24 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την νέα σχολική χρονιά

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 7 / 9 / 2022 , 9:08 από news_room

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2022-2023

Χαιρετίζω με χαρά την επιστροφή στο σχολείο, μετά τις θερινές διακοπές. Μετά την ανάπαυλα, ανανεωμένοι βρισκόμαστε ξανά στο σχολείο μας. Με τη δική σας παρουσία το σχολείο τώρα θα ζωντανέψει. Θα λάμψει με τις προσδοκίες και τις ελπίδες της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα εργαστούμε μαζί για να κερδίσουμε τους στόχους μας, για μόρφωση και δημιουργικές πρωτοβουλίες. Ας μην ξεχνάμε ότι, μαζί με όλους εσάς, μέσα από το σχολείο και η κοινωνία προσδοκεί να δει μια νέα γενιά προικισμένη και καλλιεργημένη, με μεγαλύτερες δυνατότητες και καλύτερες ευκαιρίες.

Ξεκινάμε φέτος με καλύτερους οιωνούς. Οι συλλογικές προσπάθειές μας τα δυο προηγούμενα χρόνια -για τις οποίες και πάλι θέλω να σας συγχαρώ- έχουν συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών. Η πίεση της απροσδόκητης πανδημίας έχει υποχωρήσει. Θα παραμείνουμε βέβαια σε εγρήγορση και δεν θα παραλείψουμε να τηρούμε τους γενικούς κανόνες υγειονομικής προστασίας. Ωστόσο η γενική εικόνα στη χώρα μας και διεθνώς μας επιτρέπει να αφοσιωθούμε πλέον αποκλειστικά στην κύρια αποστολή του σχολείου και της εκπαίδευσης, στην καταξίωση στον στίβο των γραμμάτων και της παιδείας.

Η σχολική εμπειρία μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι η εκπαίδευση να δίνει και παιδεία. Δηλαδή τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του σύγχρονου πολίτη. Του Κύπριου και ταυτόχρονα Ευρωπαίου πολίτη, με συνείδηση των εθνικών καταβολών μας και της ιστορικής συνέχειας. Αλλά και με όλες τις απαραίτητες σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες. Διαχρονικός στόχος μας είναι η μόρφωση των νέων μας, η ψυχική και πνευματική καλλιέργειά τους. Μέσα στο δημόσιο σχολείο οι νέοι και οι νέες αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις που προτείνουν οι επιστήμες. Αλλά ταυτόχρονα και μια έλλογη συνείδηση του σύγχρονου Έλληνα Κύπριου, Ευρωπαίου πολίτη.

Πρωτεύων στόχος είναι να μαθαίνουμε καλά τη γλώσσα μας, προϋπόθεση κάθε γνώσης, και οι μαθητές και οι μαθήτριες να μυηθούν στον διαχρονικό και πανανθρώπινο πλούτο της ελληνικής γραμματείας, όπως και στον κοινό και πλουραλιστικό ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το ότι οι εθνικές ιστορικές καταβολές μας επιτρέπουν να συνειδητοποιούμε καλύτερα τις απαρχές του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού μας, είναι προνόμιο. Στόχος του σχολείου είναι να καλλιεργεί όλες εκείνες τις γνώσεις που επιτρέπουν στον καθένα να γίνεται συνειδητός πολίτης της ενωμένης Ευρώπης, που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες. Ένας σύγχρονος και δημοκρατικός άνθρωπος. Το σχολείο μάς φέρνει ακόμα σε επαφή και με όλες τις κατακτήσεις της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης της εποχής μας, όπως και με σύγχρονες μεθόδους μάθησης. Ας αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες και εμπειρίες, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν μπροστά μας.

Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης και καινοτόμων δράσεων το Υπουργείο Παιδείας προχωρά τα τελευταία χρόνια σε μία μεγάλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Μεταξύ πολλών άλλων, στις μέρες μας αξιοποιούνται συστηματικά οι ψηφιακές τεχνολογικές δυνατότητες στην εκπαίδευση και εισάγονται καινοτομίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας διαθέτουμε ένα αξιόλογο και καλά καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε στους εκπαιδευτικούς μας περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες παιδαγωγικής πρωτοβουλίας. Η συνεργασία και ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι το απαραίτητο συστατικό για ένα καλύτερο σχολείο.

