15 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο

Ρουμάνος Oρθόδοξος Ιερέας & Σκηνοθέτης: «Οι ελληνόφωνες Εκκλησίες τελούν υπό την πίεση εκείνων, που ηγούνται των κρατών»

Ρουμάνος Oρθόδοξος Ιερέας & Σκηνοθέτης: «Οι ελληνόφωνες Εκκλησίες τελούν υπό την πίεση εκείνων, που ηγούνται των κρατών»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 5 / 9 / 2022 , 13:00 από news_room

Ο κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, σκηνοθέτης και πρωθιερέας Κυπριανός Μέγκα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συμμετάσχει στο 44ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Μόσχας, κατά το διάστημα από 26 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022, παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Σπας», όπου αναφέρθηκε σύντομα στην κινηματογραφική του δραστηριότητα και κατέθεσε τις απόψεις του επί επίκαιρων προβλημάτων της σύγχρονης εποχής.

Αναλογιζόμενος τη σκηνοθετική δραστηριότητα ως αναπόσπαστο μέρος της διακονίας του στην Εκκλησία, δήλωσε ότι πιστεύει στην ικανότητα του κινηματογράφου να αλλάξει τον κόσμο. «Δεν προσπαθώ να πείσω το ακροατήριο», ανέφερε ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι «απλώς θέλω να μιλήσω μαζί του για την ελευθερία. Ως ιερέας, ο οποίος υπηρετεί τον Θεό και την Εκκλησία και ως σκηνοθέτης αισθάνομαι ότι οφείλω να μιλήσω ακριβώς για την ελευθερία». Το θέμα του αγώνα για την ελευθερία του θρησκεύεσθαι στην κομμουνιστική Ρουμανία πραγματεύεται και η ταινία τεκμηριώσεως «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» του πρωθιερέα Κυπριανού Μέγκα, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του 44ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Μόσχας και προβλήθηκε για πρώτη φορά εκεί στις 28 Αυγούστου 2022.

Στη συνέντευξή του ο πρωθιερέας Κυπριανός Μέγκα εξέφρασε τη γνώμη ότι τις αγαθές σχέσεις μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών βλάπτει το ότι «δυστυχώς ορισμένες εξ αυτών, ιδίως οι ελληνόφωνες, δέχονται πίεση εκ μέρους όσων ηγούνται των κρατών». Αυτή η κατάσταση αξιολογείται από τον κληρικό ως «συμφορά στις διορθόδοξες σχέσεις».

Ο πρωθιερέας Κυπριανός Μέγκα με λύπη επεσήμανε τις απόπειρες πολιτιστικής απομόνωσης της Ρωσίας. «Αγαπώ τον ρωσικό πολιτισμό, τον κινηματογράφο και κατ’ εμέ, σήμερα αποτελεί μεγάλη αδικία το γεγονός ότι εναντίον όλων αυτών τοποθετείται κυριολεκτικά ένα σιδηρούν παραπέτασμα», είπε ο χριστιανός ορθόδοξος σκηνοθέτης και συνέχισε: «ο σκοπός μου όμως ήταν να έλθω εδώ και να αποδείξω ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτό το παραπέτασμα είναι διαφορετικοί, εντελώς αλλιώτικοι από το πώς τους παρουσιάζουν στον κόσμο».

Σχετικά Άρθρα

Χειροτονία Πρεσβυτέρου π. Δημητρίου Σκαρλάτου στην Μητρόπολη Φθιώτιδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου π. Δημητρίου Σκαρλάτου στην Μητρόπολη Φθιώτιδος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 2 / 2023 , 11:38 από news_room Ημέρα χαράς και συγκινήσεως η Κυριακή (Τελώνου και Φαρισαίου) 5 Φεβρουαρίου 2023 για την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και για την πολυπληθή Ενορία του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα Λαμίας, καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του δευτερέυοντος των διακόνων […]

Πιστώνεται σήμερα σε 15.038 δικαιούχους η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού του Απριλίου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 6 / 2021 , 19:19 από news_room Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 15.038 δικαιούχων της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού μηνός Απριλίου ποσό συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη σημερινή καταβολή, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν στηριχθεί από το συγκεκριμένο μέτρο ανέρχεται σε 87.713, […]