24 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ξεκινά αύριο το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα»

Ξεκινά αύριο το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 8 / 2022 , 11:39 από news_room

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που πραγματοποιείται στο πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ανοίγει την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 τις «πύλες» της 7ης διοργάνωσή του. Το Φεστιβάλ, που θεσμοθετήθηκε το 2016 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του Καστελλορίζου αλλά και την προαγωγή της κινηματογραφικής τέχνης, ξεκινά φέτος με μια εμπνευσμένη τελετή η οποία θα μεταδοθεί σε live streaming από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 19:30 (https://www.youtube.com/watch?v=18NSCbgle6Y).

Το «Radiograph of A Family» (βραβεία IDFA 2020), της καταξιωμένης Ιρανής στην καταγωγή σκηνοθέτιδας Firouzeh Khosrovani, είναι η ταινία που ανοίγει την κινηματογραφική αυλαία του Φεστιβάλ Καστελλόριζου , στο πλαίσιο ειδικής προβολής που θα γίνει αύριο στις 20:30 (στην Πλατεία του ξενοδοχείου Poseidon). Το φιλμ αυτό, πειραματικής κινηματογραφικής φόρμας και ρευστών οπτικοακουστικών αναπαραστάσεων, πραγματεύεται -με φόντο την Ιρανική Επανάσταση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970- τον καθολικό πυρήνα των ανθρώπινων ζωών: ιστορίες αγάπης διαμερίζονται όταν οι προσωπικοί δρόμοι και τα ατομικά θέλω παύουν πλέον να συγκλίνουν.

Στη συνέχεια, η ξεχωριστή ερμηνεύτρια ελληνικής καταγωγής Ηρώ Σαΐα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ποντίων, θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση με έντονα τα ηχοχρώματα της Ανατολής. Σμυρναίικο, Ρεμπέτικο και Ποντιακό τραγούδι συνθέτουν μια μουσική πανδαισία γεμάτη από μελωδίες και ρυθμούς, υπενθυμίζοντάς μας ότι η μουσική που έχουμε σήμερα δεν είναι μόνο συνδυασμοί ήχων και ρυθμών, αλλά είναι κυρίως μνήμες, συναισθήματα, αναμνήσεις και βιώματα ενός ολοκλήρου λαού που για πολλούς αιώνες κάνει τη χαρά και τον πόνο του μουσική, όπου κι αν βρίσκεται.

Αύριο, εγκαινιάζεται επίσης στην Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης η ανανεωμένη, ειδικά για τις ανάγκες του Φεστιβάλ, φωτογραφική έκθεση «Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922». Η έκθεση, μια διοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, παρουσιάστηκε το 2006 στην Αθήνα και έκτοτε έχει μεταφερθεί σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος, στο πλαίσιο των δράσεων για την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, παρουσιάζεται σε μια ευσύνοπτη και ανανεωμένη εκδοχή στο Καστελλόριζο, στο πλαίσιο του «Πέρα από τα Σύνορα».

Υπενθυμίζεται ότι το Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, θα προβάλει πέντε από τα ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν κατά την 6η διοργάνωση του φεστιβάλ, τον Αύγουστο του 2021. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια προβολή των βραβευμένων ντοκιμαντέρ, η οποία θα γίνει από το ειδικό micro site που δημιούργησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε συνεργασία με το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», στη διεύθυνση www.amna.gr/beyondbordersfestival2022

Προβολές

Δευτέρα 22/08/2022 – Ώρα 12:00

Καλύτερο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ | Best History Documentary

Midnight Traveler

ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο/2019, 87′

Σκηνοθεσία: Hassan Fazili, Emelie Mahdavian

Όταν οι Ταλιμπάν επικηρύττουν το κεφάλι του Αφγανού σκηνοθέτη Hassan Fazili, εκείνος αναγκάζεται να διαφύγει με τη σύζυγό του και τις δύο μικρές κόρες τους. Αποτυπώνοντας το αβέβαιο ταξίδι τους, ο Φαζίλι δείχνει τόσο τον κίνδυνο και την απόγνωση της πολυετούς οδύσσειάς τους όσο και την τεράστια αγάπη που μοιράζονται μεταξύ τους.

