24 °C Athens, GR
12/04/2024

Τελευταια Νέα
Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί» Υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας το 2023! Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Η Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας θα αποζημιώσει τα δεκάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Exercise is Medicine» Με επιτυχία η επαρχιακή ημερίδα «Αμμόχωστος – Κωνσταντία – Σαλαμίνα: Άγιοι και μνημεία της κατεχόμενης πόλης» Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου στην Έκθεση «Travel Expo Cyprus 2024» Έναρξη του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Νότια Κορέα: Στις κάλπες οι πολίτες για την εκλογή πρωθυπουργού Attica Economic Review: «Πρόκληση η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»

Με το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» τιμήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Νέα Υόρκη

Με το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» τίμησαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Νέα Υόρκη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 10 / 2022 , 13:38 από news_room

Με το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» τιμήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Νέα Υόρκη

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας τίμησαν στην Νέα Υόρκη. Ο μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος ο Β’ όπου επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βραβεύτηκε στο συμπόσιο Αθηναγόρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2022. Ακολουθεί η ομιλία του μακ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου:  Στο συμπόσιο Αθηναγόρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2022 τιμώντας τον Μακαριώτατο Θεόδωρο Β’ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στο Χίλτον της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη 8 Οκτωβρίου 2022 | Μακαριώτατε Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρε Β’, Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Δημήτριε, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και Ιεράρχες, Αγαπητοί Κληρικοί και Πρεσβυτέρες της Εκκλησίας μας, Αξιότιμα ​​Μέλη του Διπλωματικού Σώματος, Αξιότιμοι Άρχοντες και εκλεγμένοι Άρχοντες, Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφοί,

Απόψε, έχουμε το προνόμιο να έχουμε στην παρουσία μας τη ζωντανή εικόνα της Μεγάλης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, τον Μακαριώτατο Θεόδωρο Β’, τον 116ο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Είμαστε εδώ για να Τον τιμήσουμε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας – για την αμέριστη υποστήριξή Του στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και για την οραματική αποστολή Του σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής. Επαινούμε τη θαρραλέα στάση του Μακαριωτάτου για την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας – μια στάση φανερά δίκαιη και σωστή!

Αλλά προτού προχωρήσουμε σε περισσότερα αφιερώματα και την απονομή του βραβείου, επιτρέψτε μου λίγες στιγμές να εξυμνήσω αυτήν την Αποστολική Έδρα, που ιδρύθηκε από τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

Στο Βιβλίο της Αποκάλυψης, όταν ο Αποκαλυπτής βλέπει τον Θρόνο του Θεού, βλέπει, «μέσα στον θρόνο και γύρω από τον θρόνο Τέσσερα Ζωντανά Όντα να βρίθουν από μάτια. Το πρώτο ον ήταν σαν λιοντάρι…». [*] Αυτό το Θεριόμορφο είναι το σύμβολο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – του Φτερωτού Λέοντα που βρυχάται στο Ευαγγέλιο του Αγίου Μάρκου με τα καλά νέα του Σταυρού και της Ανάστασης.

Το Αποστολικό ίδρυμα του Παναγιωτάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – σε συνδυασμό με τις παραδόσεις της μάθησης στην Πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, και ως παράδειγμα της Μεγάλης Βιβλιοθήκης – παρήγαγε το μεγαλύτερο κέντρο για την άνθηση της Χριστιανικής Θεολογίας που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Η περίφημη Κατηχητική Σχολή της Αλεξάνδρειας γνώριζε διακοσμητές όπως ο Ωριγένης και ο Κλήμης. Η μοναστική παράδοση εμφανίστηκε στις ερήμους της Αιγύπτου με τον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα και τους πολλούς μαθητές του.

Όμως, για την υπεράσπιση της Ορθόδοξης πίστης από τους προκατόχους του Μακαριωτάτου, βλέπουμε καθαρότερα την έμπνευση και το όραμά Του.

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας – ο Αεικίνητος! Διάκονος του Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξανδρείας στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο ανυπέρβλητος και ακατανίκητος υπερασπιστής της Νίκαιας, που υπέμεινε έντονους διωγμούς και εξορίες μετά την εξορία από τις πολιτικές αρχές.

Ο Πατριάρχης μας Θεόδωρος γνωρίζει αυτήν την ίδια δίωξη, η οποία υπήρξε αδυσώπητη, λόγω της στάσης Του υπέρ της καλής κανονικής τάξης της Εκκλησίας – υποστηρίζοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει Αυτοκέφαλο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και έτσι να αποκαταστήσει εκατομμύρια Ουκρανούς στην η Κανονική Εκκλησία.

Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Μακαριώτατος είναι θαυμαστής της σλαβικής παράδοσης. γιατί έχει μεγάλη εμπειρία από την εποχή του ως Πατριαρχικός Έξαρχος στην Οδησσό. Είχε θερμές σχέσεις με την Ουκρανική και τη Ρωσική Εκκλησία. Όμως, λόγω της δίκαιης στάσης Του, το Πατριαρχείο Μόσχας – το οποίο υποστηρίζει την πλήρη επιθετικότητα και τη βία κατά του ουκρανικού λαού, καθώς και την παράνομη κατάληψη ουκρανικών εδαφών με ψευδείς εκλογές υπό την απειλή όπλου – έχει εισβάλει ακανόνιστα στην ήπειρο της Αφρικής, η οποία είναι την πλήρη εκκλησιαστική επικράτεια του Ιερού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Όμως ο Πατριάρχης Θεόδωρος είναι τόσο αμετακίνητος όσο και ο άγιος προκάτοχός Του Αθανάσιος και ο Κύριλλος μετά από αυτόν, που έδωσε στους μεταγενέστερους τον τίτλο της Θεοτόκου για την Παναγία.

Βλέπετε, φίλοι μου, το βάρος και οι δόξες της ιστορίας της Μητρόπολης του Αγίου Μάρκου δεν είναι εύκολο να το αντέξετε. Αλλά ο Μακαριώτατος το κάνει με τόση χάρη και αξιοπρέπεια.

Ας θυμηθούμε ότι ο τίτλος του «Πάπας», που ισχύει και για τον Επίσκοπο Ρώμης, προέρχεται από την ελληνική λέξη Πάππας , που σημαίνει «πατέρας». Και ο Μακαριώτατος είναι αληθινός πατέρας σε όλη την Αφρική.

Μακαριώτατε, όχι μόνο φέρετε τα σημάδια των αρχαίων προκατόχων Σου, αλλά και στέκεστε σε μια σειρά Πατριαρχών Αλεξανδρείας, που κατάγονται από τη γενέτειρά σας νησί, την Κρήτη.

Δύο από τους έξι Κρητικούς που ήρθαν ενώπιον Σας κατείχαν και τους Θρόνους της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας σε μια ζωή τους: Άγιος Κύριλλος Λούκαρης – στην αγιοποίηση του οποίου ο Μακαριώτατος προήδρευσε το 2009. Και τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη, ο οποίος, όταν ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης, ίδρυσε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ως Επισκοπή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Αυτές οι δύο σημαντικές προσωπικότητες από την ιστορία και των δύο Πατριαρχείων –Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας– προσθέτουν στη συνείδηση ​​της αλληλεγγύης και της ομοφωνίας που προωθεί ο Μακαριώτατος και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Έτσι, είναι σωστό που ο Μακαριώτατος λαμβάνει αυτή την υψηλή διάκριση του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας. Επιπλέον, το γεγονός ότι απονέμεται τη βραδιά που ξεκινά τη δέκατη όγδοη επέτειο της εκλογής της Μακαριότητάς σας στην Έδρα του Φτερωτού Λιονταριού, μεγεθύνει τη χαρά που νιώθουμε όλοι.

Και έτσι, με αυτές τις σκέψεις και με τον βαθύτατο σεβασμό προς το πρόσωπό σας, καθώς και προς το Παναγιώτατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους αυτής της συνέλευσης και ολόκληρης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τα επιτεύγματά σας, μαζί με τις ολόψυχες προσευχές και τις καλύτερες ευχές μας για την αποστολή Σας να σπείρετε τους σπόρους της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης σε όλη την Αφρική και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΣΑΣ, ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ!

ARCHEPISCOPAL ENCOMIUM By His Eminence Archbishop Elpidophoros of America At the 2022 Athenagoras Human Rights Award Banquet Honoring His Beatitude Theodoros II Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa

Your Beatitude Patriarch Theodoros II of Alexandria and All Africa,

Your Eminence Archbishop Demetrios

Most Reverend Metropolitans and Hierarchs,

Beloved Clergy and Presvyteres of our Church,

Honorable Members of the Diplomatic Corps,

Esteemed Archons and Archons-elect,

Dear Sisters and Brothers in Christ,

Tonight, we are privileged to have in our presence the living icon of the Great Church of Alexandria, His Beatitude Theodoros II, the 116th Pope and Patriarch of Alexandria. We are here to honor Him with the Athenagoras Human Rights Award – for His unwavering support of the Mother Church of Constantinople, and for His visionary mission across the Continent of Africa. We praise His Beatitude’s courageous stand for the Autocephaly of the Orthodox Church of Ukraine – a stand that is manifestly righteous and right!

But before we proceed with more tributes, and the awarding of the accolade, please allow me a few moments to extol this Apostolic See, founded by the Evangelist Mark.

