28 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αστυνομία: Μπλόκο σε μεταφορά 50 πιστολιών από την Τουρκία – Σύλληψη δύο Τούρκων στη Θράκη Κυκλική Οικονομία: Το σχέδιο που αλλάζει τα ξενοδοχεία της Κύπρου Λαμπρά Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Υπαπαντής στην Τάντα από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Να ανανεώσουμε τις προσπάθειες για έναν δίκαιο σκοπό» Έλεγχοι για εμπορία ανθρώπων σε Αθήνα και Καλλιθέα – Τι εντόπισε η Αστυνομία Τασούλας προς Τραμπ: Βαθιά ριζωμένοι οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ Λέρος : Μουσική, θέατρο και παράδοση σε ένα μοναδικό πολύμηνο πολιτιστικό φεστιβάλ – Πρόγραμμα 2026 Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι Ραφήνας Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ανδόρρα Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η μάχη για τον εντοπισμό αγνοουμένων μετά τους σεισμούς

Συνεχίζεται η ποιμαντική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Τολιάρα

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 9 / 2022 , 21:27 από news_room

Σήμερα  Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επισκέψεως του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος  Β΄ είχε συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα με τον Περιφερειάρχη της Τολιάρας κ.Solomdraza Arson Theodolin Lydore Adore με τον οποίον συζήτησαν θέματα αμοιβαίας συνεργασίας προς ωφέλεια των κατοίκων.

Εν συνεχεία έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους σπουδαστές του θεολογικού και εκκλησιαστικού σεμιναρίου.

Το σεμινάριο φέρει το όνομα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου του ιδρυτή και θεμελιωτή της Εκκλησίας στην Αφρική. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό και έκανε τα εγκαίνια του σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής, καθώς και των γραφείων αυτής. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Θεόδωρος προέβη στην ρασοφορία των πρώτων σπουδαστών του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο, κατόπιν ευλογίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου τελεί υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αντωνίου Μπαφαλούκου Δρ. Ιεραποστολικής και Μεταδιδακτορικού Ερευνητή του Ε.Κ.Π.Α. σε θέματα ιεραποστολικής.

Ο σκοπός, λοιπόν,  της ιδρύσεως του Σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης είναι η καλύτερη οργάνωση του ιεραποστολικού έργου. Μεταξύ άλλων αυτό συνεπάγεται τον καταρτισμό των υποψηφίων κληρικών και κατηχητών αλλά και την θεολογική επιμόρφωση των κληρικών που ήδη διακονούν και υπηρετούν στην επισκοπή.

Για την καλύτερη επίτευξη του σκοπού του σεμιναρίου δημιουργήθηκε  Εποπτικό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τους κάτωθι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. 1. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, 2. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, 3. Καθηγήτρια κα Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, 4. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη, 5, Επίκουρο Καθηγητή π. Αρίσταρχο – Βασίλειος Γκρέκας, 6. Αναπληρωτή Καθηγητή π. Αθανάσιο Μελισσάρη, 7, Επίκουρη Καθηγήτρια κα Ιωάννα Κομνηνού καθώς και τον διευθυντή του σεμιναρίου Πρωτοπρ. κ. Αντώνιο  Μπαφαλούκο. Ο ρόλος του Συμβουλίου συνίσταται στην επίβλεψη της ύλης, της διεξαγωγής των μαθημάτων και των εξετάσεών τους από τους καθορισμένους καθηγητές σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα μαθήματα που θα διδαχθούν θα είναι: α. Δογματική, β. Φιλοσοφία, γ. Ιεραποστολική, δ. Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, ε. Εκκλησιαστική Ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στ. Εισαγωγή και Ερμηνεία Αγίας Γραφής, ζ. Λειτουργική – Ψαλτική, η. Τελετουργική,           θ. Κατηχητική, ι. Πατρολογία.

Εμφανώς συγκινημένος για την έναρξη των εργασιών και της λειτουργίας του σεμιναρίου ο Μακαριώτατος συνεχάρη και ευχήθηκε στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο ο Θεός να του χαρίζει δύναμη, φώτιση και υπομονή ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο αυτό έργο που μόλις ξεκίνησε. Φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους εκείνους που είναι συμπαραστάτες στο έργο της Ιεράς Επισκοπής.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά τη συνέχεια του προγράμματος  τέλεσε τα εγκαίνια της Ι.Μ. του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή. Εγκαινιάστηκαν τα νέα κελιά, η τράπεζα, η κουζίνα καθώς πραγματοποιήθηκε και η ρασοευχή της πρώτης δόκιμης μοναχής που έλαβε το όνομα Γαβριηλία.

