18 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται η ποιμαντική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Τολιάρα

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 9 / 2022 , 21:27 από news_room

Σήμερα  Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επισκέψεως του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος  Β΄ είχε συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα με τον Περιφερειάρχη της Τολιάρας κ.Solomdraza Arson Theodolin Lydore Adore με τον οποίον συζήτησαν θέματα αμοιβαίας συνεργασίας προς ωφέλεια των κατοίκων.

Εν συνεχεία έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους σπουδαστές του θεολογικού και εκκλησιαστικού σεμιναρίου.

Το σεμινάριο φέρει το όνομα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου του ιδρυτή και θεμελιωτή της Εκκλησίας στην Αφρική. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό και έκανε τα εγκαίνια του σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής, καθώς και των γραφείων αυτής. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Θεόδωρος προέβη στην ρασοφορία των πρώτων σπουδαστών του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο, κατόπιν ευλογίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου τελεί υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αντωνίου Μπαφαλούκου Δρ. Ιεραποστολικής και Μεταδιδακτορικού Ερευνητή του Ε.Κ.Π.Α. σε θέματα ιεραποστολικής.

Ο σκοπός, λοιπόν,  της ιδρύσεως του Σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης είναι η καλύτερη οργάνωση του ιεραποστολικού έργου. Μεταξύ άλλων αυτό συνεπάγεται τον καταρτισμό των υποψηφίων κληρικών και κατηχητών αλλά και την θεολογική επιμόρφωση των κληρικών που ήδη διακονούν και υπηρετούν στην επισκοπή.

Για την καλύτερη επίτευξη του σκοπού του σεμιναρίου δημιουργήθηκε  Εποπτικό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τους κάτωθι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. 1. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, 2. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, 3. Καθηγήτρια κα Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, 4. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη, 5, Επίκουρο Καθηγητή π. Αρίσταρχο – Βασίλειος Γκρέκας, 6. Αναπληρωτή Καθηγητή π. Αθανάσιο Μελισσάρη, 7, Επίκουρη Καθηγήτρια κα Ιωάννα Κομνηνού καθώς και τον διευθυντή του σεμιναρίου Πρωτοπρ. κ. Αντώνιο  Μπαφαλούκο. Ο ρόλος του Συμβουλίου συνίσταται στην επίβλεψη της ύλης, της διεξαγωγής των μαθημάτων και των εξετάσεών τους από τους καθορισμένους καθηγητές σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα μαθήματα που θα διδαχθούν θα είναι: α. Δογματική, β. Φιλοσοφία, γ. Ιεραποστολική, δ. Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, ε. Εκκλησιαστική Ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στ. Εισαγωγή και Ερμηνεία Αγίας Γραφής, ζ. Λειτουργική – Ψαλτική, η. Τελετουργική,           θ. Κατηχητική, ι. Πατρολογία.

Εμφανώς συγκινημένος για την έναρξη των εργασιών και της λειτουργίας του σεμιναρίου ο Μακαριώτατος συνεχάρη και ευχήθηκε στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο ο Θεός να του χαρίζει δύναμη, φώτιση και υπομονή ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο αυτό έργο που μόλις ξεκίνησε. Φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους εκείνους που είναι συμπαραστάτες στο έργο της Ιεράς Επισκοπής.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά τη συνέχεια του προγράμματος  τέλεσε τα εγκαίνια της Ι.Μ. του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή. Εγκαινιάστηκαν τα νέα κελιά, η τράπεζα, η κουζίνα καθώς πραγματοποιήθηκε και η ρασοευχή της πρώτης δόκιμης μοναχής που έλαβε το όνομα Γαβριηλία.

Έλαβαν επίσης χώρα τα εγκαίνια της αίθουσας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τολιάρας που έχει παραχωρηθεί στην ορθόδοξη κλινική της επισκοπής Τολιάρας η οποία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα, μαστογράφο, αξονικό τομογράφο, ακτινογράφο, υπέρηχο τα οποία δωρήθηκαν  από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προς την Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης,  κατόπιν συστηματικών επαφών και ενεργειών του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Προδρόμου.

Σήμερα   Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την τρίτη ημέρα της ιεραποστολικής και ποιμαντικής επισκέψεως του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος  Β΄ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία μετά του επιχωρίου επισκόπου στο νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Τολιάρας, ο οποίος τιμάται επονόματι του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου και του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ. Ο Μακαριώτατος εκφράζοντας τη χαρά και την πατρική του αγάπη προς τον επίσκοπο κ. Πρόδρομο του προσέφερε ένα σετ εγκολπίων και έναν Σταυρό ευλογίας για το νέο Καθεδρικό Ναό.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους Ορθοδόξους πιστούς τους ευχαρίστησε για την πάνδημη συμμετοχή τους στο Μυστήριο των μυστηρίων καθώς στη συνέχεια παρασημοφόρησε τους άρχοντες του τόπου εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για την συμπαράστασή τους στο έργο της τοπικής Επισκοπής.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του Πατριάρχου Πέτρου και της συνοδείας αυτού που βρήκαν αιφνίδιο θάνατο κατά την πτώση του ελικοπτέρου Chinouk στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 στην περιοχή Σιθωνίας του Αγίου Όρους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος έθεσε το Θεμέλιο λίθο για το ορφανοτροφείο της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης. Ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο ελπιδοφόρο όραμα του για την ιεραποστολή και την επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης λέγοντας πως τα έργα που ξεκινούν να πραγματοποιηθούν γίνονται με γνώμονα την αγάπη του Χριστού και της Εκκλησίας για τις εικόνες αυτές του Θεού, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ανεξαρτήτως θρησκείας και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης. Και έκλεισε η όλη τελετή απευθυνόμενος στον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο ευχόμενος καλή δύναμη και υπομονή στο δύσκολο έργο που ξεκινάει, αυτό της ανεγέρσεως του ορφανοτροφείου. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε επιπλέον από καρδιάς όλους τους παρισταμένους και διένειμε Πατριαρχικές ευλογίες.

 

Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ για τον μήνα Σεπτέμβριο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 9 / 2021 , 23:01 από news_room Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία, η Δ.Ι.Σ.: – Ενέκρινε τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας. – […]

O Διαγωνισμός «Οι δικοί μας Μικροί Ήρωες» της «Φωνής της Ελλάδας»

O Διαγωνισμός «Οι δικοί μας Μικροί Ήρωες» της «Φωνής της Ελλάδας»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 6 / 8 / 2021 , 22:28 από news_room Παρατείνεται ο Διαγωνισμός «Οι δικοί μας Μικροί Ήρωες» της «Φωνής της Ελλάδας» που απευθύνεται στα Ελληνόπουλα  σ’ όλο τον κόσμο, μέχρι την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021. «Η Φωνή της Ελλάδας» προσκαλεί τα Ελληνόπουλα σ’ όλο τον κόσμο, αφού ακούσουν τις δραματοποιημένες ιστορίες «Οι δικοί μας Μικροί […]