32 °C Athens, GR
19/08/2022

Τελευταια Νέα

Θερμή υποδοχή του Πατριάρχη του Γένους στο Μέτσοβο – Adologala.gr

metsovo_oikoumenikos_patriarxis_tou_genous_imon_adologala (2)

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 15 / 7 / 2022 , 21:35 από news_room

Θερμή υποδοχή του Πατριάρχη του Γένους στο Μέτσοβο – Adologala.gr

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου – Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το απόγευμα της Πέμπτης, 14 Ιουλίου 2022, τελευταίας ημέρας της επισήμου επισκέψεώς του στην Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων, ο Παναγιώτατος, μετέβη στο ιστορικό Μέτσοβο, όπου ο πιστός λαός της κωμοπόλεως του επεφύλαξε θερμή υποδοχή. Έφιπποι με παραδοσιακές φορεσιές συνόδευσαν το αυτοκίνητο του Πατριάρχου μέχρι την κεντρική πλατεία του Μετσόβου, όπου μπροστά από τον Ι.Ναό της Αγίας Παρασκευής τον ανέμενε πλήθος πιστών κρατώντας αναμένες λαμπάδες. 

Ο Παναγιώτατος, πλαισιούμενος από τον Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων και τον Πανοσιλ. Αρχιμ. κ. Σεραφείμ Καχριμάνη, Αρχιερατικό Επίτροπο της Περιφερείας Μετσόβου και Προϊστάμενο του Ναού, ευλόγησε τους πιστούς, που με ενθουσιασμό και ευλάβεια έσπευδαν να λάβουν την Πατριαρχική ευχή. 

Στη συνέχεια, στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής, ο Πατριάρχης, απένειμε το Οφφίκο του Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Εντιμολ κ. Μιχαήλ Τρίτο, Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος συνεχάρη το νέο Άρχοντα, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από αυτή την ορεινή κωμόπολη του Νομού Ιωαννίνων, και αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή πορεία και την πολυδιάστατη προσφορά του τιμωμένου. 

“Το διδακτικόν, το ερευνητικόν και το πλούσιον συγγραφικόν σας έργον, αι μελέται σας διά την ιστορίαν και τον πολιτισμόν της Ορθοδοξίας εις την χερσόνησον του Αίμου, μας διαφωτίζουν διά την πορείαν του Χριστιανισμού εις τον χώρον αυτόν, η οποία υπήρξε συνδεδεμένη με τας εθνικάς περιπετείας, τους ανταγωνισμούς και τους απελευθερωτικούς αγώνας των Βαλκανικών λαών. Αναφέρομεν επιλεκτικώς και ενδεικτικώς τας συγγραφάς σας διά τους Βλαχοφώνους των Βαλκανίων, διά τας Εκκλησίας Ρουμανίας και Αλβανίας, και διά την Εκκλησίαν των Σκοπίων, η οποία ανήκει πλέον ως «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» εις την Πανορθόδοξον οικογένειαν.

Τιμώμεν, Εντιμολογιώτατε την θεολογικήν σας μαρτυρίαν, την αφοσίωσίν σας εις την Εκκλησίαν και τας παραδόσεις της, την πολλήν αγάπην σας διά την γενέθλιον πόλιν σας, το ιστορικόν Μέτσοβον, και την συμβολήν σας εις την μελέτην της εκκλησιαστικής του ιστορίας και της λαογραφίας του. Αναγνωρίζομεν τον σεβασμόν σας προς την Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν και την πανορθόδοξον και οικουμενικήν αποστολήν της, η οποία αναδεικνύεται και διά του σχετικού ερευνητικού και συγγραφικού σας έργου. Είμεθα βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε, τετιμημένος πλέον διά του υψηλού οφφικίου του Άρχοντος Ιερομνήμονος, την προσφοράν σας εις την Εκκλησίαν, την θεολογίαν και τον καθ’ ημάς πολιτισμόν.”

Στην αντιφώνησή του ο νέος Άρχων Ιερομνήμων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την μεγάλη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του, και αναφέρθηκε στους αγώνες και τις αγωνίες του Οικουμενικού Θρόνου για τη διαφύλαξη της ενότητας της Ορθοδοξίας και του Γένους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στενούς δεσμούς του Μετσόβου, που επί τρεις αιώνες διετέλεσε Πατριαρχική Εξαρχία, με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Ακολούθως, θερμό χαιρετισμό προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη απηύθυνε ο Δήμαρχος Μετσόβου, Εντιμ. κ.Κωνσταντίνος Τζαφέας.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο για την εγκάρδια και αδελφική φιλοξενία όλες αυτές τις ημέρες, καθώς και τον Δήμαρχο Μετσόβου και τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Σεραφείμ για την θερμή υποδοχή στην ιστορική κωμόπολή τους. Συνεχάρη δε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, πρώην Δήμαρχο Μετσόβου, για τα πολλά κοινοφελή έργα του στην περιοχή.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος και η τιμία συνοδεία του μετέβησαν στον αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, από το οποίο ανεχώρησαν με ιδιωτική πτήση για την Πόλη. 

metsovo_oikoumenikos_patriarxis_tou_genous_imon_adologala (2) metsovo_oikoumenikos_patriarxis_tou_genous_imon_adologala (2) metsovo_oikoumenikos_patriarxis_tou_genous_imon_adologala (2) metsovo_oikoumenikos_patriarxis_tou_genous_imon_adologala (2) metsovo_oikoumenikos_patriarxis_tou_genous_imon_adologala (2) metsovo_oikoumenikos_patriarxis_tou_genous_imon_adologala (2) metsovo_oikoumenikos_patriarxis_tou_genous_imon_adologala (2)

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εσπερινός ανακομιδής λειψάνων Οσίου Αρσενίου του εν Πάρῳ στη Ιερά Μητρόπολη Θηβών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 19 / 8 / 2021 , 10:48 από news_room Την 18η Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου Αρσενίου του εν Πάρῳ, ο οποίος υπήρξε Διδάσκαλος και Φωτιστής του Γένους και φορέας της Πατερικής Παράδοσης. Ανήκε στο κίνημα των Κολλυβάδων και έζησε στο Άγιον […]

Εορτή Κοιμήσεως Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ρόδο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 19 / 8 / 2021 , 10:40 από news_room Η Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το “Πάσχα του Καλοκαιριού” όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται από τον ευσεβή λαό μας εορτάστηκε με λαμπρότητα στην ιερά μας Μητρόπολη, με επίκεντρο του εορτασμού τον ενοριακό ιερό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού (Τριαντών). Ο Σεβασμιώτατος […]

Pin It on Pinterest