24 °C Athens, GR
25/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης – Adologala.gr

Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 8 / 2022 , 11:15 από news_room

Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης – Adologala.gr

Χαίρε Αειπάρθενε Χρυσορρογιάτισσα Χριστιανών το καύχημα!

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της αγιοτόκου νήσου μας έσπευσαν με ευλάβεια στις Μονές και τις Εκκλησίες επ’ ονόματι της Παναγίας, με την ευκαιρία της εορτής της κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Με ιδιαίτερη κατάνυξη βρεθήκαμε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης, τόσο την παραμονή στον Εσπερινό όσο και ανήμερα το πρωί, όπου με χαρά διαπιστώσαμε ότι ήταν αθρόα η προσέλευση των προσκυνητών. Του Εσπερινού το απόγευμα της Κυριακής, 14 Αυγούστου 2022, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος με προτροπή του Καθηγουμένου της Μονής Χρυσορρογιατίσσης κήρυξε το θείο λόγο.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε για την ευλογία που του έδωσε η πρόσκληση του Αγίου Αρσινόης να έρθει και ο ίδιος ως προσκυνητής στις αυλές της Χρυσορρογιάτισσας. Αναφέρθηκε στο γεγονός της κοιμήσεως της Θεοτόκου και την αξία του προσώπου της Παναγίας για τους Χριστιανούς και τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Εμβάθυνε στο ιστορικό, θεολογικό και ηθικό νόημα του Απολυτικίου της εορτής:

«Εν τη γεννήσει την παρθενία εφύλαξας. Εν τη κοιμήσει τον κόσμο ου κατέλειπες Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής. Και ταις Πρεσβείαις ταις σαις λυτρωμένη εκ θανάτου τας ψυχάς ημών».

Κατόπιν, τελέστηκε δέηση, αρτοκλασία και λιτάνευση της ιερής εικόνος της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας.

Η προσέλευση των χριστιανών από την Πάφο και όλα τα ελεύθερα μέρη της Κύπρου ξεκίνησε ενωρίς και συνεχίστηκε μέχρι αργά, μετά την ακολουθία του Αποδείπνου, όταν έφθασε η καθορισμένη ώρα που κλείνει η μεγάλη είσοδος της Μονής ανατολικά.

Το πρωί στις 5.00 άνοιξε η πύλη για τους προσκυνητές, ενώ οι Πατέρες, με επικεφαλή τον Καθηγούμενο, ξεκίνησαν τις προετοιμασίες και την ακολουθία του Μεσονυκτικού και κατόπιν του Όρθρου. Στις Καταβασίες χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Παγκράτιος, συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος ήρθε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου διακονεί ως εις εκ των βοηθών Επισκόπων της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, ο οποίος για 29 έτη διετέλεσε Μητροπολίτης Πάφου (1978-2006), αφότου ενθρονίστηκε στον Αποστολικό θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Καθηγούμενος, Επίσκοπος Αρσινόης, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας και τη συμμετοχή του Πρεσβυτέρου Βαλεντίνου και των Διακόνων Χρίστου και Παναγιώτου. Με τις ευλογίες του Θεοφιλεστάτου Αγίου Καθηγουμένου, το θείο λόγο διηκόνησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος έλαβε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή, η οποία αναγινώσκεται κατά τις Θεομητορικές εορτές. Η μεγαλειώδης αξία της ομολογίας της γυναίκας στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας «μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας», αλλά και η μεγάλη αλήθεια επιβεβαίωσης του Υιού του Θεού και Υιού της Παναγίας, είναι και παρακαταθήκη προς όλους ανά τους αιώνες πιστούς. «Μενούνγε μακάριοι οι ακούοντες τον λόγο του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν».

Επισήμανε ο Επίσκοπος Γρηγόριος την ευλογία, χαρά δια της Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και την ευθύνη μας. Η ευθύνη μας είναι ένα καθημερινό μαρτύριο για τον κάθε άνθρωπο που έχει συνείδηση. Για τον κάθε άνθρωπο που θέλει και αγωνίζεται για τα υψηλά ιδανικά. Για όλα αυτά παρακαλούμε την Κυρία Θεοτόκο να μας ενισχύει και να μας προστατεύει όλους.

Όπως και κατά την ομιλία στον Εσπερινό, έτσι και κατά τη θεία Λειτουργία κατέληξε επικαλούμενος τις ευχές του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρσινόης και Καθηγουμένου κ. Παγκρατίου, για να έχουμε θάρρος και αισιοδοξία στον καθημερινό αγώνα μας.

Μετά την οπισθάμβωνο ευχή και τη δέηση για τους εορταστές, τελέστηκε και πάλι λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, έτσι ώστε το πλήθος των πιστών να έχει την ευκαιρία να περάσει κάτω από την εικόνα επικαλούμενος τη χάρη και την ευλογία της Θεοτόκου, το καύχημα των απανταχού Χριστιανών.

Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης - Adologala.gr Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης - Adologala.gr Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης - Adologala.gr Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης - Adologala.gr Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης - Adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας από σήμερα ενόψει Πάσχα

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας από σήμερα ενόψει Πάσχα

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 7 / 4 / 2023 , 14:38 από news_room Λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει από σήμερα 7/04 έως και τις 23 Απριλίου στη λήψη αυξημένων μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη […]

Σήμερα 10 Δεκεμβρίου τιμάται η Ιερά Μνήμη των μαρτύρων Μηνά του Καλλικέλαδου του Αθηναίου, Ερμογένους και Ευγράφου MARTYS MINAS KALLIKELADOS ATHINAIOS EORTOLOGIO 10 DEKEMVRIOY ADOLOGALA

Σήμερα 10 Δεκεμβρίου τιμάται η Ιερά Μνήμη των μαρτύρων Μηνά του Καλλικέλαδου του Αθηναίου, Ερμογένους και Ευγράφου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 / 12 / 2024 , 1:31 από news_room Σήμερα 10 Δεκεμβρίου, η Ορθόδοξος μας Εκκλησία τιμά τους Μάρτυρες Μηνά τον Καλλικέλαδο, Ερμογένη και Εύγραφο, οι οποίοι έζησαν στην εποχή των διωγμών, επί Μαξιμίνου. Ο Μηνάς ήταν Αθηναίος, από ειδωλολατρική οικογένεια. Μετά από μελέτη της ζωής της Εκκλησίας και εμβάθυνση στα κείμενα της […]