18 °C Athens, GR
02/04/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Τo άγημα των Ευζώνων στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον Άγιο Θωμά του Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης Αφγανιστάν: Τρεις Βρετανοί κρατούνται από τους Ταλιμπάν Mε λαμπρότητα τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής στη νήσο Κω O Ακάθιστος Ύμνος στη Λάρισα Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι 20 ερωτήσεις & απαντήσεις Σερρών Θεολόγος: «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως» «Τα Κλήματα» : Το ιδιαίτερο έθιμο του Πάσχα στη Λέρο Ο Ακάθιστος Ύμνος στους Αγίους Τόπους Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στη Λευκωσία Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος

Ο Εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία – Adologala.gr

Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 19 / 7 / 2022 , 23:24 από news_room

Ο Εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία – Adologala.gr

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και πνευματική κατάνυξη, εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στη Λευκωσία. Σε αυτή τη χαρά της πανηγύρεως συμμετείχαν, για ακόμη μια φορά στην προσφυγιά, οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες.

Το Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου του Κυπρίου στο Καϊμακλί, περιοχή Βόρειος Πόλος, δυτικά της Κατεχόμενης Μιάς Μηλιάς, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μάριος Δημητρίου, ο Οικονόμος π. Χρύσης Σαββίδης και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην Ακολουθία παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας, ο Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων δρ. Πέτρος Καρεκλάς, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των ενοριών της Κυθρέας και των περιχώρων, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε τόσο στο βίο της Αγίας Μαρίνας όσο και στους Θεοφόρους Πατέρες που συγκρότησαν το 451 την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, των οποίων η μνήμη φέτος συνέπεσε με αυτή της μεγαλομάρτυρος Μαρίνας. Εξήγησε στο εκκλησίασμα τη σημασία αυτής της Συνόδου για τη διασφάλιση της ορθόδοξης πίστης με τη διασαφήνιση του Χριστολογικού δόγματος, ότι δηλαδή ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός προσέλαβε τις δύο τέλειες φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη, ενωμένες «ἀσυγχύτως, ἀτρέπτως, ἀδιαιρέτως καί ἀχωρίστως».

Επίσης, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της οργάνωσης του εκκλησιασμού για την καλή συνεργασία. Τέλος, μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων της κωμοπόλεως Κυθρέας. Μετά την Αρτοκλασία, τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, δημάρχους, κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ιεροψάλτες, πατέρες και αδελφούς εκ της κατεχόμενης Κυθρέας.

Επίσης, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου, ο Θεοφιλέστατος χειροθέτησε εις αναγνώστη το νεαρό Νικόλαο Κωνσταντίνου.

Ακολούθως, μίλησαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας (η διδυμοποίηση του Δήμου Κυθρέας με το Δήμο Αιγάλεω έγινε το 1996), ο Δήμαρχος Κυθρέας δρ. Πέτρος Καρεκλάς και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Κούσιος.

Μετά την απόλυση του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μαρίνας πέριξ του Ιερού Ναού και ακολούθησε μια σύντομη εκδήλωση με πατριωτικά τραγούδια από τη χορωδία του Δήμου Κυθρέας.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα, σε εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στα Λατσιά, τέλεσαν Εσπερινό οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Τύμβου, οι οποίοι, εκτός από τον Άγιο Γεώργιο, τιμούν επίσης την Αγία Μαρίνα, καθώς και τον Προφήτη Ηλία και τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες.

Ανήμερα της εορτής, την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022, ο Θεοφιλέστατος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στο Στρόβολο, το οποίο υπάγεται στην ενορία Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Χρίστου και ο Οικονόμος π. Ανδρέας Ζορπάς, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή, επισημαίνοντας την προτροπή του Ιησού Χριστού να είμαστε όλοι το φως του κόσμου, δηλαδή οι πράξεις μας και γενικά ολόκληρη η συμπεριφορά μας να είναι τόσο τίμιες και φωτεινές, έτσι ώστε οι άνθρωποι, βλέποντας πώς συμπεριφέρονται οι αληθινοί χριστιανοί, να δοξάζουν τον επουράνιο Πατέρα. Επίσης, έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκρότηση της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Αρχίζοντας από τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριο, ο οποίος έχοντας υψηλόφρονα γνώμη και βασιζόμενος στη δική του γνώμη, ανθρώπινη λογική, δεν μπορούσε να καταλάβει το Μυστήριο της ενσαρκώσεως του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, γι΄αυτό και δίδασκε ότι η Παναγία δεν μπορεί να ονομάζεται Θεοτόκος αλλά Χριστοτόκος, δηλαδή κυοφόρησε ένα συνηθισμένο άνθρωπο και αργότερα η θεότητα ήλθε πάνω στον άνθρωπο Χριστό. Στον αντίποδα του Νεστοριανισμού, έκανε την εμφάνισή του ο Αρχιμανδρίτης Ευτυχής, ο οποίος, και αυτός βασιζόμενος στη δική του υψηλόφρονα γνώμη, αποδεχόταν ότι ο Χριστός είχε δύο φύσεις, αλλά η θεϊκή ήταν τόσο ισχυρή, που απορρόφησε την ανθρώπινη. Έτσι, εμφανίστηκε η αίρεση του Μονοφυσιτισμού, την οποία απέρριψαν οι Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ξεκαθαρίζοντας με τον Όρο της Πίστεως το Χριστολογικό δόγμα.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στο εκκλησίασμα την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε όπως η χάρις του Θεού, διά πρεσβειών της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας, να πλημμυρίζει τις καρδιές όλων.

Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 2 / 2023 , 12:06 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε χθές βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι […]

Ο Μεσαορίας ευχήθηκε στους εκτοπισμένους της Βιτσάδας: “Να έχουμε στη ζωή μας την τιμή των Αγίων της Εκκλησίας μας”

Ο Μεσαορίας ευχήθηκε στους εκτοπισμένους της Βιτσάδας: “Να έχουμε στη ζωή μας την τιμή των Αγίων της Εκκλησίας μας”

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 6 / 2022 , 15:07 από news_room Ο Μεσαορίας ευχήθηκε στους εκτοπισμένους της Βιτσάδας: “Να έχουμε στη ζωή μας την τιμή των Αγίων της Εκκλησίας μας” Κατόπιν προσκλήσεως του Προσφυγικού Σωματείου “Άγιος Μάμας” Βιτσάδας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, παρακάθησε […]

Pin It on Pinterest