Έλαβαν επίσης χώρα τα εγκαίνια της αίθουσας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τολιάρας που έχει παραχωρηθεί στην ορθόδοξη κλινική της επισκοπής Τολιάρας η οποία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα, μαστογράφο, αξονικό τομογράφο, ακτινογράφο, υπέρηχο τα οποία δωρήθηκαν  από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προς την Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης,  κατόπιν συστηματικών επαφών και ενεργειών του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Προδρόμου.

Σήμερα   Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την τρίτη ημέρα της ιεραποστολικής και ποιμαντικής επισκέψεως του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος  Β΄ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία μετά του επιχωρίου επισκόπου στο νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Τολιάρας, ο οποίος τιμάται επονόματι του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου και του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ. Ο Μακαριώτατος εκφράζοντας τη χαρά και την πατρική του αγάπη προς τον επίσκοπο κ. Πρόδρομο του προσέφερε ένα σετ εγκολπίων και έναν Σταυρό ευλογίας για το νέο Καθεδρικό Ναό.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους Ορθοδόξους πιστούς τους ευχαρίστησε για την πάνδημη συμμετοχή τους στο Μυστήριο των μυστηρίων καθώς στη συνέχεια παρασημοφόρησε τους άρχοντες του τόπου εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για την συμπαράστασή τους στο έργο της τοπικής Επισκοπής.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του Πατριάρχου Πέτρου και της συνοδείας αυτού που βρήκαν αιφνίδιο θάνατο κατά την πτώση του ελικοπτέρου Chinouk στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 στην περιοχή Σιθωνίας του Αγίου Όρους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος έθεσε το Θεμέλιο λίθο για το ορφανοτροφείο της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης. Ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο ελπιδοφόρο όραμα του για την ιεραποστολή και την επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης λέγοντας πως τα έργα που ξεκινούν να πραγματοποιηθούν γίνονται με γνώμονα την αγάπη του Χριστού και της Εκκλησίας για τις εικόνες αυτές του Θεού, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ανεξαρτήτως θρησκείας και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης. Και έκλεισε η όλη τελετή απευθυνόμενος στον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο ευχόμενος καλή δύναμη και υπομονή στο δύσκολο έργο που ξεκινάει, αυτό της ανεγέρσεως του ορφανοτροφείου. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε επιπλέον από καρδιάς όλους τους παρισταμένους και διένειμε Πατριαρχικές ευλογίες.

 

Σχετικά Άρθρα

Το κοινό αναγνωρίζει ιδιαίτερα τη συμβολή του Τοπικού και Περιφερειακού Τύπου στην ενημέρωση λέει έρευνα

Το κοινό αναγνωρίζει ιδιαίτερα τη συμβολή του Τοπικού και Περιφερειακού Τύπου στην ενημέρωση λέει έρευνα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 6 / 2026 , 16:27 από news_room Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή αφθονία πληροφοριών. Οι πολίτες έχουν καθημερινά πρόσβαση σε τεράστιο όγκο ειδήσεων, δεδομένων και περιεχομένου από ποικίλες πηγές, γεγονός που δημιουργεί ένα περιβάλλον υπερπληροφόρησης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Focus Bari για λογαριασμό της […]

Μοζαμβίκη: Ο απολογισμός των νεκρών από τον κυκλώνα Φρέντι ξεπέρασε τους 300

Μοζαμβίκη: Ο απολογισμός των νεκρών από τον κυκλώνα Φρέντι ξεπέρασε τους 300

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 / 3 / 2023 , 10:04 από news_room Ο απολογισμός των νεκρών από τον τροπικό κυκλώνα Φρέντι ξεπέρασε τους 300, καθώς ο αριθμός των πτωμάτων που εντοπίζονται συνεχίζει να αυξάνεται, με τις αρχές της Μοζαμβίκης να χρειάζονται αρκετές μέρες για να αξιολογήσουν την έκταση των ζημιών που προκάλεσε και να καταμετρήσουν τους […]