21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου στην Μητρόπολη Καστορίας – Adologala.gr

mitropolitis-kastorias-kallinikos-eidiseis-nea-enimerosi-ellada-adologala

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 9 / 2022 , 23:16 από news_room

Ο μήνας Αύγουστος μπορεί να ονομασθεί και μήνας της Θεοτόκου, λόγῳ των Θεομητορικών Εορτών που εορτάζονται κατ᾽ αυτόν, με τελευταία την εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, με την οποία περατώνεται και το εκκλησιαστικό έτος.

Κατά τις τελευταίες αυτές ημέρες του Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας επισκέφθηκε τις Ενορίες του Αποσκέπου, του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς, του Καλοχωρίου, της Κυψέλης, όπως επίσης και την έκθεση Γούνας, την πόλη της Ξάνθης και την Ιερά Μονή Φανερωμένης Καστοριάς.

Στον Απόσκεπο

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Απόσκεπο, το αμφιθεατρικό προάστιο της πόλης της Καστοριάς. Τέλεσε την ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια την πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή των Αγίων Ανδριανού και Ναταλίας, λείψανα των οποίων υπάρχουν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αποσκέπου.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην έννοια της αιωνιότητος, και πώς αυτή ήταν εναργής και ζωντανή στους Χριστιανούς και τους Μάρτυρες, ενώ για την σημερινή ανθρωπότητα είναι άγνωστη και ακατανόητη.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος έδωσε τις ευχές του στους ενορίτες, ενώ τον καλωσόρισε στον Ναό ο προϊστάμενος π. Βασίλειος Σωτηρίου, χαρίζοντας του ένα καλάθι με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Στην συνέχεια ακολούθησε κέρασμα στην πλατεία αυτού του γραφικού χωριού της Καστοριάς.

Στον Άγιο Γεώργιο Πολιτείας

Το απόγευμα τη ίδιας ημέρα ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στην πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου Πολιτείας, που ανήκει στην ενορία Αγίου Γεωργίου Καστοριάς. Πλήθος λαού παρακολούθησε τον Εσπερινό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου που τον ευλαβείται ιδιαίτερα. Η ακολουθία του Εσπερινού τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναού, ώστε να μπορέσει όλο το εκκλησίασμα να παρακολουθήσει την ακολουθία.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας έλαβαν μέρος επίσης ο π. Λάζαρος Καγγελίδης οι ιερείς της ενορίας π. Μιχαήλ Λιάνος και π. Χρήστος Μεσημέρης καθώς και οι διάκονοι της Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Μεγαλόμαρτυρα Φανούριο, στο τι ζητά ο λαός από τον άγιο Φανούριο συνήθως, και για την φανέρωση-αποκάλυψη της δόξης του Ευαγγελίου του Χριστού.

Στο Καλοχώρι

Το Σάββατο 27 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την θεία Λειτουργία μαζί με τους π. Δημήτριο Λεβέντη και με την π. Χρήστο Μήλιο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλοχωρίου. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον εορτάζοντα αββά Ποιμένα και ανέλυσε τρεις λόγους του, που έχουν μεγάλη σημασία και για την καθημερινότητα των σημερινών Χριστιανών.

Ο προϊστάμενος της ενορίας π. Χρήστος καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη χαρίζοντας μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου έργο της θυγατέρας του. Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος εξήλθε από τον Ναό και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων που αναπαύονται στο κοιμητήριο του Ναού. Στην συνέχεια παρατέθηκε κέρασμα στην αίθουσα του Ιερού Ναού όπου ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να μιλήσει και να γνωρίσει τον ποίμνιο και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Νικηφόρο Σπυρόπουλο, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε το καφενείο του χωριού και μίλησε με τους κατοίκους.

