία που διατηρούμε με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την ελληνική Πολιτεία.

Όπως θα έχετε διαπιστώσει πρόθεση και σκοπός μας είναι μόνο η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και να θωρακίσουμε από τις επιβουλές των άλλων, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ναι, είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά την ίδια ώρα είναι και καλά γνωστό ότι η Κύπρος συνεχώς, ιδιαίτερα η ελληνοκυπριακή πλευρά, ως επιθυμία έχει μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Έχουμε κατορθώσει να είμαστε πυλώνας σταθερότητας, πυλώνας ειρήνης, πυλώνας συνεργασιών σε ολόκληρη την περιοχή είτε της Ανατολικής Μεσογείου είτε του αραβικού κόσμου είτε πλέον να αποτελούμε στρατηγικό εταίρο με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλούνται προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τον στρατό κατοχής από 40 χιλιάδες, σε πόσες άλλες.

Γνωρίζουν καλά ότι δεν ανησυχούν από την αποτρεπτική δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωρίζουν καλά ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, γνωρίζουν καλά ότι θέλουμε την εξεύρεση μιας λύσης που να είναι λειτουργική, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Μάλιστα, αυτό που θα ήθελα να πω προς την τουρκική ηγεσία είναι πως εμείς γνοιαζόμαστε πολύ περισσότερο για την ευημερία των συμπατριωτών μας από ό,τι κάποιοι άλλοι που τους χρησιμοποιούν δυστυχώς, όπως (αναφέρει) και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, (δηλαδή) ως μια υποτελή δύναμη της Τουρκίας, αυτό που αποκαλούν, τάχα την ‘τδβκ΄.

Με αυτά λέγοντας, θέλω για άλλη μια φορά να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τείνει χείρα φιλίας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου, όχι όπως το ερμηνεύει η τουρκική πλευρά, αλλά όπως το καταγράφει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις τουρκικές απειλές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλω να έχετε καμιά αμφιβολία ότι ήδη αρχίσαμε τις διαβουλεύσεις, αρχίσαμε τις κινητοποιήσεις και βεβαίως δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια και αναφέρομαι πάντα στις διπλωματικές προσπάθειες, τις επαφές με φίλες χώρες, με τα ΗΕ, με την ΕΕ, έτσι ώστε να αποτρέψουμε αυτό που κατορθώσαμε να αποτρέψουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν με ποικίλους τρόπους η Τουρκία φρόντιζε είτε για την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε για την επιβολή λύσεων που θα μας οδηγούσαν σε προτεκτοριοποίηση του κυπριακού κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέστη, συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αντιστασιακών στο πάρκο του Προεδρικού και στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Εξάλλου, μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη παρέθεσαν δεξίωση προς το ξένο Διπλωματικό Σώμα με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας:

Στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αναφέρθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, κ.κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα, εκφράζοντας περηφάνεια για το υψηλό επίπεδο αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση, με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «γιορτάζουμε την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας, αλλά και της δημοκρατίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται ως την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας. Μέχρι τότε, όμως, η Κύπρος ενισχύει σημαντικά την αμυντική της θωράκιση με σύγχρονο εξοπλισμό και αξιόπιστες διεθνείς συνεργασίες.

Ο προϋπολογισμός μας φέτος είναι ο υψηλότερος της τελευταίας 20ετίας. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε αμυντικές συνεργασίες εντός και εκτός ΕΕ. Συνεργασίες που στέλνουν το μήνυμα της σταθερότητας, της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ. Η απόφαση, πέραν της σημαντικής πολιτικής της διάστασης, διευρύνει τις διαθέσιμες εξοπλιστικές επιλογές.

Η παρουσία του φίλου Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου αποδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς σχέσεων και το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας με τα οποία μαζί πορευόμαστε.

Για ακόμη μια χρονιά, η στρατιωτική παρέλαση διεξήχθη με επαγγελματισμό και υψηλό φρόνημα. Συγχαίρω τον Αρχηγό, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Ευχαριστώ θερμά τους Πρέσβεις και τους Ακόλουθους Άμυνας για την εδώ παρουσία τους. Χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι «με τιμή και συγκίνηση μετέχουμε σήμερα στους εορτασμούς της 62ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιας Ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε με αγώνες, με ηρωισμό και με θυσίες από τον κυπριακό λαό, αποτυπώνονται αυτοί στα λόγια του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή: τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πώς πρέπει να ζουν, ξέρουν και πώς να πεθάνουν και πώς την πατρίδα να τιμούν.

Το εναργές διαχρονικό και ισχυρό όραμα των Κυπρίων αγωνιστών για ελευθερία και ανεξαρτησία, αποτελεί για όλους μας, για όλο τον Ελληνισμό ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και αποφασιστικότητας και χαράσσει τον δρόμο για την κοινή μας πορεία.