In the Book of the Apocalypse, when the Revelator beholds the Throne of God, he sees, “within the throne and around the throne Four Living Beings teeming with eyes. The first Being was like a lion….”[*] This Theriomorph is the symbol of the Patriarchate of Alexandria – the Winged Lion that roars in the Gospel of Saint Mark with the Good News of the Cross and the Resurrection.

The Apostolic foundation of the Most Holy Patriarchate of Alexandria – combined with the traditions of learning in the City founded by Alexander the Great, and exemplified by the Great Library – produced the greatest center for the flowering of Christian Theology the world has ever known. The famous Catechetical School of Alexandria knew such luminaries as Origen and Clement. The Monastic tradition appeared in the deserts of Egypt with Saint Anthony the Great and his many disciples.

But it was in the defense of the Orthodox faith by the predecessors of His Beatitude, that we behold most clearly His inspiration and vision.

Saint Athanasios the Great – the Unmovable! A deacon to Saint Alexander of Alexandria at the First Ecumenical Council, and throughout his tenure as Patriarch of Alexandria, the insurmountable and unconquerable Defender of Nicaea, enduring intense persecution, and exile after exile by the political authorities.

Our Patriarch Theodoros knows this same persecution, which has been relentless, because of His stand for the good canonical order of the Church – supporting the Ecumenical Patriarchate’s decision to grant Autocephaly to the Orthodox Church of Ukraine, and thus, to restore millions of Ukrainians to the Canonical Church.

I think it is safe to say that His Beatitude is an admirer of the Slavic tradition; for He has much experience from his time as the Patriarchal Exarch in Odessa. He has had warm relationships with the Ukrainian and Russian Churches. But because of His righteous stance, the Moscow Patriarchate – which is supporting full-on aggression and violence against the Ukrainian People, as well as the illegal seizure of Ukrainian lands by sham elections at gunpoint – has uncanonically invaded the Continent of Africa, which is the complete ecclesiastical domain of the Most Holy Patriarchate of Alexandria.

But Patriarch Theodoros is as unmovable as was His holy predecessor Athanasios, and Cyril after him, who gave to posterity the title of “Theotokos” for the Virgin Mary.

You see, my friends, the weight and glories of the history of the See of Saint Mark are not easy to bear. But His Beatitude does so with such grace and dignity.

Let us remember, that his title, “Pope,” which also applies to the Bishop of Rome, is from the Greek word, Πάππας, which means, “father.” And His Beatitude is a true father to all of Africa.

Your Beatitude, You not only bear the marks of Your ancient predecessors, but You also stand in a line of Patriarchs of Alexandria, who hail from Your native island of Crete.

Two of the six Cretans who have come before You held both the Thrones of Constantinople and Alexandria in their one lifetime: Saint Cyril Lucaris – over whose canonization Your Beatitude presided in 2009; and Patriarch Meletios Metaxakis, who, when Ecumenical Patriarch, established the Sacred Archdiocese of America as an Eparchy of the Mother Church of Constantinople.

These two major figures from the history of both Patriarchates – Constantinople and Alexandria – add to the awareness of solidarity and unanimity fostered by Your Beatitude, and by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew.

Thus, it is only fitting that Your Beatitude receives this high distinction of the Athenagoras Human Rights Award. Moreover, the fact that it is bestowed on the evening that commences Your Beatitude’s Eighteenth Anniversary of Election to the See of the Winged Lion, only magnifies the joy that we all feel.

And so, with these thoughts, and with the deepest respect for Your person, as well as for the Most Holy Patriarchate of Alexandria, I would like to express on behalf of this assembly and the entire Archdiocese of America, our heartfelt congratulations for all of your accomplishments, together with our wholehearted prayers and best wishes for Your mission of sowing the seeds of the Orthodox Christian faith throughout Africa, and peace throughout the world.

Με το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» τίμησαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Νέα Υόρκη Με το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» τίμησαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Νέα Υόρκη Με το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» τίμησαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Νέα Υόρκη

Σχετικά Άρθρα

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 / 5 / 2023 , 1:16 από news_room Τήν μεσονύκτιον ὥραν τοῦ Σαββάτου 30ῆς Ἀπριλίου/13ης Μαΐου 2023, ἐξεδήμησε πρός Κύριον εἰς ἡλικίαν ὀγδοήκοντα ἑπτά ἐτῶν ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας κυρός Κορνήλιος. Ἐν λύπῃ Κυρίου ἡ Ἁγιοταφιτική Ἀδελφότης, τῆς ὁποίας ἦτο ἐκλεκτόν μέλος ἐπί ἔτη ὁ ἐκλιπών, δέεται ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτοῦ […]

Εκδήλωση για την παρουσίαση των κυβερνητικών δράσεων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 / 7 / 2021 , 1:51 από news_room Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα θα παρουσιάσουν τις κυβερνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, στις 19:00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων ΚΥΒΕ του Δήμου […]