23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Εγκαινιάστηκε το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Εγκαινιάστηκε το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 6 / 9 / 2022 , 7:09 από news_room

«Το βιβλίο για μια ακόμα φορά αναβαθμίζει και δίνει μια νότα αισιοδοξίας στη ζωή μας» ήταν τα λόγια του προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) Γρηγόρη Πλαστάρα, με τα οποία καλωσόρισε απόψε το κοινό και τους προσκεκλημένους, στα εγκαίνια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με επετειακό χαρακτήρα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δύο κύρια αφιερώματα – «Διαφορετικότητα και Ρατσισμός» και «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο πρωτοπόρος του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου», πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με μεγάλη εκπροσώπηση εκδοτών, πολιτικών φορέων, ανοιχτές συζητήσεις συγγραφέων με το κοινό, ο αγαπημένος και δημοφιλής θεσμός της πόλης, το Φεστιβάλ Βιβλίου, θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου, «επιβεβαιώνοντας τον βασικό του στόχο, να είναι μια κοινωνική δράση που θα αγκαλιάσει όλους τους πολίτες», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ. Ο Γρηγόρης Πλαστάρας μίλησε για το βιβλίο «ως μέσο αφύπνισης και αντίστασης στην όποια αλλοτρίωση , ειδικά σήμερα, στην εξατομικευμένη κοινωνία μας, όπου κινδυνεύει να χαθεί η συλλογικότητα». Και όπως επεσήμανε, «παρά την ανάπτυξη του διαδικτύου, η έντυπη έκδοση, το σώμα του βιβλίου που θα μπορούσε να θεωρηθεί και έργο τέχνης, συνεχίζει να ταυτίζεται με την αμεσότητα της επαφής και την έννοια της ανάγνωσης».

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ αναφέρθηκε στα χρονίζοντα προβλήματα στον χώρο του βιβλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε αυτή να ήταν η χρονιά όπου θα είχαν ήδη επιλυθεί, δυστυχώς όμως, πολλά, κρίσιμα προβλήματά μας, ακόμα περιμένουν λύση από τους αρμόδιους. Παρ’ όλα αυτά, είναι η θέληση για επαγγελματική και οικονομική επιβίωση που υπερβαίνει οριακά την καθήλωση μας , γεγονός όμως που δεν μπορεί να διαιωνίζεται για πάντα, επειδή υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο όπου ανατρέπεται η ισορροπία». Συνέχισε δε, επαναλαμβάνοντας επιγραμματικά τα προβλήματα «με την ελπίδα να εισακουστούν πριν γίνουν απροσπέλαστα»:

« -Η απουσία εθνικού φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο το βιβλίο, για την διαμόρφωση εθνικής πολιτικής βιβλίου, που θα ενισχύσει την φιλαναγνωσία και θα αναδείξει και εκτός των συνόρων την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή.

– Η ανάγκη για εξομάλυνση του ΦΠΑ στην παραγωγή του βιβλίου, με άμεσο στόχο τον μηδενισμό του, γεγονός που θα ενισχύσει τη ζήτηση, θα αφήσει ανεπηρέαστο το δημοσιονομικό κόστος και ταυτόχρονα θα δώσει ζωτική ανάσα στις εκδοτικές επιχειρήσεις

– Η εγκατάλειψη των προγραμμάτων των σχολικών βιβλιοθηκών

– Η ανάγκη για επανασχεδιαμό και αναβάθμιση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης αλλά και των ελληνικών συμμετοχών στις διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό.

– Η ανάδειξη του έντυπου βιβλίου στα Πανεπιστήμια, δεδομένου ότι πολλοί φοιτητές θα μελετήσουν έντυπο σύγγραμμα για τελευταία φορά» .

«Ευτυχώς, πέραν των θεσμικών φορέων που είναι υπεύθυνοι για τα άλυτα προβλήματα μας, υπάρχουν και φορείς που με τις δράσεις και την υποστήριξή τους, μας γεμίζουν αισιοδοξία και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τα εμπόδια » κατέληξε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, εκφράζοντας ευχαριστίες στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, για την υποστήριξή του στην συνδιοργάνωση του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Ευχαρίστησε επίσης το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το 50ο Φεστιβάλ , τον δήμο Αθηναίων και τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το TikTok και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Τα εγκαίνια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, χαιρέτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, και ο Λευτέρης Σκιαδάς εκ μέρους του δήμου Αθηναίων και ο Επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος.

Εγκαινιάστηκε το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο Εγκαινιάστηκε το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο Εγκαινιάστηκε το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο Εγκαινιάστηκε το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Σχετικά Άρθρα

The city talks back: Assembly 2 Μια συνεργασία του Theatrum Mundi και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 6 / 2021 , 1:26 από news_room THE CITY TALKS BACK: ASSEMBLY 2 MΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ THEATRUM MUNDI ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ 26– 28 Ιουνίου 2021 Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και ανθρωπολόγοι, εξερευνούν για δεύτερη χρονιά τις πολιτικές φωνές της σύγχρονης Αθήνας. Περφόρμανς, μεταφράσεις, ταινίες και συζητήσεις, διερευνούν τον […]

Δύο νεκροί και σημαντικές καταστροφές στις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στη Βουλγαρία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 8 / 2021 , 21:23 από news_room Δύο δασοφύλακες έχασαν τη ζωή τους και ένας τρίτος τραυματίστηκε σήμερα στη Βουλγαρία, ενώ συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που πολλαπλασιάστηκαν αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι δύο άνδρες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, κοντά σε ένα χωριό στην περιοχή του Σαντάνσκι, […]