Στη χώρα μας, που εδώ και μισό σχεδόν αιώνα υποφέρει από ξένη κατοχή και την ωμή βαρβαρότητα της συνεχιζόμενης τουρκικής επίθεσης, το σχολείο καλλιεργεί τη μνήμη και την αντίσταση απέναντι στην αρπαγή των τόπων μας. Τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό και όλες οι απόπειρες βιασμού της Ιστορίας μας, θυμίζουν φέτος, εκατό χρόνια μετά, τον συστηματικό αφανισμό του Ελληνισμού της Μικρασίας και την καταστροφή της πολιτιστικής μητρόπολης της Σμύρνης, μήνα Σεπτέμβριο του 1922. Στο σχολείο φέτος θα μάθουμε, θα θυμηθούμε και θα καταγράψουμε τη μεγάλη συνεισφορά του μικρασιατικού Ελληνισμού από τα χρόνια του Ομήρου μέχρι τον 20ο αιώνα, στον σύγχρονο ελληνικό και τον ευρύτερο πολιτισμό του κόσμου -ως απάντηση στο επιθετικό παραλήρημα που προβάλλεται και αυτές τις μέρες από την επιθετική Τουρκία. Η συνείδηση ότι δεν θα συμβιβαστούμε με την αρπαγή και την ξένη κατοχή των εδαφών της Κύπρου ταυτίζεται με την ιστορική γνώση.

Ένας ακόμα φετινός στόχος μας είναι και η ευαισθητοποίηση στην ανάγκη για οικουμενική αντίδραση απέναντι στην κλιματική κρίση που απειλεί σοβαρά τον κόσμο μας. Πρέπει να καλλιεργήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση και την απόλυτη αναγκαιότητα για την αειφορία.

Αγαπητά παιδιά,

Ξεκινήστε τη νέα χρονιά όπως σας βλέπουμε να έρχεστε, με όνειρα και φιλοδοξίες. Αξιοποιείστε όλες τις ευκαιρίες που σας δίνει το σχολείο. Μην αφεθείτε στην κατατριβή των μικρών και εφήμερων, αλλά αναζητείστε τα μεγάλα και αληθινά. Μη διστάσετε να προσθέσετε τη δική σας δίψα για μάθηση και για ανακαλύψεις, στην πείρα και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών σας που είναι έτοιμοι να σας προσφέρουν. Η χαρά και η ικανοποίηση, τόσο η δική σας όσο και των γονιών σας, για τα όσα θα καταφέρετε και θα κερδίσετε θα είναι και η επιτυχία του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί σας, η διεύθυνση και το Υπουργείο θα είναι στο πλευρό σας σε αυτή την ευγενή αναζήτηση και ανέλιξή σας.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί,

Στα χέρια σας η κοινωνία και οι γονείς εμπιστεύονται ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε. Την ελπίδα για το αύριο. Διότι αναγνωρίζουμε σε εσάς, στο ήθος και την παιδαγωγική έφεσή σας, ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες που δεν παύουν να υπάρχουν, θα προσπαθήσετε με φιλότιμο και θα ανταποκριθείτε στην αποστολή αυτή, που όλοι αναγνωρίζουμε ως λειτούργημα. Να είστε βέβαιοι/ες ότι οι καθημερινές επίπονες και φιλότιμες προσπάθειές σας αναγνωρίζονται μέσα από την επίτευξη των ευγενικών στόχων της παιδείας.

Ας ενώσουμε λοιπόν όλοι τις προσπάθειές μας -εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες- και ας είμαστε βέβαιοι ότι με την καθημερινή συνειδητή εργασία μας, με κατανόηση, συναντίληψη και σεβασμό θα συναντήσουμε στο τέλος της χρονιάς τις ευγενείς προσδοκίες μας.

Εύχομαι ολόψυχα, πρώτα απ’ όλα καλή υγεία σε όλους, δημιουργική διάθεση και μια καλή και πετυχημένη σχολική χρονιά.

Σχετικά Άρθρα

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Πρωθυπουργός: Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική ελάφρυνσης από φόρους και εισφορές του παρελθόντος

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 4 / 3 / 2022 , 20:27 από news_room Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Καθώς είχαμε μια εξαιρετικά πλούσια ατζέντα, επιλέξαμε να κατατμήσουμε τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου σε δύο συνεδριάσεις. Θα καλύψουμε τα μισά θέματα σήμερα και τα υπόλοιπα μισά σε μια έκτακτη συνεδρίαση που θα κάνουμε στις αρχές της επόμενης […]

Αμερικής Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» - Adologala.gr

Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 7 / 2022 , 5:54 από news_room Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Νέα Υόρκη – Η Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 σηματοδότησε την Επίσημη Έναρξη του φετινού ιστορικού Κληρικολαϊκού Συνεδρίου στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, το οποίο όχι μόνο επιστρέφει […]