19 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο

Σρι Λάνκα: Δεν θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σρι Λάνκα: Δεν θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 8 / 2022 , 15:51 από news_room

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα έχει αποφασίσει να μην παρατείνει πέραν αυτής της εβδομάδας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρο το οποίο είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, έκαναν γνωστό οι υπηρεσίες του σήμερα.

Μετά τη βελτίωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες, ο Ρανίλ Βικρεμεσίγκε δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη να παραμείνει σε ισχύ η κατάσταση εξαίρεσης, καθώς η χώρα έχει «σταθεροποιηθεί», εξήγησαν.

Βυθισμένη σε πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, η νήσος παρέλυσε από την 9η Απριλίου, όταν άρχισαν οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής λόγω των ελλείψεων προϊόντων πρώτης ανάγκης, ιδίως καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων.

Η κρίση έφθασε στο απόγειό της την 9η Ιουλίου, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και κατέλαβαν τον πρώην πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα να εγκαταλείψει τη χώρα, να καταφύγει στη Σιγκαπούρη και να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο κ. Βικρεμεσίγκε, που διαδέχθηκε τον κ. Ρατζαπάξα, διεμήνυσε πως θα λάμβανε εξαιρετικά σκληρά μέτρα εναντίον «όλων των ταραχοποιών».

Όμως σήμερα διαπίστωσε πως «η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, δεν είναι απαραίτητο να επιβληθεί εκ νέου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού εκπνεύσει αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Η κατάσταση εξαίρεσης είχε επιβληθεί τη 18η Ιουλίου από τον ακόμη τότε υπηρεσιακό αρχηγό του κράτους, που θεωρητικά έχει δικαίωμα να ανανεώνει το μέτρο κάθε μήνα.

Ο διορισμός του κ. Βικρεμεσίγκε, έξι φορές πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την 20ή Ιουλίου.

Το Κολόμπο διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη σύναψη δανειακής σύμβασης 3 δισεκ. δολαρίων, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε τη Δευτέρα το αξιόχρεο της νήσου στη βαθμίδα D, που σημαίνει χρεοκοπία, καθώς το Κολόμπο έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό χρέος του.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρο που επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν υπόπτους χωρίς εντάλματα και στην κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα ακόμη κι δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία για την αποκατάσταση της τάξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Νεκρός από πυρά πρακτόρων του FBI άνδρας που απειλούσε τον πρόεδρο Μπάιντεν

Νεκρός από πυρά πρακτόρων του FBI άνδρας που απειλούσε τον πρόεδρο Μπάιντεν

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 8 / 2023 , 8:25 από news_room Αιματηρή κατάληξη είχε έφοδος του ομοσπονδιακού γραφείου ερευενών (FBI) σε σπίτι της πόλης Πρόβο στη Γιούτα των ΗΠΑ για τη σύλληψη υπόπτου που είχε διατυπώσει ευθείες απειλές κατά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν, της αντιπροέδρου Χάρις και υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Ο […]

Αλ. Τσίπρας Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με δικό μας πρόγραμμα, χωρίς τρόικα

Αλ. Τσίπρας: Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με δικό μας πρόγραμμα, χωρίς τρόικα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 20 / 4 / 2023 , 1:21 από news_room Εμείς δεν απορρίπτουμε τους Κεντρώους και Κεντροδεξιούς πολίτες. Γνωρίζουμε ότι αισθάνονται ντροπή γι` αυτήν την κυβέρνηση. Διότι δεν κυβερνά ένα ιστορικό κόμμα αλλά μία οικογένεια που έχει μετατρέψει τη διακυβέρνηση σε ανώνυμη εταιρεία. Μας κυβερνά η «Μητσοτάκης ΑΕ». Και αυτός ο κόσμος πρέπει να […]