16 °C Athens, GR
26/11/2022

Τελευταια Νέα
Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις Μητροπολιτών Αιτωλίας, Ηλείας και Δράμας στην ΠτΔ – Οι ημερομηνίες των ενθρονίσεων Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΣΠΑΒΟ Πάφου Γεώργιος: «Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της παιδείας» Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Τζαβάρα Ακόμη ένας πρωθυπουργός παραιτήθηκε στο Περού Ο Πρόξενος του Βελγίου στην Πόλη Tim Van Anderlecht επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σχολεία της Μητροπόλεως επισκέφθηκε ο Καστορίας Καλλίνικος Θυρανοίξια Κοινοτικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σουέζ από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Στυλιανού στο Γκύζη (Φωτορεπορτάζ) Δικαίωση για την Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα “Αγία Λυδία” – Δελτίο Τύπου Στη λιτανεία της εικόνας της Αγίας Αικατερίνης ο Σταύρος Καλαφάτης

Η Παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Κύκκου – Adologala.gr

Η Παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Κύκκου - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 / 8 / 2022 , 5:18 από news_room

Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που εκπέμπει ως λεπτή αύρα πνευματικής δροσιάς για την παρηγορία των ευσεβών προσκυνητών η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου Κυριακή 14 Αυγούστου 2022, παραμονή της κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Της ακολουθίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος κατόπιν ευλογίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και τηλλυρίας του και Καθηγουμένου κ. Νικηφόρου, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο διπλό μήνυμα της ημέρας.

Η Κυριακή είναι η πρώτη και η όγδοη ημέρα της Αναστάσεως, ο Κύριος είναι η ζωή και Ανάσταση.

Αγαθή συγκυρία η Κυριακή αυτή, 14 Αυγούστου, είναι η παραμονή της μεγάλης εορτής, είναι το προσκίρτιμα της οικουμένης ένεκα της ενδόξου κοιμήσεως, μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τῇ ἐνδόξῳ μνήμῃ σου ἡ οἰκουμένη, προσκιρτῶσα σήμερον, μετ’ εὐφροσύνης μυστικῶς, Θεοκυῆτορ κραυγάζει σοι· χαῖρε Παρθένε Χριστιανῶν τό καύχημα.
Κοντάκιον (προεόρτιον). Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.

Η Παρθένος Μαριάμ είναι Θεοκυῆτορ, το καύχημα των Χριστιανών, αφού έγινε γέφυρα και εξ ύψους κατήλθε, αποκαλήφθηκε στον κόσμο ο τέλειος Θεός. Γεννιέται τέλειος Θεός και ως τέλειος άνθρωπος ένεκα της ευσπλαχνίας Του για τον άνθρωπο και τη δημιουργία ολόκληρη «εκ ΠνεύματοςΑγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα» (Σύμβολο της Πίστεως).

Αυτός ο Θεάνθρωπος Κύριος καταδέχθηκε σταυρικό θάνατο και τριήμερη ταφή, όπως διακηρύσει ο υμνογράφος μέσω του σημερινού αναστάσιμου απολυτικίου. Ασφαλώς δεν ήταν δυνατόν ο Άδης να κρατήσει τον Αρχηγό της ζωής.
Εγένετο απαρχή των κεκοιμημένων.
Όλα αυτά οκονομικώς τα καταδέχθηκε ο Σωτήρας Χριστός «ίνα ημάς ελευθερώσει των παθών, αυτός που είναι η όντως ζωή και Ανάσταση».

Πλέον κατανοούμε με πολλή ενάργεια τη σχέση του Ιησού Χριστού μαζί μας και την αξία της μεσήτριας μας, της Κυρίας Θεοτόκο το καύχημα των Χριστιανών .

Αυτή τη σωτήρια σχέση τη διδασκόμαστε ιστορικά, παιδαγωγικά και ηθικά μέσα από τα σημερινά αναγνώσματα, τόσο το Ευαγγελικό όσο και το Αποστολικό.

Ο Πέτρος αισθανόμενος να καταποντίζεται ένεκα των δυνατών κυμμάτων, ζητά χέρι βοηθείας από τον Κύριο, ο οποίος τον προσκαλεί κοντά Του. Κάνει την κίνηση να πλησιάσει ο Πέτρος, αλλά, ένεκα της ανθρωπίνης ελειμματικότητας, οι λογισμοί τού δημιουργούν δισταγμό, τον βυθίζουν.
Ο Κύριος τον ρωτά «ολιγόπιστε εις τι εδίστασες».

Άρα, είναι απαραίτητη η πίστη με αγάπη ενεργουμένη. Η διεργασία αυτή για να έχει θετικά αποτελέσματα χρειάζεται υπομονή και ταπείνωση.

Αυτή τη διεργασία επισημαίνει και ο Απόστολος περιγράφοντας ανθρώπινες καταστάσεις τόσο επίκαιρες και κλασικές όταν αντί των αξιών της πίστης, της αγάπης, της υπομονής λαι της ταπείνωσης κυριαρχεί το εγώ και οι εμπαθείς καταστάσεις. Πως να ανθοφορήσει η ενότητα και η αυθεντική προσφορά ως διακονία με ευσπλαχνία του λαού του Θεού κατεξοχήν από εκείνους που ετάχθηκαν για αυτή την αποστολή.

Το μυστικό είναι η αγάπη για το έργο προσφοράς. Παράδειγμα η μητέρα όλων μας η Ελεούσα του Κύκκου, που σήμερα με ευλάβεια όλοι προστρέχουμε στη χάρη της και την παρακαλούμε μαζί με την αδελφότητα που εγκαταβιεί στις αυλές της Βασιλικής Μονής ως τόπος της μετανοίας και προσευχής για όλη την ανθρωπότητα.

Τη ενδόξω μνήμη σου η Κύπρος μας και η οικουμένη ολόκληρος προσκυρτώσα σήμερον μετ’ ευφροσύνης μυστικῶς Θεοκυῆτορ κραυγάζει σοι χαῖρε Παρθένε Ελεούσα Κυκκώτισσα Χριστιανῶν τό καύχημα!

Ευχθήτε Πανιερώτατε πάτερ και Δέσποτα όλοι μας, όλος ο λαός και εξαιρέτως οι ταγοί μας να έχουμε αυτή τη συνείδηση και αυτή την ομορφοσύνη, έχοντας επίγνωση ότι είμαστε εικόνες του Θεού, ναός του Αγίου Πνεύματος.

Χαίρε Παρθένε Ελεούσα Κυκκώτισσα Χριστιανῶν τό καύχημα!

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 / 3 / 2022 , 20:46 από news_room Ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, πέθανε δύο μήνες μετά την εγχείρησή του, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν. Ο Ντέιβιντ Μπένετ, 57 ετών, πέθανε την Τρίτη, αφότου η κατάσταση […]

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τον θάνατο του Πρίγκηπα Φιλίππου της Αγγλίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 4 / 2021 , 14:36 από news_room   Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.Μακαρίου σχετικά με την εκδημία του Πρίγκηπα Φιλίππου της Αγγλίας: Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εις Κύριον εκδημία της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Κατά γενική ομολογία, […]

Pin It on Pinterest