20 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 6 / 2022 , 18:41 από news_room

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε στις 9 Ιουνίου 2022 την Κυπριακή Δημοκρατία, στη συζήτηση της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2021.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρουσίαση της Έκθεσης, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης για την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων του ΟΗΕ.

Εμμένουμε στην πεποίθηση μας, είπε, ότι η Έκθεση δεν πρέπει να είναι μια συλλογή αρχείων αναφορικά με συνεδριάσεις και έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά μια ουσιαστική απεικόνιση της θέσης του Συμβουλίου για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Παράλληλα, επεσήμανε ο κ. Χατζηχρυσάνθου, θα πρέπει για κάθε σύγκρουση που εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να γίνεται μια ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων που είχε. Επίσης να υπάρχει μια αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη συμμόρφωση των εμπλεκομένων. Αναγκαίο επίσης είναι να περιλαμβάνεται μια αξιολόγηση της απόδοσης του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά στην εκπλήρωση των βασικών πτυχών της εντολής του, και εκτιμήσεις για τους τρόπους με τους οποίους το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διασφαλίσει την ειρηνική επίλυση κάθε διένεξης που έχει ενώπιον του.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγική ανάλυση αναφορικά με τις βαθύτερες αιτίες των συγκρούσεων και τους πιθανούς τρόπους που θα επιτρέψουν να γίνει πιο ολοκληρωμένη η προσέγγιση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης να καταγράφει λύσεις για τις συνέπειες των συγκρούσεων, όπως η μετακίνηση πληθυσμών και οι επακόλουθες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, αναγκαίο είναι η Έκθεση να συμπεριλαμβάνει ένα ειδικό κεφάλαιο αναφορικά με την ειρήνη και δικαιοσύνη, με στόχο τη σαφήνεια όσον αφορά στο επίπεδο ατιμωρησίας για σοβαρά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και τις στρατηγικές εξάλειψης της.

Αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό, χαιρέτισε τα δύο ψηφίσματα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας το 2021 για την ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, στη βάση του ψηφίσματος 186. Τόνισε ότι ο λόγος που το Κυπριακό παραμένει για τόσα χρόνια στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πρωτίστως η, χωρίς συνέπειες, μη εφαρμογή των πολυάριθμων σχετικών ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδείξει ηγετικό ρόλο στο να καταδειχθεί ότι τα ψηφίσματα του δεν μπορούν να αγνοούνται αλλά πρέπει να εφαρμόζονται. Το να επιτραπεί η παγιοποίηση των επιπτώσεων της παράνομης χρήσης βίας κατά της Κύπρου, θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο για την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η περίπτωση των Βαρωσίων, πρόσθεσε, αποτελεί απτό παράδειγμα για να αποδεχθεί η ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα του. Είναι ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προστατεύει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τα μικρά κράτη, ώστε να μη επιτυγχάνεται η επιβολή της βούλησης των ισχυρών αντιπάλων.

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επανέλαβε την ανάγκη βελτίωσης στον τρόπο που το Συμβούλιο Ασφαλείας προσεγγίζει τα κράτη μέλη που εμπλέκονται άμεσα στα θέματα της ατζέντας του, καθώς και αυτά που φιλοξενούν ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

Υπ.Μεταφορών: Η θυσία των παλικαριών της Κύπρου επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 6 / 9 / 2020 , 15:23 από Η θυσία όλων των παλικαριών της Κύπρου, «μας επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού μας και για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού», είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο πεσόντων και τη […]

Κυριακή των Βαΐων στην Ευαγγελίστρια Γρεβενών

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 0:28 από news_room Κυριακή των Βαΐων στην Ευαγγελίστρια Γρεβενών Την Κυριακή Των Βαΐων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γρεβενών όπου και κήρυξε τον Θείο λόγο. Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, έγινε εντός του Ιερού Ναού η λιτάνευση […]