23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Αρχιερατικός Εσπερινός στην Πατρίδα της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής

Αρχιερατικός Εσπερινός στην Πατρίδα της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 10 / 2022 , 22:14 από news_room

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής της εξ Αλμωπίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στην πατρίδα και τόπου του μαρτυρίου της, το χωριό Χρυσή της Αλμωπίας, στον φερώνυμο της Αγίας πανηγυρίζοντα ιερό ενοριακό ναό.

Προ των αποστίχων του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον προϊστάμενο του ιερού ναού π. Αντώνιο Καραβασίλη. Δικαιολόγησε μάλιστα την απόφασή του τονίζοντας ότι ο π. Αντώνιος διακονεί επί σειρά ετών στο χωριό του, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, ότι σηκώνει δια βίου τον προσωπικό του σταυρό και ότι αγάπησε την Αγία Χρυσή, γι᾿ αυτό και επί των ημερών του διαδόθηκε πάρα πολύ στο όνομα και η τιμή της Αγίας. Ευχήθηκε τέλος στον νέο Πρωτοπρεσβύτερο να ευαρεστήσει τον Θεό και να σωθεί.

Εν συνεχεία κήρυξε τον θείο λόγο ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, ο οποίος τόνισε η τιμωμένη αγία είναι Νεομάρτυς και Μεγαλομάρτυς και εμφανίζεται ολοζώντανη παρά την παρέλευση πολλών χρόνων εντός αλλά και εκτός των ορίων της Ελλάδος, για να δείξει ότι οι άγιοι ανήκουν στην Εκκλησία ολόκληρη. Με αυτές τις αυξανόμενες εμφανίσεις μας διδάσκει ότι είναι πραγματικότητα τα όσα κηρύττει η Εκκλησία περί της Αναστάσεως των νεκρών. Πέθανε πριν πολλά χρόνια περιφρονημένη από τους ανθρώπους σε ηλικία 17 ετών, σε μία εποχή που όλα τά᾿σκιαζε η φοβέρα και η σκλαβιά, αλλά δεν ξεχάστηκε, όπως θα περιμέναμε. Μας διδάσκει ότι όντως υπάρχει η μετά θάνατον ζωή, ότι όποιος τηρεί τις εντολές του Θεού και ζει εν μετανοία δεν πεθαίνει. Με τον θάνατό της δεν εξαφανίστηκε και χάθηκε η ψυχή της, όπως πιστεύουν οι αγνωστικιστές και οι άθεοι, αλλά ζει μέσα στο φως του Θεού και εμφανίζεται σε μας. Μας συντρέχει στον πνευματικό αγώνα μας, ψυχικά και σωματικά. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν, ότι οι άνθρωποι που αγαπούν την σοφία (οι φιλόσοφοι) όταν πεθαίνουν, πηγαίνουν στη γη (νήσο) των μακάρων και εκεί αγάλλονται και χαίρονται ξεχνώντας τα επίγεια και τους επί γης. Στην πραγματικότητα όμως, οι άνθρωποι που πιστεύουν στον αληθινό Θεό δεν απομακρύνονται από εμάς, αλλά είναι δίπλα μας. Διότι το να αγιάσει κανείς σημαίνει, ότι έφθασε στην τελείωση της αγάπης. Αυτός δεν ξεχνά. Έτσι και η Αγία Χρυσή δεν μας ξεχνά εμάς τους επί γης και μας συντρέχει στις δυσκολίες της ζωής μας, για να δείξει ότι όχι μόνον αυτή αλλά και όλοι οι άγιοι δεν μας έχουν λησμονήσει, αλλά με τις πρεσβείες του στηρίζουν τον κόσμο ολόκληρο και μας ενισχύουν στην μετάνοια. Ο προφήτης Ησαΐας έλεγε ότι είναι μακάριοι όσοι έχουν συγγενείς στην Ιερουσαλήμ. Εννοούσε την Βασιλεία του Θεού, έβλεπε την δόξα της Εκκλησίας που είναι η όντως Ιερουσαλήμ, η επουράνιος Ιερουσαλήμ. Αυτά τα έλεγε για εμάς τους πιστούς που έχουμε συγγενείς τους αγίους μας και γι᾿ αυτό είμαστε πραγματικά μακάριοι. Οι άγιοι μας αγαπούν ασυγκρίτως περισσότερο από τους γονείς και τους συγγενείς μας. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε τους αγίους δίπλα μας, όπως την αγία Χρυσή.