Στην Κυψέλη

Την Κυριακή 28 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επισκέφτηκε ένα από τα πιο απομονωμένα χωριά της Μητροπόλεως του. Για πρώτη φορά βρέθηκε στο χωριό Κυψέλη που βρίσκεται μέσα στα δάση του Γράμμου. Το πρωί της Κυριακής λειτούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και κήρυξε το Θείο λόγο. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μεγάλη ευεργεσία της αμνησικακίας την οποία νομοθετεί ο Χριστός μας και μάλιστα μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, λαμβάνοντας αφορμή από το Ευαγγέλιο της ημέρας και από τον βίο του οσίου Μωϋσέως του Αιθίοπος που εόρταζε την ημέρα εκείνη.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ευλόγησε τα κόλυβα αφιερωμένα στον Άγιο Μωυσή τον Αιθίοπα και ευχαρίστησε τους κατοίκους αυτού του γραφικού χωριού αλλά και τους Κυψελιώτες που ήρθαν με λεωφορείο του Δήμου Νεστορίου, για την παρουσία τους στην Θεία Λειτουργία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου κ. Χρήστο Κοσμά.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της κοινότητας Κυψέλης κ. Νικόλαος Ντίνης ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο σε το χωριό και αμέσως μετά ο σύλλογος του χωριού παρέθεσε κέρασμα στο Σεβασμιώτατο στην πλατεία του χωριού.

Στην 47η Εκθεση Γούνας

Το απόγευμα Μητροπολίτης μας επισκέφθηκε την 47η Έκθεση Γούνας Καστοριάς. Πέρασε από όλα τα καταστήματα ευλόγησε το έργο των γουνοποιών και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γούνα στις ημέρες μας.

Στις δηλώσεις του υπογράμμισε την μεγάλη αξία της εργασίας των χεριών των τεχνιτών της μοναδικής αυτής τέχνης, το ότι όλη η αλυσίδα παραγωγής της γούνας είναι κατ᾽ εξοχήν οικολογική και ευχαρίστησε τους γουνοποιούς για τις προσφορές τους στην πόλη και την Εκκλησία.

Στην Ξάνθη

Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία στην Κυψέλη, ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για την Ξάνθη για να για να χοροστατήσει στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού του πολιούχου της Ξάνθης Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου μετά από τιμητική πρόσκληση του Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος.

Την επόμενη μέρα, ανήμερα της εορτής της απότομης της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας λειτούργησε στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Ξάνθης μαζί με άλλους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην Ιερά Μονή Φανερωμένης

Την Τρίτη  30 Αυγούστου ο Σεβ. κ. Καλλίνικος βρέθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης του χωριού Αγίας Κυριακής για να τελέσει την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, όπως και την ακολουθία της αρτοκλασίας στον προαύλιο χώρο της Μονής και κήρυξε το θείο λόγο αναφερόμενος στην Παρθενία της Θεοτόκου, και στην νομοθέτηση της ψυχικής και σωματικής παρθενίας από την Εκκλησία μας.

Την επόμενη 31 Αυγούστου τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην ίδια Μονή συνοδευόμενος από πολλούς ιερείς της μητροπόλεως μας, ενώ εκκλησιάσθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Καστορίας κ. Δέσποινα Κοζατσάνη και ο Αντιδήμαρχος Καστορίας κ. Στέλιος Φουλιράς.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή το αποστολικό ανάγνωσμα, αναφέρθηκε στις προτυπώσεις της Θεοτόκου στην Παλαιά Διαθήκη και στο νόημα της δημιουργίας του ανθρώπου.  Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευλόγησε τα κόλυβα της Παναγίας και ευχαρίστησε την καθηγουμένη της Ιεράς Μονής για την προετοιμασία της πανηγύρεως.

Φωτογραφίες πατώντας εδώ 

Σχετικά Άρθρα

ΓΓ ΝΑΤΟ: Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες

ΓΓ ΝΑΤΟ: Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 4 / 3 / 2022 , 20:17 από news_room “Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες” για την Ουκρανία, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Κουλέμπα. «Η […]

Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοντέα

Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοντέα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 2 / 2023 , 19:42 από news_room Με συγκίνηση και ιεροπρέπεια πλήθος Κοντεατών, αλλά και από άλλες περιοχές της Κύπρου, συμμετείχε στον 12ο εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στην κατεχόμενη Κοντέα, για να τιμήσουν τον πολιούχο Άγιό της κωμόπολης. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Του […]