12 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Κοινή Δήλωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Μουσείου της Βίβλου

Κοινή Δήλωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Μουσείου της Βίβλου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 10 / 2022 , 0:34 από news_room

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, ένα χειρόγραφο Ελληνικού Ευαγγελίου του 11ου αιώνα επαναπατρίστηκε επίσημα στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Θεοτόκου Εικοσιφοίνισσας (Κοσίνιτζας) από το Μουσείο της Βίβλου. Ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα ευαγγέλια του κόσμου, το «Κοσίνιτζα Χειρόγραφο 220» είναι ανάμεσα στα 470 θρησκευτικά αντικείμενα και τα 430 χειρόγραφα που λεηλατήθηκαν από τη Μονή το 1917 από τις Βουλγαρικές Δυνάμεις.

«Όταν το Μουσείο της Βίβλου ανακάλυψε ότι αυτό το κείμενο είχε αφαιρεθεί παράνομα και αρπακτικά από τη Μονή, κινήθηκε γρήγορα, υπεύθυνα και επαγγελματικά για να φροντίσει για την αποκατάσταση και τον επαναπατρισμό του. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε αρκετά την ευγνωμοσύνη μας στην Πράσινη Οικογένεια και το Μουσείο για τη χριστιανική και επαγγελματική τους υπηρεσία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την επίσημη τελετή επιστροφής στη Μονή της Δράμας.

Πριν ταξιδέψουν στη Δράμα, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Μουσείου κ. Steve Green, ο Chief Curatorial Officer Δρ. Jeff και η κα Susan Kloha και ο Associate Curator of Medieval Manuscripts Dr. Brian Hyland, ο οποίος αναγνώρισε πρώτος την προέλευση του κειμένου, συναντήθηκαν με τον Παναγιώτατε στο Φανάρι για να μάθετε περισσότερα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τους συνόδευε η Δρ Ελισάβετ Προδρόμου, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του μουσείου και επικεφαλής συντονιστής της συνεργασίας του ιδρύματος με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Με την άδεια του Πατριάρχη, το Μουσείο της Βίβλου είχε αρχίσει να εκθέτει το χειρόγραφο τον Οκτώβριο του 2021, εγκαίρως για την Αποστολική Επίσκεψη της Παναγιότητάς Του στην Ουάσιγκτον, DC εκείνο το φθινόπωρο.

«Το Μουσείο της Βίβλου τιμά τη συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκθέσει την ιστορία της Βίβλου στον ελληνικό κόσμο στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο κ. Γκριν, ιδρυτής και πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου. «Με ταπεινώθηκε να με υποδέχτηκε ο Παναγιώτατος στην Κωνσταντινούπολη και προσεύχομαι για συνεχείς ευλογίες σε αυτόν και για την ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την επιστροφή του ευαγγελικού χειρογράφου στη μονή της Θεοτόκου Εικοσιφοίνισσας τις επόμενες ημέρες».

Στην Κοσινίτσα, σήμερα γυναικείο μοναστήρι, η αρχηγία του μουσείου έγινε δεκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και την Αξίωτη Ηγουμένη Γερονίτισσα Αντωνίνη. Κατόπιν Δοξολογίας του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο κ. Γκριν τιμήθηκε με την ύψιστη τιμή της Μητροπόλεως Δράμας «Μεγαλόσταυρο» από τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα. Η τελετή της επιστροφής ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αειμνήστου Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

«Έχετε δώσει παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλοι και προσευχόμαστε να το κάνουν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. «Αλλά πάνω απ’ όλα, έχετε εκδηλώσει τη δέσμευσή σας σε Εκείνον που είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή, επειδή δεν επιτρέψατε να επικρατήσουν οι αμαρτωλές πράξεις εκείνων που έχουν πεθάνει εδώ και καιρό. Διαλέξατε τον δρόμο της Ανάστασης, «την αναγέννηση όταν ο Υιός του ανθρώπου θα καθίσει στον θρόνο της δόξας του»» (Πλήρες Παρατηρήσεις)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δανείσει άλλα τρία χειρόγραφα ως μέρος αυτής της συνεργασίας για μόνιμη έκθεση στο Μουσείο της Βίβλου και ως χειρονομία ευγνωμοσύνης για την επιστροφή του χειρογράφου του Ευαγγελίου. Τόσο η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και το Μουσείο της Βίβλου εκφράζουν την ελπίδα τους ότι και άλλες συλλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν στην κατοχή τους χειρόγραφα από τη μονή Κοσινίτσα θα τα επιστρέψουν οικειοθελώς στο νόμιμο σπίτι τους.

elpidoforos Steve Green, Ιερό Βιβλίο των Γοσέπλς Χειρόγραφο Κοζίνιτσας 220 2

Φωτογραφίες: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής – Dimitrios S. Panagos

Σχετικά Άρθρα

Η πανήγυρις των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγριάς

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 2 / 2021 , 4:49 από news_room Με την συμμετοχή πλήθους πιστών και σύμφωνα με τα ισχύοντα για την προστασία της δημόσιας υγείας, πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγριάς. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, πλαισιωμένος […]

Η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών

Η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 2 / 2024 , 1:43 από news_room Φωτό: Ι.Α.Α. – Χρ. Μπόνης Τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας τιμά σήμερα η Εκκλησία. Το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών τελέσθηκε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού […]