31 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Βέρμιο-Καστανιά : Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Κυρά του Πόντου, Παναγία Σουμελά – Adologala.gr Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο – Adologala.gr Τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής – Adologala.gr Μήνυμα για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο – Adologala.gr Αίγυπτος: 40 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία στην Γκίζα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εορτή της Παναγίας αφορμή να θυμηθούμε τις μητέρες μας και να τους πούμε «ευχαριστώ» – Adologala.gr Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου για την ελληνική οικονομία Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr

Κίνδυνοι από τη Χρήση Χημικών Προϊόντων στις Κολυμβητικές Δεξαμενές

Κίνδυνοι από τη Χρήση Χημικών Προϊόντων στις Κολυμβητικές Δεξαμενές

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 7 / 2022 , 21:17 από news_room

Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται συχνά περιστατικά που σχετίζονται με κακή χρήση χημικών προϊόντων, κατά την απολύμανση και τον καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών, που είτε βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (κολυμβητήρια, γυμναστήρια, ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια) ή αφορούν ιδιωτική χρήση σε οικίες.

Η δημιουργία επικίνδυνων για την υγεία αναθυμιάσεων μπορεί να είναι αποτέλεσμα λανθασμένης ανάμειξης χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται κατά την απολύμανση και τον καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών. Δυστυχώς, και παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις, τέτοια επικίνδυνα συμβάντα συνεχίζουν να συμβαίνουν και να δημιουργούν αναπνευστικά ή/και δερματικά προβλήματα στους επηρεαζόμενους.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας τονίζει ότι τα χημικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Ιδιαίτερα, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση και τον καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών μπορεί, λόγω της ανάμειξης μη συμβατών χημικών προϊόντων, να οδηγήσουν στην έκλυση επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Σε εργασιακούς χώρους (γυμναστήρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.), όπου ο καθαρισμός και η συντήρηση των κολυμβητικών δεξαμενών γίνεται από εργαζόμενους, πρέπει να προηγείται η εκτίμηση των κινδύνων από τον εργοδότη, για να αποφεύγονται τέτοια επικίνδυνα συμβάντα. Η εκτίμηση των κινδύνων πρέπει να λαμβάνει υπόψη, σε κάθε περίπτωση, τις πληροφορίες για την επικινδυνότητα των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται. Οι πληροφορίες αυτές βρίσκονται στα Δελτία Δεδομένων Ασφάλειας (ΔΔΑ) των προϊόντων. Με βάση τις πληροφορίες των ΔΔΑ πρέπει οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται από τον εργοδότη ώστε να εφαρμόζονται με ορθό τρόπο οι διαδικασίες καθαρισμού και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και ατομικής προστασίας, τόσο στο χώρο ανάμειξης, όσο και στους χώρους της κολυμβητικής δεξαμενής. Σημειώνεται ότι, όλα τα χρησιμοποιούμενα χημικά προϊόντα πρέπει να φέρουν σήμανση που να περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες για τους κινδύνους από τη χρήση των προϊόντων, ενώ παράλληλα όλα τα επικίνδυνα προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται σε κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο. Η παροχή των ΔΔΑ αποτελεί υποχρέωση των επαγγελματιών που διαθέτουν τα χημικά προϊόντα σε άλλα πρόσωπα.

Για την αντιμετώπιση της πιθανότητας έκτακτου περιστατικού, ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει κατάλληλο σχέδιο εκκένωσης, κατάλληλα συστήματα ανίχνευσης καπνού και έκλυσης χημικών ουσιών και προσωπικό που να έχει καταρτιστεί στην παροχή πρώτων βοηθειών, έχοντας στη διάθεσή του όλα τα μέσα παροχής πρώτων βοηθειών.

Για υποβοήθηση των εργοδοτών στην ετοιμασία της αναγκαίας γενικής εκτίμησης κινδύνων, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει ότι για τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν διαδραστικό εργαλείο (OiRA) που βρίσκεται στο σύνδεσμο: https://oiraproject.eu/el/oira-tools?text=&field_sector%5B219%5D=219&sort=date.

Επιπρόσθετα, συστήνεται όπως οι ιδιοκτήτες αναθέτουν την απολύμανση και τον καθαρισμό των χώρων αυτών σε εξειδικευμένα άτομα, για να αποφεύγονται περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ενοίκων και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων και των μικρών παιδιών.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Διενέργεια της ετήσιας ή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Σωματείων με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 14 / 11 / 2020 , 22:08 από Λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό, πολλά σωματεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύγκλισης των ετήσιων Γενικών συνελεύσεων που είναι υποχρεωμένες να συγκαλέσουν με βάση το άρθρο 8(στ) του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για άλλα συναφή […]

Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης – Εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 1 / 2022 , 3:00 από news_room Την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, «αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων, δημοσίων και άλλων, που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και που αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρεάζουν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου […]

Pin It on Pinterest