27 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών Ιαπωνία: Συναγερμός μετά από κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ειρηνικό Λεμεσός: Καταδίκη τριών εταιρειών για σοβαρές παραβάσεις ασφάλειας στην εργασία Δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο AI της Κύπρου Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Άνοιξαν πανιά οι «Γιατροί του Αιγαίου – ΠΑΓΝΗ» – Αποστολή στη Γαύδο

Άνοιξαν πανιά οι «Γιατροί του Αιγαίου - ΠΑΓΝΗ» - Αποστολή στη Γαύδο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 6 / 2022 , 12:04 από news_room

Ύστερα από την περίοδο της πανδημίας που «πάγωσε» εν πολλοίς τις αποστολές τους, οι «Γιατροί του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ» επέστρεψαν δυναμικά στην εθελοντική τους δράση και την περασμένη Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου, επισκέφθηκαν τη Γαύδο. Η αποδοχή της ομάδας που μετράει 26χρόνια παρουσίας στα μικρά νησιά και δίπλα στους νησιώτες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ήταν συγκινητική. Το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 80 μόνιμων κατοίκων της ακριτικής Γαύδου πέρασε από τα ιατρεία που στήθηκαν στο Κέντρο Υγείας και το Δημοτικό σχολείο του νησιού, καθώς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 198 επισκέψεις και 85 παρακλινικές εξετάσεις, ανάμεσά τους υπέρηχοι, καρδιογραφήματα, σπιρομετρήσεις αλλά και μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν από την κινητή μονάδα μαστογράφου της Περιφέρειας Κρήτης.

«Οι κάτοικοι της Γαύδου είναι άνθρωποι που επί της ουσίας, δεν κάνουν οποιαδήποτε προληπτική εξέταση και είναι αλήθεια ότι εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς από τους εξεταζόμενους, όπως καρδιολογικά προβλήματα ή και ψυχοσωματικά» ανέφερε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Αιγαίου -ΠΑΓΝΗ» Μανώλης Βελιβασσάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι σε μεγάλο βαθμό, λόγω και της απόστασης αλλά και του κόστους, δεν πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους για την υγεία τους.

Η εθελοντική ομάδα βρέθηκε στη Γαύδο μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού. Η πρόεδρος του Συλλόγου Έφη Γεωργακά, με συγκίνηση ανέφερε ότι πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους είχαν την ευκαιρία να κάνουν μετά από χρόνια έναν τόσο ενδελεχή έλεγχο για την υγεία τους.

«Είμαστε πολύ συγκινημένοι που βρέθηκαν οι “Γιατροί του Αιγαίου” κοντά μας και πολλοί από εμάς ενημερώθηκαν για θέματα υγείας που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν γνωρίζαμε έως τώρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γεωργακά , μητέρα τριων παιδιών που εξήγησε ότι τόσο για την ίδια όσο και για τα παιδιά της «η τακτική παρουσία γιατρών στο νησί, βοηθάει στο να νιώθουμε ασφαλείς και πως ανήκουμε σε μια κοινωνία που δεν μας ξεχνάει».

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας Σταύρος Χοχλιδάκης με αφορμή την αποστολή στη Γαύδο, αναφέρθηκε και στα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από τέτοιες εθελοντικές δράσεις.

«Κάποια στιγμή καταγράφηκαν αποστολές τριών ετών της ομάδας και αυτό που προέκυψε ήταν σημαντικό. Υπολογίζοντας τα κόστη, είδαμε ήταν ότι είχαν δαπανηθεί για τις αποστολές μας που περιλαμβάνουν τα εισιτήρια, τη διαμονή και τη διατροφή, περίπου 90 χιλιάδες ευρώ αυτή την τριετία. Προσπαθήσαμε μέσα από υπολογισμούς να δούμε τι εξοικονομήθηκε, προσθέτοντας το κόστος μικροεπεμβάσεων που είχαν γίνει , τον κλινικό έλεγχο και των εξετάσεων που είχαμε πραγματοποιήσει, μαζί με τα κόστη μετακίνησης και διαμονής των κατοίκων των ακριτικών νησιών προς ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Είδαμε ότι δαπανήθηκαν 90 χιλιάδες και εξοικονομήθηκαν δύο εκατομμύρια» ανέφερε ο κ. Χοχλιδάκης, που συμπλήρωσε ότι ανεξάρτητα από το προφανές που είναι να «στέκεσαι δίπλα στον άνθρωπο, όπου και αν αυτός βρίσκεται» είναι ιδιαίτερα σημαντικό με τον τρόπο αυτό να εξοικονομούνται τέτοια ποσά που επιβαρύνουν τόσο τους ακρίτες της χώρας μας, όσο και το εθνικό σύστημα υγείας.

Μέλος της εθελοντικής ομάδας που έλαβε μέρος στην αποστολή, ως ακτινολόγος, ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού και υπεύθυνος Πρόληψης -Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης , ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών να λαμβάνουν την φροντίδα που επιβάλλεται να λαμβάνουν, όσο πιο συχνά γίνεται.

«Οι κινητές μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης, δημιουργήθηκαν διότι υπήρξε ανάγκη να δημιουργηθούν, λόγω των ανθρώπων σε περιοχές όπως η Γαύδος ή και άλλα σημεία της Κρήτης που έπρεπε να υποστηριχθούν από δράσεις πρόληψης. Οι κινητές μονάδες τόσο του Μαστογράφου όσο και η Οδοντιατρική λειτουργούν όλο το χρόνο και οριζόντια. Ήρθαμε με μεγάλη χαρά στη Γαύδο και θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε τόσο εδώ αλλά και όπου ζητηθεί» είπε ο κ. Πιστούλης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο γιατρός του Κέντρου Υγείας της Γαύδου Βασίλης Αμβροσιάδης, που συνειδητά επέλεξε να βρίσκεται στο ακριτικό νησί, τόνισε ότι οι ελλείψεις που εντοπίζονται είναι σημαντικές και η αποστολή των «Γιατρών του Αιγαίου» σε αυτό ήρθε να προσφέρει. «Είναι μεγάλη η ανάγκη να γίνονται τέτοιες δράσεις, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Θα λειτουργούσε πολύ ουσιαστικά αν υπήρχε μια τέτοια επανάληψη και αυτό είδαμε ότι το αγκάλιασε ο κόσμος, καθώς ανταποκρίθηκε με θέρμη. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τις εξετάσεις που έγιναν, διαγνώσαμε αρκετές καταστάσεις που τώρα μπορούν να δρομολογηθούν και να αντιμετωπιστούν, για αρκετούς από τους κατοίκους» είπε ο κ. Αμβροσιάδης.

Στην ακριτική Γαύδο οι «Γιατροί του Αιγαίου» βρέθηκαν με μια ομάδα που έφτασε τα 23 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν ακτινολόγοι, γυναικολόγος, καρδιολόγος, κυτταρολόγος, νευρολόγος, ορθοπεδικός, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, χειρουργός, ψυχίατρος και ΩΡΛ.

Σχετικά Άρθρα

Όλα τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 / 8 / 2021 , 18:31 από news_room Με μία αναφορά στην απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επεσήμανε πως «το λιγότερο το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε, μετά από αυτό, ήταν η απονομή σύνταξης στη γυναίκα και […]

Καθιέρωση αργίας στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, αποφάσισε η Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, ecclesia, news, albania, αρχιεπισκοπου,αναστασιου,αναστσιοσ,εκκλησια,ορθοδοξια,ενημερωση,τωρα,σημερα,εσπερινοσ,ακολουθια,εορτή,εκκλησίες,κληρικοί,

Καθιέρωση αργίας στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, αποφάσισε η Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 22 / 2 / 2025 , 6:03 από news_room Την κήρυξη της επετείου της Εξέγερσης της Νομικής Σχολής ως ημέρα αργίας για τη Θεολογική Σχολή για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, αποφάσισε η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η απόφαση πάρθηκε ώστε να τιμηθεί η […]