18 °C Athens, GR
06/10/2022

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Παρίσι

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Παρίσι

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 / 9 / 2022 , 23:44 από news_room

Με συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Γαλλίδα ομόλογο του κα Catherine Colonna ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, το απόγευμα, η επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στο Παρίσι.

Οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέταση πρακτικών τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η εκπαίδευση, το εμπόριο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η άμυνα. Όσον αφορά στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε την κα Colonna για τον τρόπο με τον οποίο η πλευρά μας αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες και προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε την πλήρη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπό το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε ανησυχία για την όξυνση της τουρκικής ρητορικής, η οποία εντείνει το κλίμα αστάθειας στην περιοχή.

Η κα Colonna και ο κ. Κασουλίδης συζήτησαν, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και των επιπλοκών που έχει προκαλέσει στον επισιτιστικό τομέα και στο ζήτημα της ενεργειακής τροφοδότησης. Επί τούτου, αντάλλαξαν απόψεις για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ, αξιολογώντας επιμέρους πτυχές των θεματικών πακέτων περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις σε Συρία, Λίβανο και Λιβύη, όπου οι δύο Υπουργοί αξιολόγησαν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και διαπίστωσαν τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Με το πέρας της συνάντησης, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου – Γαλλίας υπέγραψαν διμερή συμφωνία που αφορά την εκκένωση υπηκόων από περιοχές κρίσεων που γειτνιάζουν με την Κύπρο. Μια συμφωνία που αναδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος για τις χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με την Υφυπουργό Ευρώπης κα Laurence Boone με την οποία συζήτησε θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινής ευρωπαϊκής μας ατζέντας, όπως η πρωτοβουλία της Γαλλίας για σύσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η επικείμενη σύνοδος αρχηγών των MED 9 καθώς και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προοπτικές που μπορεί να προσφέρει στις προσπάθειες της ΕΕ για ενεργειακή διαφοροποίηση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Παρίσι

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Καϊρινή Παροικία - Adologala.gr

Η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Καϊρινή Παροικία – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 6 / 2022 , 6:44 από news_room Με Πατριαρχική λαμπρότητα και ζηλευτή χάρη γιορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά από την Καϊρινή Παροικιά η ανάμνηση της ημέρας της Πεντηκοστής στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι. Πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού η υπόσχεση […]

Αρχιμ. κ. Κωνσταντίνου Μώραλη,

Επίσκοπος Σασίμων εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μώραλης – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 22 / 7 / 2022 , 21:45 από news_room Επίσκοπος Σασίμων εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μώραλης – Adologala.gr Συνήλθε την 21η και σήμερα 22α του μηνός Ιουλίου 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπου μεταξύ άλλων εξέλεξε κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας […]

Pin It on Pinterest