 Τρίτη 23/08/2022 – Ώρα 12:00

Καλύτερο Κοινωνικοπολιτικό Ντοκιμαντέρ | Best Socio-political Documentary

The Patriarch’s Room

Καναδάς, 2017, 84’/ Ελληνική Πρεμιέρα

Σκηνοθεσία: Danae Elon

«Η Πύλη Τζάφα είναι δική μας!», ούρλιαζαν τα πρωτοσέλιδα το 2005. Ο Ελληνορθόδοξος πατριάρχης Ειρηναίος κατηγορήθηκε για πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας σε Εβραίους εποίκους. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Αλλά για πρώτη φορά στη 2.000 ετών ιστορία της εκκλησίας, ο ηγέτης της εκδιώχθηκε. Για 11 ολόκληρα χρόνια, ο Ειρηναίος φυλακιζόταν στα διαμερίσματά του. Σε αυτή την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η κινηματογραφίστρια Danae Elon ξετυλίγει τι πραγματικά συνέβη στον πρώην πατριάρχη.

Τετάρτη 24/08/2022 – Ώρα: 12:00

Καλύτερο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ | Best Short Length Documentary

Dafa Metti

Ηνωμένο Βασίλειο, 2019, 15’/ Eλληνική Πρεμιέρα

Σκηνοθεσία: Tal Amiran

Κάτω από τον λαμπερό Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, μετανάστες από τη Σενεγάλη χωρίς έγγραφα πωλούν μικροσκοπικά αναμνηστικά του μνημείου για να στηρίξουν τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους.

Πέμπτη 25/08/2022 – Ώρα: 12:00

Eιδικό Βραβείο «Οδυσσέας» Special | Award Odysseas

O Δικός μου Προσωπικός Λίβανος

Ηνωμένο Βασίλειο, 2020, 16′

Σκηνοθεσία: Theo Panagopoulos

Ο «Δικός μου Προσωπικός Λίβανος» ακολουθεί έναν νεαρό Έλληνα σκηνοθέτη στην προσπάθειά του να συνδεθεί με τη μακρινή καταγωγή του από τον Λίβανο ανακαλύπτοντας κρυφές ιστορίες της μητέρας του από τον πόλεμο.

Παρασκευή 26/08/2022 – Ώρα: 12:00

Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας | Special Award Mediterranean Friendship

Express Scopelitis

Ελλάδα, 2020, 69′

Σκηνοθεσία: Αιμιλία Μηλού

Για 40 χρόνια τώρα, το θρυλικό ελληνικό σκάφος Express Scopelitis είναι η ψυχή των Μικρών Κυκλάδων. Πλέουμε μαζί της, παρακολουθώντας τη ζωή των ναυτικών και τη χειμερινή ζωή στα νησιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ –  Ε.Μ.

Σχετικά Άρθρα

Προεδρικό Μέγαρο Ευχές για το νέο έτος με διαπιστευμένους εκπροσώπους του Τύπου αντάλλαξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας 2

Προεδρικό Μέγαρο: Ευχές για το νέο έτος με διαπιστευμένους εκπροσώπους του Τύπου αντάλλαξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 1 / 2024 , 15:12 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο διαπιστευμένους εκπροσώπους του Τύπου και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος. Προηγήθηκε ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου, στον οποίον εκτίθενται δώρα που έχει λάβει η κυρία Σακελλαροπούλου από την αρχή της θητείας της. […]

Μήνυμα Πάπα Φραγκίσκου: Ως προσκυνητής στις πηγές της ανθρωπιάς, θα ξαναπάω στη Λέσβο

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 11 / 2021 , 17:41 από news_room Ιδιαίτερη αναφορά στη Λέσβο, «στις πηγές της ανθρωπιάς» όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί το νησί, είχε το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου ενόψει της επίσκεψής του που θα πραγματοποιηθεί στο νησί την ερχόμενη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. «Σκέφτομαι όμως, αναφέρει ο Ποντίφηκας, και αυτούς που τα τελευταία χρόνια, […]