19 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Από το όρος Κέρκης της Σάμου, χρησμός τέχνης και ζωής στον Μαραθόκαμπο

Από το όρος Κέρκης της Σάμου, χρησμός τέχνης και ζωής στον Μαραθόκαμπο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 8 / 2022 , 15:51 από news_room

Μια καλλιτεχνική και φιλοσοφική κοινότητα λόγου, εμπνευσμένη από την πνευματική αύρα του Πυθαγόρα και ακολουθώντας την παράδοση θρυλικών ορεινών κολεκτίβων, όπως η Monte Verita της Ελβετίας (1900-1920) και το Black Mountain College των ΗΠΑ (1933-1957), συστήνεται φέτος στο κοινό της Σάμου από το όρος Κέρκης, στην μικρή ορεινή πόλη του Μαραθόκαμπου.

Η έκθεση «Κρίταμον Χρησμός», το πρώτο δημόσιο έργο της κοινότητας Kerkis Echo, σηματοδοτεί την έναρξη ενός τριετούς εκθεσιακού έργου στον Μαραθόκαμπο. Την επιμέλεια της σειράς έχουν αναλάβει οι καλλιτέχνες Susi Gelb και Niko Abramidis &NE και φέτος η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλόσοφοι, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές κάθε είδους, ενώνονται για να αναπτύξουν ιδέες διεπιστημονικών έργων μαζί με τους κατοίκους του Μαραθόκαμπου, με αφορμή το αρωματικό και άγριο παχύφυτο, το κρίταμο που φύεται και ευδοκιμεί κατά μήκος των βραχωδών ακτών του Αιγαίου γύρω από τη θάλασσα. Με τον ίδιο τρόπο που το κρίταμο βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στις πιο τραχιές επιφάνειες, ο στόχος της κοινότητας είναι η μικρή πόλη να ξανανθίσει με ζωή και τέχνη.

Η έκθεση και τα δρώμενα που την πλαισιώνουν κινούνται γύρω από την έννοια του χρησμού, καθώς η λέξη περιγράφει ταυτόχρονα ένα προμήνυμα, μια αναγγελία, την αβεβαιότητα και κλειδώνει μέσα του την μαγεία του τόπου και του χρόνου στον οποίο χαρίζεται. Υβριδικά σχήματα τέχνης, παρεμβάσεις, γλυπτά και έργα νέων μέσων αναμειγνύονται και παρουσιάζονται μαζί με τοπικές ανακαλύψεις, αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά του Πυθαγόρα, τη χλωρίδα και την πανίδα της Σάμου. Σημείο επαφής, υφάσματα, ερειπωμένα σπίτια της πόλης, το κουφάρι του κτιρίου μπροστά στο μοναστήρι της Παναγίτσας που μετατρέπεται σε εικονική σπηλιά, ένα προχριστιανικό δωμάτιο προσευχής και τα στενά δρομάκια του Μαραθόκαμπου στα οποία η καλλιτέχνις Pollyester δίνει παράσταση τραγουδώντας ωδές για τα πολυάριθμα υπνοδωμάτια στα σπίτια της μικρής ορεινής πόλης, ένα φαινόμενο που ιστορικά απαντάται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Με τα χρόνια ο Μαραθόκαμπος συρρικνώθηκε από τους 5.000 κατοίκους σε μόλις 900 και τα άδεια καφενεία του, τα σιντριβάνια, οι ελαιώνες και τα ερείπια με την ακαταμάχητη θέα του Αιγαίου είναι ο ιδανικός χώρος δημιουργίας και επαναπροσδιορισμού μαζί με τους ντόπιους και τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον στο μέρος που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν, πλέον με το κενό των φίλων και των συγγενών που έφυγαν.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τις ζωντανές εμφανίσεις είναι οι Ξενοφών Γιαννούλης (aka Fonda Mentalism), Niko Abramidis &NE, Αναστασία Τσουκαλά (aka Nouvelle), Tatjana Vall, Justin Urbach, Gülbin Ünlü, Katrin Savvulidi, Susi Gelb, Pollyester και Mikko Gaestel. Η έκθεση βρίσκεται στην Παλαιά Αγορά, στην πλατεία Λάκκα του χωριού Μαραθόκαμπος, και είναι ανοιχτή από τις 7μμ έως τα μεσάνυχτα, ωστόσο κατόπιν επικοινωνίας με τους καλλιτέχνες υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης και ξεχωριστών βιωματικών δρώμενων.

Σ.Μ.

Σχετικά Άρθρα

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίων Αναργύρων στη Νέα Ιωνία Αττικής

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίων Αναργύρων στη Νέα Ιωνία Αττικής

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 6 / 2023 , 22:56 από news_room ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ | Με λαμπρότητα τελέσθηκε την Παρασκευή  30 Ιουνίου 2023 ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη σεπτή μνήμη των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό στη Νέα Ιωνία Αττικής, εορτή, η οποία συμπίπτει φέτος […]

Στην τάξη των εφησυχαζόντων Ιεραρχών ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος – Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 12 / 2021 , 2:08 από news_room Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, εἰς τήν τακτικήν αὐτῆς συνεδρίαν σήμερον, Πέμπτην, 2αν Δεκεμβρίου 2021. Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἔλαβε γνῶσιν, ἐκ τῶν ἐν Κρήτῃ Ποιμεναρχῶν τοῦ Θρόνου, περί τῆς ἐν γένει καταστάσεως […]