17 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Την Αρχιμανδρίτα επισκέφθηκε ο Υπουργός Μεταφορών

Την Αρχιμανδρίτα επισκέφθηκε ο Υπουργός Μεταφορών

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 9 / 2022 , 12:46 από news_room

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022, επίσκεψη στην Αρχιμανδρίτα.

Nοτιοανατολικά του χωριού της Πάνω Αρχιμανδρίτας βρίσκονται τα κατάλοιπα νερόμυλου, γνωστού ως «Νερόμυλος του Μαραθεύτη». Το όνομα του προέρχεται από τον προτελευταίο ιδιοκτήτη του που ήταν ο Χαράλαμπος Μαραθεύτης, προπάππος του σημερινού Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου της Αρχιμανδρίτας του Χριστόδουλου Νεοκλέους. Από την επιγραφή με χρονολογία 1582 που υπάρχει στον υδατόπυργο, είναι βέβαιο ότι ο νερόμυλος ήταν σε λειτουργία για περίπου 350 χρόνια, αφού  σταμάτησε να λειτουργεί στη δεκαετία του 1930. Από τα αρχικά κτίσματα σώζονται σημαντικά τμήματα της υδατοδεξαμενής, ολόκληρος ο υδατόπυργος, και κατάλοιπα του δωματίου με τον αλεστικό μηχανισμό και δύο βοηθητικών δωματίων.

Ο νερόμυλος κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Αρχαίο Μνημείο Β Πίνακα το 2017 με σκοπό τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξή του. Σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η κοινότητα Αρχιμανδρίτας, μέσω του κ. Χριστόδουλου Νεοκλέους, προχώρησε στην ετοιμασία αρχιτεκτονικής μελέτης από ιδιώτες αρχιτέκτονες και στη διεξαγωγή αρχαιολογικών ερευνών με την καθοδήγηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Με αυτό τον τρόπο συλλέχθηκαν όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που ήταν απαραίτητα για τη διεξαγωγή των εργασιών συντήρησης του μνημείου.

Επειδή ο νερόμυλος σήμερα είναι σε ερειπιώδη κατάσταση, αποφασίστηκε η συντήρησή του ως έχει. Με αυτό το σκεπτικό, το έργο προβλέπει καθαρισμούς των δαπέδων και του περιβάλλοντος χώρου από συσσωρευμένα χώματα, στερεώσεις και αρμολογήσεις των υφιστάμενων τοιχοποιιών και στοχευμένες συμπληρώσεις της τοιχοποιίας, όπου αυτό ήταν απαραίτητο. Οι εργασίες άρχισαν τον Μάϊο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο του 2022. Για την υλοποίηση του έργου εργάστηκε το συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων με την επίβλεψη της αρμόδιας Αρχαιολογικού Λειτουργού και της Αρχιτέκτονος του Τμήματος.

Το κόστος αποκατάστασης ανέρχεται στις €115.000 και έχει καλυφθεί εξολοκλήρου από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος δήλωσε ότι «Είναι υποχρέωση μας να χρηματοδοτούμε την αποκατάσταση αρχαίων μνημείων, ιδιαίτερα μνημείων όπου οι κοινότητες δεν έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των έργων. Για αυτό και η απόφαση ήταν για κάλυψη 100% του κόστους κάτι που πράττουμε με σημαντικό αριθμό και άλλων μνημείων».

Σχετικά Άρθρα

Ενημερωτικό σημείωμα από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορονοϊό

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 19 / 8 / 2020 , 16:29 από Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορονοϊού που της αναλογεί με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη […]

Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 8 / 2021 , 7:36 από news_room Τό ἀπόγευμα τούΣαββάτου14ης Αὐγούστου 2021, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε κατά τήν Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Θεομητορικῆς Ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Μητροπο­λιτικό Ναό τῆς Κομοτηνῆς. Τό πρωΐ τής Κυριακής 15ης Αὐγούστου 2021, κυριώνυμη ἡμέρα τῆς Ἑορτῆς, ὁ Σεβασμιώτατος ἱερούργησε στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό […]