13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Αμερικής Ελπιδοφόρος : Η ανοικοδόμησή του Αγίου Νικολάου συνιστά πράξη πίστης: Πίστης στον Θεό, αλλά & πίστης στο αμερικανικό όραμα της θρησκευτικής ελευθερίας

Λαμπρά τα εγκαίνια του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 6 / 7 / 2022 , 15:00 από news_room

Αμερικής Ελπιδοφόρος : Η ανοικοδόμησή του Αγίου Νικολάου συνιστά πράξη πίστης: Πίστης στον Θεό, αλλά & πίστης στο αμερικανικό όραμα της θρησκευτικής ελευθερίας

Μετά από δύο χρόνια, όπου υπήρξαν περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής επέστρεψε ξανά με φυσική παρουσία. Η φετινή Συνέλευση σηματοδοτεί την απαρχή των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής, η οποία είναι η πρώτη επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διασπορά. Η επίσημη έναρξη της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου στην Νέα Υόρκη αμέσως μετά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Ο λόγος που επιλέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν κυρίως συμβολικός, καθώς η 4η Ιουλίου είναι η μέρα που γιορτάζεται η Αμερικανική Ανεξαρτησία.

Με δεδομένο ότι ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν, κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα τόνιζε το γεγονός ότι ο νέος ναός είναι αφιερωμένος ως εθνικό προσκύνημα σε ολόκληρο τον αμερικανικό λαό. Επιπλέον, θεωρήθηκε ότι λόγω της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε πολύ περισσότερους πιστούς και κληρικούς από πολιτείες που δεν βρίσκονται κοντά στη Νέα Υόρκη να συμμετέχουν στα εγκαίνια του ναού.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι παρά την σημαντική πρόοδο, ο Άγιος Νικόλαος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί πλήρως λόγω των προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της πανδημίας. Οι ιθύνοντες εκτιμούν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες με την πλήρη αγιογράφηση του ναού.

Κατά την τελετή έναρξης της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Ελπιδοφόρος υποδέχτηκε και τίμησε τους δύο εν ζωή προκατόχους του (Σπυρίδωνα και Δημήτριο).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην σημασία της Συνέλευσης και του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς και στις προκλήσεις που διαγράφονται στο μέλλον.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Σεβασμιότατε, πού στοχεύει αυτή η Κληρικολαϊκή Συνέλευση;

Στόχος μας είναι να τιμήσουμε την Ιστορία της Εκκλησίας μας καθώς και όλες και όλους αυτούς που την οικοδόμησαν με θυσίες και επιμονή και την οδήγησαν στο κέντρο της λατρευτικής και της κοινωνικής ζωής της ομογένειας. Την κατέστησαν αναγνωρίσιμη και σημαντική στην πολιτική και επιχειρηματική ζωή της φιλόξενης αυτής χώρας, της Αμερικής, σεβαστή στην αμερικανική κοινωνία, και παρούσα στο διαθρησκειακό διάλογο για θέματα ζωής και νοηματοδότησης της.

Βεβαίως η Εκκλησία έχει άρρηκτη σχέση με την παράδοση, αλλά έχει ανάγκη και από την εξέλιξη και την ανανέωση. Άρα το αίτημα της ανανέωσης βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας. Ανανέωση όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε τρόπους με τους οποίους η Εκκλησία υποδέχεται και επικοινωνεί τόσο με το ποίμνιό της όσο και με την αμερικανική κοινωνία συνολικά. Με εκείνη τη γλώσσα και τα τεχνολογικά μέσα που την καθιστούν συμβατή με την κοινωνία και ανταποκρινόμενη στα προβλήματά της. Ιδιαίτερα στα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από τις ραγδαίες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, και αφορούν πρωτίστως στις νέες γενιές.

Τέλος, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση καλείται να επιβεβαιώσει τη σημασία της ενότητας. Της ενότητας, όχι απλώς ως μιας αφηρημένης έννοιας, αλλά ως ενός γεγονότος που πηγάζει από την εν Χριστώ αγάπη και κρατά τις πόρτες της Εκκλησίας ανοικτές για όλες τις εικόνες του Θεού, αντίθετα σε κάθε μορφή περιχαράκωσης, στείρας απόρριψης, ή ρατσιστικής εκτροπής.

Σεβασμιότατε, ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής στην αρχή της δεύτερης εκατονταετίας της;

Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η εκπαίδευση. Τόσο η εκκλησιαστική κατήχηση των νέων και των ενηλίκων όσο και η πολιτιστική παιδεία και η φροντίδα για τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας που μας συνδέει με τις ρίζες της ελληνορθόδοξης κληρονομιάς μας. Επιδίωξή μας είναι οι πιστοί μας να διατηρούν την ικανότητα να συμμετέχουν στην πνευματική παράδοση της Εκκλησίας μας.

Είμαστε πάντα με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά. Η Εκκλησία μας θα πρέπει να ακούσει τη φωνή της νέας γενιάς, μιας γενιάς που αναζητάει την πνευματικότητα, που ψάχνει ένα σκοπό στη ζωή και που αδυνατεί να βρει νόημα μόνο μέσα από μια επιτυχημένη επαγγελματική εξέλιξη. Όταν η Εκκλησία απαντά σε αυτή την υπαρξιακή αγωνία με την καλλιέργεια της πνευματικής ζωής και την ενοριακή δράση και πέραν των όποιων παραδοσιακά προσφερομένων θρησκευτικών προγραμμάτων στις κοινότητες, τότε θα αναστρέψει την τάση που διαπιστώνουμε για μικρότερη συμμετοχή εκκλησιαζομένων.

Τι εντοπίζετε ως ένα μεγάλο πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι το όλο και μεγαλύτερο ρήγμα που παρατηρείται την κοινωνία. Η συγκυρία αυτή βρίσκει την Αμερική διαιρεμένη, με το ρήγμα αυτό να απειλεί όχι μόνο τις κοινότητές μας, αλλά και τις ίδιες τις οικογένειες. Η Εκκλησία, πιστή στις αξίες της, και με την βεβαιότητα που της δίνει η διδασκαλία της, καλείται να δημιουργήσει τις γέφυρες αγάπης, τρόπους συνεννόησης και δεσμούς αλληλεγγύης ώστε να αποφευχθεί μια εκρηκτική ρήξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι η λεγόμενη «εικονική ζωή» σε σχέση με την πραγματική ζωή. Οι τεχνολογικές δυνατότητες που αξιοποιήθηκαν ειδικά στα πρώτα στάδια της πανδημίας έδωσαν την ευκαιρία να διατηρηθεί η λατρευτική ζωή της Εκκλησίας ακόμα και με τους ναούς κλειστούς για τους πιστούς μας. Αναμφίβολα, αυτές οι τεχνολογικές δυνατότητες κατέστησαν την Εκκλησία προσβάσιμη σε όσους αδυνατούσαν να συμμετάσχουν για λόγους πρακτικούς, και έδωσαν την ευκαιρία σε κόσμο έξω από τις κοινότητές μας να την προσεγγίσει.

Διαπιστώνουμε όμως σήμερα τόσο από την επιστημονική έρευνα όσο και από την πραγματικότητα γύρω μας τις ενδεχομένως απροσδόκητες επιπτώσεις από τη λεγόμενη «εικονική ζωή» ως πλήρη υποκατάσταση της πραγματικής κοινωνίας. Σε αυτή την εικονική ζωή ο άνθρωπος βιώνει πιο έντονα ένα αίσθημα απομόνωσης, μοναξιάς και ακολουθεί μια πορεία που συχνά οδηγεί στην κατάθλιψη. Η Εκκλησία καλείται να βρει τον συνδυασμό μεταξύ της πραγματικής κοινωνικής ζωής, ως ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή της και της πολλαπλασιαστικής δύναμης που της παρέχει η τεχνολογία για να μεταδώσει το μήνυμά της σε περισσότερο κόσμο.

Ποια είναι η σημασία της επικείμενης ολοκλήρωσης της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο λεγόμενο «Σημείο Μηδέν»;

Ο μοναδικός χώρος λατρείας που καταστράφηκε την φοβερή εκείνη 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν ένας Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός, ο Ναός του Αγίου Νικολάου. Η εκ νέου ανοικοδόμησή του συνιστά μία πράξη πίστης: πίστης στον Θεό, αλλά και πίστης στο αμερικανικό όραμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Συνδέοντας την τελετή των εγκαινίων του Ιερού Ναού με την σημαντική ιστορική ημέρα της 4ης Ιουλίου, κατ’ ουσίαν συνδέουμε την πνευματική μαρτυρία του Εθνικού μας Προσκυνήματος με την αμερικανική ταυτότητα, δηλαδή με την ανεκτικότητα απέναντι στην ποικιλομορφία των πεποιθήσεων, τον σεβασμό στις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις, αλλά και την αναγνώριση της θέσης που έχει ένας χώρος πίστης στη δημόσια σφαίρα.

Οι αξίες αυτές δεν αντιτίθενται η μία στην άλλη, αλλά συνυπάρχουν αρμονικά, ακριβώς όπως το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου θα δίνει τη μαρτυρία του στο Σημείο Μηδέν, στο επίκεντρο της ιστορίας του 21ου αιώνα. Το όραμά μας για συνύπαρξη, ανεκτικότητα, αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση απορρέει από την αγάπη του Θεού για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και αποτελεί τη δική μας συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο για την ουσία της αμερικανικής ταυτότητας.

Λαμπρά τα εγκαίνια του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρή με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η ακολουθία των εγκαινίων και του καθαγιασμού του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης η οποία, έλαβε χώρα στις 4ης Ιουλίου 2022 προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Η ακολουθία των εγκαινίων και η πρώτη Θεία Λεριτουργία που ακολούθησε είχαν τριπλό χαρακτήρα.

Ο πρώτος σχετίζονταν με την ολοκλήρωση ενός τιτάνιου έργου, όπως είναι η ανοικοδόμηση ενός ναού υψηλών αρχιτεκτονικών και δομικών προδιαγραφών. Ο δεύτερος σχετίζονταν με την 100ή επέτειο της Ιεράς Αρχειπισκοπής Αμερικής και ο τρίτος με τον εορτασμό της Ημέρας της Ελευθερίας των ΗΠΑ.

Η παρουσία των πρώην Αρχιεπισκόπων Αμερικής, κ.κ. Σπυρίδωνα και Δημητρίου, της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία απαρτίζεται από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο και τον Πανοσιολογιώτατο Μέγα Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, καθώς επίσης των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και των Επισκόπων από μόνη της εξέπεμπε μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.

Οι τελετές ήταν άρτια διοργανωμένες και σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκονταν οι κληρικοί και οι λαϊκοί είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσω γιγαντοοθόνων τις ακολουθίες που διήρκησαν πέντε περίπου ώρες.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικές. Το ανάλαφρο αεράκι και οι σκιές των δέντρων καθιστούσαν ακόμη πιο μαγικό το τοπίο που κατέγραψαν οι κάμερες και οι έξυπνες συσκευές και έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ο ναός

Οι εργασίες στο εξωτερικό του ναού έχουν ολοκληρωθεί και καθώς ανεβαίνει κανείς τα σκαλιά που οδηγούν στο ναό αισθάνεται δέος. Αισθάνεται ότι ο ναός είναι τεράστιος και επιβλητικός. Εισερχόμενος όμως στον κυρίως ναό – ειδικά τώρα που τοποθετήθηκε το τέμπλο – και μπήκαν τα προσωρινά καθίσματα διαισθάνεσαι ότι ο ναός είναι μικρός εν συγκρίσει με τους ναούς που υπάρχουν στην τριπολιτειακή περιοχή.

Ο ναός είναι χωρητικότητας 125 ατόμων και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι είναι ο μικρότερος ως προς την χωρητικότητα Ελληνορθόδοξος Ναός του Μανχάταν

Οι εργασίες στο εσωτερικό του ναού δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι ιθύνοντες τόσο του Ιερού Προσκυνήματος, όσο και της Αρχιεπισκοπής ευελπιστούν  ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν και ο ναός θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, ανήμερα της 21ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Οι καθυστερήσεις και οι αλλεπάλληλες αναβολές στην παράδοση του έργου ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω και το κόστος ανέγερσης του ναού.

Πηγή: Amna.gr, Anamniseis.net

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Αρχηγού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Αρχηγό ΓΕΝ

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 23 / 6 / 2021 , 23:49 από news_room Την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου (First Sea Lord and Chief of the Naval Staff) Admiral Tony Radakin CB ADC, στο στρατόπεδο Παπάγου, όπου είχαν την ευκαιρία […]

Οικουμενικός Πατριάρχης: Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με τον πόλεμο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με τον πόλεμο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 8 / 4 / 2022 , 19:58 από news_room Κατά του πολέμου στην Ουκρανία τοποθετήθηκε, εκ νέου, η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022, πολυμελή όμιλο μαθητών από το 1ο και το 4ο Λύκειο Λαμίας, τους οποίους συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, οι διευθυντές και […]