18 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος – Adologala.gr

Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 8 / 2022 , 14:08 από news_room

Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος – Adologala.gr

Την ιδιαίτερη πατρίδα του, Ίμβρο, επισκέπτεται από την Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ιλίου κ. Ραφαήλ, βοηθό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας, καθώς και κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του από το Φανάρι.
Στον λιμένα της νήσου τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και ο επιχώριος Ίμβρου και Τενέδου Σεβ. κ. Κύριλλος, καθώς και πλήθος συμπατριωτών του, και ιδιαιτέρως πολλά Ιμβριωτόπουλα που προσέφεραν στον Πατριάρχη μπουκέτα με αγριολούλουδα του νησιού, αλλά και φίλοι της ερατεινής Ίμβρου. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης προσκύνησε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας, όπου πριν 61 χρόνια, στις 13 Αυγούστου 1961, χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου και γέροντά του, μακαριστό Μελίτωνα Χατζή.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου “Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος μέσα από τις αρχαίες πηγές”, καρπού πολυετούς έρευνας και μελέτης της Ευγεν. κ. Ευαγγελίας Ασανάκη-Χριστοφορίδου, φιλολόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του “Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων”. Ο Παναγιώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη την ερευνήτρια, αλλά και όλους όσοι με τις μελέτες και την έρευνά τους αναδεικνύουν την ιστορία και τις παραδόσεις της Ίμβρου.
Το πρωί της Πέμπτης, 18 Αυγούστου, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από τον επιχώριο Μητροπολίτη, επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο της νήσου, ενώ το απόγευμα, στην αίθουσα του “Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων”, εγκαινίασε την Έκθεση που διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία με φωτογραφίες του Εντιμ. κ. Νικολάου Κουκή, φωτογράφου, με τίτλο «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου».
Ακολουθεί η ομιλία του Παναγιωτάτου:
Τιμιώτατοι αδελφοί Αρχιερείς, Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες, Εντιμότατε κύριε Διευθυντά της Αγιορειτικής Εστίας, Προσφιλέστατοι συμπατριώτες και φίλοι της Ίμβρου, Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Με πολλή χαρά και συγκίνηση τελούμε σήμερα τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας στο νησί μας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Θεοδώρων, με τον ωραίο τίτλο «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου». Και η έκθεση αυτή, στην οποία παρουσιάζονται περί τα 40 φωτογραφικά έργα του κ. Νικολάου Κουκή, φωτογράφου και μουσικού, οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου για το «Έτος Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ιμβρίου», με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από τη γέννησή του.
Ο Ιερομόναχος Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός δεν αποτελεί σέμνωμα μόνον της Ίμβρου, αλλά και του Αγιωνύμου Όρους. Εικοσαετής μετέβη στον Άθωνα, εκεί ηνδρώθη πνευματικώς και εκκλησιαστικώς, τον υψηλό πνευματικό πολιτισμό του Αγίου Όρους ενεσάρκωσε και προέβαλε, εκεί έκλεισε ο κύκλος της επίγειας ζωής του, εκεί αναπαύεται, προσδοκών ανάστασιν νεκρών και ζωήν αιώνιον.
