29 °C Athens, GR
02/10/2022

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές κουβαλούν τον πόνο των πατέρων μας» – Adologala.gr

Δημητριάδος Ιγνάτιος «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές κουβαλούν τον πόνο των πατέρων μας» - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 / 8 / 2022 , 6:41 από news_room

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές κουβαλούν τον πόνο των πατέρων μας» – Adologala.gr

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, η Εκκλησία της Δημητριάδος γιόρτασε φέτος την μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή, την Κοίμηση της Παναγίας μας, σε πλήθος ιερών προσκυνημάτων αφιερωμένων στη χάρη Της. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου.

Παρέστησαν οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών αρχών και πλήθος προσκυνητών. Στο τέλος του Εσπερινού εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, ενώπιον του Θεομητορικού Επιταφίου και ακολούθησε η Αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού, μετά την οποία ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές», τις Ιερές εικόνες της Παναγίας μας, που μετέφεραν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, κατά τον ξεριζωμό από την Ιωνική γη, στις οποίες ήταν αφιερωμένος ο φετινός κύκλος των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων. «Οι Εικόνες αυτές κουβαλούν όλον τον πόνο των πατέρων μας. Είναι οι ίδιοι εκείνοι άνθρωποι που γιόρταζαν τούτες τις μέρες την Παναγία μας, στις πόλεις και στα χωριά της Μικράς Ασίας, που βίωσαν την πίστη και τον Ελληνικό πολιτισμό. Σ’ Εκείνη κατάφευγαν στα προβλήματα και στις ανάγκες τους. Όμως, ήρθε η δύσκολη ώρα, καρπός ενός αδικαιολόγητου διχασμού. Ο διχασμός της Αθήνας έφερε την καταστροφή στην Μικρά Ασία. Αυτόν πλήρωσαν ακριβά οι πρόγονοί μας, και φεύγοντας πήραν μαζί τους ό,τι πολυτιμότερο, τις Εικόνες και τα Λείψανα των Αγίων τους, για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Και αυτός ο Ναός, στον οποίον βρισκόμαστε, χτίστηκε, πέτρα – πέτρα, από τους πρόσφυγες, μέσα του στεγάστηκε η πίστη τους, έγινε το σπίτι και το καταφύγιό τους… Γι’ αυτό, σήμερα μνημονεύουμε τα ονόματά τους, καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη μας…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε το ότι «και σήμερα, πολλές φορές, είμαστε κι εμείς πρόσφυγες. Βιώνουμε ραγδαίες αλλαγές και ανατροπές στη ζωή μας, από τη μια στιγμή στην άλλη καταρρέουν τα πάντα. Τότε, οφείλουμε να στραφούμε στην Παναγία την Δεομένη και να σηκώσουμε τα χέρια μας σε προσευχή, ν’ ατενίσουμε τον ουρανό και να παρακαλέσουμε Εκείνη να γίνει Πρέσβειρα για τον καθένα μας. Και να γνωρίζουμε ότι ο Θεός αμείβει εκείνον που ξέρει να δέεται και ν’ αντλεί κουράγιο από την πίστη του σ’ Εκείνον… Να κρατήσουμε την ενότητά μας. Αυτή είναι η δύναμή μας, η Ορθοδοξία μας, η ζωή μας…».

Ακολούθησε η λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους πέριξ του Ναού.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς, πλαισιωμένος από πλειάδα Κληρικών, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου και Αθανασίου Λιούπη, του Δημάρχου Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκου, εκπροσώπων των Αρχών και πλήθος προσκυνητών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος αναφέρθηκε στην αναγέννηση της Μονής επί Ηγουμενίας του σημερινού Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, «που συνεχίζεται και σήμερα, επί Νεκταρίου του Β΄, με σύνεση, επιμέλεια και πίστη, ο οποίος συγκρότησε νέα εκλεκτή αδελφότητα. Πρόκειται για θαύμα του Θεού να ανασυγκροτούνται στην εκκοσμικευμένη εποχή μας τα Μοναστήρια μας, που βιώνουμε πληθωρικά στην Μητρόπολή μας». Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο για τους κόπους και τις θυσίες και το ευρύτερο έργο που επιτελεί στην περιοχή.

Δημητριάδος Ιγνάτιος «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές κουβαλούν τον πόνο των πατέρων μας» - Adologala.gr Δημητριάδος Ιγνάτιος «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές κουβαλούν τον πόνο των πατέρων μας» - Adologala.gr Δημητριάδος Ιγνάτιος «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές κουβαλούν τον πόνο των πατέρων μας» - Adologala.gr

Δημητριάδος Ιγνάτιος «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές κουβαλούν τον πόνο των πατέρων μας» - Adologala.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Καναδάς: Ο Τζάστιν Τριντό προκηρύσσει πρόωρες εκλογές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 8 / 2021 , 1:05 από news_room Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό προκήρυξε την Κυριακή πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές οι οποίες θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου. “Η γενική κυβερνήτης δέχθηκε το αίτημά μου για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Οι Καναδοί θα πάνε συνεπώς στις κάλπες στις […]

Συνελήφθη στου Ζωγράφου ο καταζητούμενος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 7 / 2021 , 1:08 από news_room Μια γυναίκα 52 ετών έκρυβε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, από τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι της στου Ζωγράφου, όπου συνελήφθη απόψε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Ελληνίδα υπήκοο, με καταγωγή από την […]

Pin It on Pinterest