Γι᾿ αυτό πρέπει να φιλοτιμηθούμε, κατέληξε, γιατί έτσι γίνεται για εμάς πολύ εύκολη η σωτηρία. Πολλοί αναρωτιούνται: Ποιος μπορεί να σωθεί; Όμως οι οι άγιοι μας δείχνουν, ότι είναι εύκολο να σωθούμε. Η αγία Χρυσή σε μια πολύ δύσκολη εποχή όχι μόνο σώθηκε αλλά και αγίασε. Όσο δύσκολη και να είναι η εποχή μας, αν ζητούμε τις πρεσβείες της αγίας, των αγίων και ιδιαίτερα της Παναγίας και εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους είναι πολύ εύκολο να σωθούμε. Ευχήθηκε τέλος η εορταζομένη Αγία να μας εμπνεύσει να αγωνιστούμε για την σωτηρία και να γευθούμε την χαρά της Βασιλείας του Θεού.

Κατά το πέρας το Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, κ. Ιωήλ, αναφέρθηκε με συντομία στο ιστορικό της αναδείξεως και της τιμής της Αγίας, την οποία εξ αρχής προέβαλε με βάση το Νέο Μαρτυρολόγιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και τα άλλα ιστορικά τεκμήρια της περιοχής και του Αγίου Όρους ο Άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης. Τόνισε όμως, ότι ενώ στην αρχή δεν υπήρχε η ανάλογη ανταπόκριση από τον λαό, αυτό άλλαξε άρδην όταν προϊόντος του χρόνου άρχισαν να γίνονται με μεγάλη συχνότητα εμφανίσεις της Αγίας και θαύματά της σε κληρικούς, σε μοναστήρια, σε νοσοκομεία καθώς και θεραπείες ανιάτως ασθενούντων. Τέλος, εξέφρασε με μεγάλη συγκίνηση την χαρά του και την δοξολογία του προς τον Θεό για την πάνδημη συμμετοχή των πιστών στον Πανηγυρικό Εσπερινό, αφού κατέκλυσαν ακόμη και τον εκτός του ιερού ναού χώρο.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό μετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Εδέσσης, Αρχιμ. Μάξιμος Χατζής, και Σκύδρας, Αρχιμ. Αντώνιος Κορέστης, ο Αρχιμ. Πορφύριος από την Ιερά Μονή Γουβερνέτου Κρήτης και μεγάλος αριθμός κληρικών της Ι. Μητροπόλεως. Τις αρχές εκπροσώπησαν ο Βουλευτής Πέλλας κ. Δ. Σταμενίτης, οι Δήμαρχοι Αλμωπίας, κ. Χ. Μπάτσης, και Έδεσσας, κ. Δ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Η ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοσταθμό της Ι.Μ. Εδέσσης «Εκ Βαθέων» και βιντεοσκοπήθηκε από τον Σταθμό 4Ε προκειμένου να μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Την ημέρα της εορτής, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 7.00 π.μ. θα τελεσθούν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θ. Λειτουργία, ενώ στις 5.00 μ.μ. θα τελεσθεί Εσπερινός και Παράκλησις της Αγίας.

Αρχιερατικός Εσπερινός στην Πατρίδα της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής

Σχετικά Άρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η στοχευμένη στήριξη των πιο αδυνάμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η στοχευμένη στήριξη των πιο αδυνάμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 2 / 2023 , 16:33 από news_room Στη διπλή σημασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το νομοσχέδιο έρχεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που για δεκαετίες ολόκληρες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας, με τις […]

Μπάιντεν και Μακρόν

ΗΠΑ: Ο Τζ. Μπάιντεν υποδέχθηκε τον Μακρόν – Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που λήφθηκαν από κοινού

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 12 / 2022 , 0:56 από news_room ΗΠΑ: Ο Τζ. Μπάιντεν υποδέχθηκε τον Μακρόν – Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που λήφθηκαν από κοινού Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν διατράνωσαν τη σταθερότητα της συμμαχίας των ΗΠΑ και της Γαλλίας, «δύο αδελφών χωρών που αγωνίζονται για την ελευθερία», παρά τις […]