13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται το ξεπάγωμα κεφαλαίων

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται το ξεπάγωμα κεφαλαίων

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 7 / 2022 , 23:27 από news_room

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν, στην εξουσία στο Αφγανιστάν, συνέχισαν αυτή την εβδομάδα τις συνομιλίες τους στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει να αποδεσμευτούν κεφάλαια, μετά τον ιδιαίτερα φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ταλιμπάν αναζητούν τρόπο να αποδεσμευτεί μέρος των αφγανικών αποθεμάτων που είχαν κατατεθεί στο εξωτερικό -κι έχουν κατασχεθεί από τις ΗΠΑ- μετά την καταστροφή. Η Ουάσινγκτον θέλει εγγυήσεις πως θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Στις συναντήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πρόσφατη υπόσχεσή τους να αποδεσμεύσουν 55 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια στους σεισμοπαθείς, αναφέρει δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και «οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς τις ενέργειες των ΗΠΑ για να διατηρηθούν 3,5 δισεκ. δολάρια στα αποθέματα της αφγανικής τράπεζας προς όφελος του αφγανικού λαού», προστίθεται.

Οι ΗΠΑ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των οποίων ήταν ο ειδικός επιτετραμμένος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για το Αφγανιστάν, ο Τομ Γουέστ, αναφέρθηκαν επίσης στις «ανησυχίες τους όσον αφορά την αυξημένη ανάμιξη των Ταλιμπάν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» και για «τη διαφάνεια στην παροχή υπηρεσιών».

Αφού ανακατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου 2021, η Ουάσινγκτον κατέσχεσε τον Φεβρουάριο επτά δισεκατομμύρια δολάρια, μέρος των αποθεμάτων της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, που ήταν κατατεθειμένα στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκόπευε το μισό από το ποσό αυτό να διατεθεί για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και το άλλο μισό για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, αλλά κατά τρόπο που θα εγγυάται ότι τα χρήματα δεν θα πέσουν στα χέρια του νέου φονταμενταλιστικού σουνιτικού καθεστώτος.

Η ασιατική χώρα, αντιμέτωπη με πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, χτυπήθηκε από σεισμό 5,9 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους στο ανατολικό της τμήμα.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ανέφερε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι υποστηρίζει «τα αιτήματα του αφγανικού λαού να επιτραπεί τα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο και να επιτραπεί οι γυναίκες να εργάζονται, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, να μετακινούνται και να εκφράζονται ελεύθερα», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, η ειδική απεσταλμένη για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, η Ρίνα Αμίρι, ανέφερε μέσω Twitter πως αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις συνομιλίες.

Παρότι τόνισε πως υποστηρίζει τις συζητήσεις για ορισμένα ζητήματα με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των Αφγανών, πρόσθεσε πως είναι «πολύ ανήσυχη για τις ενέργειες των Ταλιμπάν σε πεδία για τα οποία είναι αρμόδιο το γραφείο μου» και «απογοητευμένη για το γεγονός ότι η σθεναρή διεθνής δέσμευση δεν έχει οδηγήσει ως αυτό το στάδιο σε ουσιώδη αποτελέσματα για τις γυναίκες, τα κορίτσια και τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Μνήμη του Οσίου Αθανασίου, κτίτορος της Μονής των Μετεώρων – 20 Απριλίου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 4 / 2021 , 14:32 από news_room Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του πρώην αρχιτελώνου της Ιεριχούς, του Αποστόλου Ζακχαίου, ο οποίος μετά τη δημόσια μεταμέλειά του εντάχθηκε στον κύκλο των Ο΄ μαθητών. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αναστασίου, επισκόπου Αντιοχείας, των Μαρτύρων Ακινδύνου, Αντωνίνου, Βίκτωρος, Καισαρίου και των […]

Παραβάσεις 2022-23 : Αγάπης Αγώνες - Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ

Παραβάσεις 2022-23 : Αγάπης Αγώνες – Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 1 / 2023 , 15:23 από news_room Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επανέρχονται για έκτη συνεχή χρονιά στον Φάρο με τον γενικό τίτλο «Αγάπης Αγώνες» και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου. Οι Παραβάσεις πραγματοποιούνται και φέτος χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος […]