19 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο

Επέστρεψε ο κόσμος στης Εκκλησίες; – Adologala.gr

Επέστρεψε ο κόσμος στης Εκκλησίες; - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 23 / 5 / 2022 , 21:49 από news_room

Άρθρο του Χριστόφορου Ρίμπα στο adologala.gr:

Πολλά ερωτήματα γεννώνται αν οι πιστοί έχουν επιστρέψει μετά την “απομάκρυνση” τους από τις λατρευτικές και ευχαριστιακές εκδηλώσεις ιερών ναών και μοναστηριών. Όταν μιλούμε για “απομάκρυνση” δεν εννοούμε φυσικά κάποιο άλλο γεγονός από την προτροπή διαφύλαξης της υγείας όλων των πολιτών-πιστών από την ασθένεια Covid-19 και ειδικότερα την τήρηση όλων των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊου και την διαφύλαξη της δημόσιας εν προκειμένω δημόσιας υγείας.

Το ερώτημα αυτό που παρατηρεί κανείς προέρχεται από τους πιστούς που προσέρχονται ολοένα και περισσότερο σε ιερές πανηγύρεις και γεμίζουν τους ιερούς ναούς, μία ανάγκη που την έχουν οι πιστοί κάθε εθνικότητας και θρησκεύματος αλλά στο άρθρο αυτό ασχολούμαστε με τους Ορθοδόξους πιστούς. Είδαμε κάμποσους να βρίσκονται σε Θείες Λειτουργίες και ακόμα περισσότερους να ακολουθούν τα ιερά σεβάσματα και τις ιερές εικόνες κατά την περιφορά τους στους δρόμους ενοριών αλλά αυτοί οι πιστοί πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι εκείνοι που αψηφούν τον κίνδυνο η καλύτερα αυτοί που δεν έχουν τόσο μεγάλη επικινδυνότητα για να νοσήσουν και έτσι πράττουν τα λειτουργικά τους καθήκοντα.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν αυτοί είναι όλοι και όλοι οι πιστοί των ενοριών εδώ έρχεται η απάντηση πώς όχι, καθότι πολλοί πλέον φοβούνται να προσέλθουν σε λατρευτικές συνάξεις ειδικά αν υπάρχει και μεγάλη παρουσία κόσμου σε αυτές αφού λίγο ή πολύ θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί από κάθε άλλη φορά, καθότι μην ξεχνάμε η πανδημία συνεχίζεται και οι νεκροί και εκείνοι που νοσούν στα σπίτια και εκείνοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι ακόμα σε μεγάλα ποσοστά.

Τι συμπεράσματα βγάζουμε λοιπόν; ο κόσμος δεν επέστρεψε στις εκκλησίες καθότι είναι προσεκτικός, και ιδιαίτερα επιφυλακτικός με μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Ας ευχηθούμε η γενικότερη κατάσταση της πανδημίας να πάει καλύτερα και να επιστρέψουν οι εκκλησίες μας και τα μοναστήρια μας σε προηγούμενες εποχές.

Πάντως, μία καλή λύση και γενικότερα καλό θα είναι αφού παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού σε εκκλησίες κατά τις ιερές πανηγύρεις ο κόσμος να κάθετε και απέξω από τον ναό, όπως συμβαίνει και στην Παννυχίδα της Αναστάσεως ή και σε πολλές ακολουθίες που τελούνται σε μικρούς ναούς των επαρχιών.

Σχετικά Άρθρα

ΕΛ.ΑΣ: Ολοκληρώθηκε η φοίτηση των Αξιωματικών του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών Τ.Ε.Μ.Ε.Σ.

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 19 / 12 / 2020 , 5:27 από news_room Ολοκληρώθηκε η φοίτηση των Αξιωματικών του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών-Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ.) της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική και Βέροια Στη λήξη της μετεκπαίδευσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, η φοίτηση (69) […]

Η περιτομή του Κυρίου και η Μνήμη του Αγίου Μεγάλου Βασιλείου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

Η περιτομή του Κυρίου και η Μνήμη του Αγίου Μεγάλου Βασιλείου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 15 / 1 / 2023 , 13:43 από news_room Εἰς λίαν ὀρθρινήν ὥραν 1:00 π.μ. τοῦ Σαββάτου 1ης /14ης Ἰανουαρίου 2023, ἤρξατο ἡ Δεσποτική ἑορτή τῆς Περιτομῆς τοῦ Κυρίου καί τῆς μνήμης τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Βασιλείου τοῦ Μεγάλου εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως. Ἐν ἀρχῇ ἐτελέσθη ὁ Ὄρθρος ἐν ψαλμῳδίᾳ […]