Στόχος μας είναι – το επαναλαμβάνω μια ακόμα φορά – μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μια λύση με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς το τείχος της διαίρεσης του νησιού που ύψωσε ο εισβολέας και χωρίς βέβαια την παράνομη στρατιωτική κατοχή του που παραβιάζει κατάφορα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι στη μεταπολεμική Ευρώπη και η Κύπρος δέχθηκε τη βάρβαρη τουρκική επίθεση και εισβολή – θυμάστε ότι ήταν μια άλλη ‘επιχείρηση ειδική, στρατιωτική’, για ‘ειρηνικούς’ σκοπούς δήθεν, και βέβαια υπογραμμίζει την ανάγκη να καταδικάσουμε απερίφραστα όλες τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού που καταπατούν τον Χάρτη των ΗΕ. Αυτές οι αναθεωρητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές της Τουρκίας που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου απειλούν την Ελλάδα με casus belli και ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας λες και αυτά δεν απειλούνται, λες και δεν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε όλα τα μέτρα άμυνας για αυτά, δεν είναι μόνο αβάσιμες και απαράδεκτες, αλλά και υπονομεύουν απροκάλυπτα τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Και είναι καιρός πλέον ο κόσμος να μάθει ότι οι αναθεωρητισμοί και οι επεκτατισμοί κάθε φύσης απειλούν όχι μόνο ένα-δύο κράτη-στόχους, αλλά αυτή την ίδια την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και γιατί όχι, την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Και νομίζω σιγά σιγά το αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος.

Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις κοινές προκλήσεις, απειλές και αναθεωρητικές συμπεριφορές της Τουρκίας. Και της Ρωσίας. Και να εργαστούμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης και της αμυντικής συνεργασίας μας που πάει από το καλό στο καλύτερο.

Ταυτόχρονα κάνουμε κάθε μέρα πιο ισχυρές συμμαχίες που οικοδομήσαμε με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα να αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συμμαχίες μας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο εδράζονται πάντα στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας, ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και καλλιεργούν πάνω από όλα το πνεύμα της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των εθνών.

Σήμερα, οι ισχυρές, σύγχρονες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν τον ένδοξο αγώνα του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού και τόσων άλλων ηρώων αγωνιστών και εγγυώνται την ελευθερία και ανεξαρτησία μας, καθώς και τη συμπαράταξη μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και συντελεστές αυτής της λαμπρής παρέλασης που παρακολουθήσαμε και να ευχηθώ χρόνια πολλά στην όμορφη, στην περήφανη, στην ελεύθερη Κύπρο».

Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη

Γιορτάζουμε την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται έως την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας.

Μέχρι τότε όμως, η Κύπρος ενισχύει σημαντικά την αμυντική της θωράκιση με σύγχρονο εξοπλισμό και αξιόπιστες διεθνείς συνεργασίες. Ο προϋπολογισμός μας φέτος είναι ο υψηλότερος της τελευταίας 20ετίας.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε αμυντικές συνεργασίες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεργασίες που στέλνουν μήνυμα σταθερότητας, ειρήνης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση για πλήρη άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ. Η απόφαση, πέραν της σημαντικής πολιτικής της διάστασης, διευρύνει τις διαθέσιμες εξοπλιστικές επιλογές.

Η παρουσία του φίλου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου αποδεικνύουν τους άρρηκτους δεσμούς των δύο χωρών και το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας με το οποίο πορευόμαστε.

Γι’ ακόμη μία χρονιά η στρατιωτική παρέλαση διεξήχθη με επαγγελματισμό και υψηλό φρόνημα.

Συγχαίρω τον Αρχηγό Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία.

Ευχαριστώ θερμά τους πρέσβεις και τους ακόλουθους άμυνας για την εδώ παρουσία τους.

Χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σχετικά Άρθρα

The city talks back: Assembly 2 Μια συνεργασία του Theatrum Mundi και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 6 / 2021 , 1:26 από news_room THE CITY TALKS BACK: ASSEMBLY 2 MΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ THEATRUM MUNDI ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ 26– 28 Ιουνίου 2021 Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και ανθρωπολόγοι, εξερευνούν για δεύτερη χρονιά τις πολιτικές φωνές της σύγχρονης Αθήνας. Περφόρμανς, μεταφράσεις, ταινίες και συζητήσεις, διερευνούν τον […]

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Π.Σ. στο Χαλάνδρι επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 7 / 8 / 2021 , 20:36 από news_room Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το πρωί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μετά το τέλος της ενημέρωσης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: Είμαστε ευγνώμονες στις γυναίκες και στους άνδρες […]