Το Άγιον Όρος αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός της Εκκλησίας, τόπο αγιασμού και αγιότητος, προσευχής και ασκητικών αγώνων, πλήρους αφιερώσεως εις το «εν, ου εστι χρεία», ζωντανή μαρτυρία της εσχατολογικής ορμής της ζωής της Εκκλησίας. Με βάση αυτά τα βιώματα, ο Βαρθολομαίος κατέστη κήρυκας της μεταμορφωτικής δυνάμεως του Ευαγγελίου και της εν Χριστώ και κατά Χριστόν παιδείας μέσα στον κόσμο.Η Έκθεση υπενθυμίζει έμμεσα τις στενές σχέσεις της Ίμβρου με το Άγιον Όρος, σύμβολο των οποίων αποτελεί ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός. Τα αγιορείτικα μετόχια προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και στήριξη στην Ίμβρο και τους Ιμβρίους, είχαν καθοριστική συμβολή στην πνευματική, εκπαιδευτική και οικονομική ζωή και ανάπτυξη του νησιού μας. Συνέβαλλαν στην πνευματική ζωή, έδιναν εργασία και εισόδημα στους κατοίκους, οι οποίοι καλλιεργούσαν τα κτήματα των μετοχίων, στήριζαν τους εν ανάγκαις, ενίσχυαν το ορθόδοξο φρόνημα του λαού και την αντοχή του απέναντι στις δυσκολίες. Στο μετόχι των Ταξιαρχών στο Γλυκύ, λειτούργησε και το πρώτο σχολείο της Ίμβρου, το οποίο σηματοδοτεί καμπή στην πνευματική της ιστορία.
Συγχαίρουμε τον κ. Νικόλαο Κουκή για τις εξαίρετες φωτογραφίες του και για τον σεβασμό του προς το Άγιον Όρος. Οι φωτογραφίες αναφέρονται στη Μικρή Αγία Άννα, αγαπημένο τόπο των ασκητών και των αναχωρητών. Ο φακός του κ. Κουκή αποτυπώνει ευλαβικά, φωτεινά πρόσωπα ασκητών, μοναδικές στιγμές από την αγιασμένη «Έρημο του Άγίου Όρους», από τη ζωή της προσευχής και της Θείας λατρείας, από τα διακονήματα, το φιλόξενο αρχονταρίκι, την κοινή τράπεζα, την τέχνη της αγιογραφίας και της αργυροχοίας και άλλα. Οι φωτογραφίες ζωντανεύουν την ασκητική καθημερινότητα, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στον Χριστό και στην εφαρμογή των ουρανίων προσταγμάτων Του, ζωή που τρέφεται από την πρόγευση και την προσδοκία της ερχομένης Βασιλείας του.Εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας, στο πρόσωπο του Προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας, Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, και του Διευθυντού της κ. Αναστασίου Ντούρου, για τη διοργάνωση της παρούσας έκθεσης φωτογραφίας, για το σταθερό και συγκινητικό ενδιαφέρον για την Ίμβρο μας, και για όσα αξιάγαστα προσφέρουν για την προστασία και την προβολή του πολιτισμού του Αγίου Όρους, με τα συνέδρια, τις εκδόσεις, τις εκθέσεις, τη συμμετοχή σε ευρωπαικά προγράμματα και με άλλες πρωτοβουλίες.
Ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου και την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης για τη συμμετοχή στην οργάνωση της Έκθεσης. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε προς όσους συνέβαλαν προσωπικά στην προετοιμασία και το στήσιμό της. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι επισκέπτες θα χαρούν την Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τοιουτοτρόπως, θα έχουν και οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων μας, που τώρα βρίσκονται σε διακοπές, την ευκαιρία να την επισκεφθούν.
Κατακλείοντας, ευχαριστούμε όλους σας που ήλθατε στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου». Όλα τα καλά του Θεού για εσάς και τους αγαπημένους σας.
Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr Την γενέτειρά του Ίμβρο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος - Adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη Ακαδημαϊκών του Συνδέσμου Θεολογικών Σπουδών Μέσης Ανατολής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Επίσκεψη Ακαδημαϊκών του Συνδέσμου Θεολογικών Σπουδών Μέσης Ανατολής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 7 / 2023 , 18:40 από news_room Επίσκεψη Ακαδημαϊκών του Συνδέσμου Θεολογικών Σπουδών Μέσης Ανατολής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Την 29η Ιουλίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ εδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα την επίσκεψη πολυμελούς ομίλου ακαδημαϊκών από Σύνδεσμο Θεολογικών Σχολών Μ. Ανατολής και […]

Κυπριακό : Ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ του ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 1 / 2021 , 21:20 από news_room Κατά τη χθεσινή (11.1.21) τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Brenden Varman, τέθηκαν ερωτήσεις από ανταποκριτές του ΟΗΕ αναφορικά με το […]