23 °C Athens, GR
24/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Προσκυνηματική Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο Επέστρεψε ο κόσμος στης Εκκλησίες; – Adologala.gr Την ανάπτυξη της Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησαν ΥΠΕΣ & Δήμαρχος Αθηναίων – Adologala.gr To Workshop «Μαζί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» φιλοξένησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Adologala.gr Αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ – Adologala.gr Αυστραλίας Μακάριος σε νέο Διάκονο: «Να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να χαίρονται» O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Βλάχ Σαράι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον ερειπωμένο Ναό της Παναγίας Παραμυθίας Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ο Υπουργός Άμυνας εγκαινίασε τα νέα εστιατόρια και την αίθουσα ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Συνάντηση του Γιάννη Χρυσουλάκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Alvin Botes

Συνάντηση του Γιάννη Χρυσουλάκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Alvin Botes

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 5 / 2022 , 1:24 από news_room

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις φιλίας με τη Νότιο Αφρική και με θερμούς λόγους για τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε πλήθος τομέων, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκη συναντήθηκε, στο Κέιπ Τάουν, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Alvin Botes,  υπεύθυνο για θέματα Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας, αρμόδιο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα τη Νότια Αφρική και μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα γόνιμων συναντήσεων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κυβερνητικούς και πολιτικούς ιθύνοντες της Νότιας Αφρικής, εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας, ομογενειακών οργανώσεων, εκκλησιαστικών φορέων, νεολαίας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στη συνάντηση με τον κ. Botes, ο κ. Χρυσουλάκης, αφού αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Νότια Αφρική ως στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στην Αφρική, τόνισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθησή του για τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η εξαιρετικά δραστήρια Ελληνική Ομογένεια και η επιχειρηματική κοινότητα στη Νότια Αφρική. Υπενθύμισε, επίσης, τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τις δύο χώρες μέσα από τους αγώνες κατά του απαρτχάιντ, με αναφορά στην εξέχουσα προσωπικότητα του Γεωργίου Μπίζου, δικηγόρου του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Νέλσον Μαντέλα, και φωνή του όσο ο τελευταίος βρισκόταν στη φυλακή. Ο κ. Botes ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια Ομογένεια στη Νότια Αφρική, η οποία χαίρει υψηλής εκτίμησης και ότι ο Γεώργιος Μπίζος αποτελεί ένα από τα καλύτερα κεφάλαια στις σχέσεις των δύο χωρών. Μας έμαθε για την ειρηνική συνύπαρξη όλων ανεξαρτήτως χρώματος και ο απελευθερωτικός του αγώνας ταυτίστηκε με τον αγώνα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) κατά του απαρτχάιντ, σημείωσε.

Ο κ. Botes εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και επανέλαβε τη θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης  στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεθνών Οργανισμών και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο συνομιλητές αναφέρθηκαν, ειδικότερα, στην υποστήριξη που θα παράσχει η Νότια Αφρική στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών κατά την περίοδο 2025-26, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στην εκλογή που θα πραγματοποιηθεί το 2024. Ο κ. Botes ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για την υποστήριξή της προς τη Νότιο Αφρική όσον αφορά την υποψηφιότητα – με έμφαση στη μετανάστευση – στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2023-25.

Ο κ. Χρυσουλάκης και ο κ. Botes συζήτησαν, στη συνέχεια, θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, την ενίσχυση της συνεργασίας μέσα από επιχειρηματικά φόρα και τη διερεύνηση νέων ευκαιριών για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών συνεργειών.

Συζητήθηκε, επίσης, η περαιτέρω προώθηση συνεργειών στον τουριστικό τομέα και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης – με ενδιαφέρον για τα προγράμματα αγγλόφωνων τριτοβάθμιων σπουδών στην Ελλάδα και με ιδιαίτερη αναφορά στη σχετική διαδικτυακή πύλη, Study in Greece.

Ο κ. Χρυσουλάκης δώρισε στον κ. Botes ένα γλυπτό κλαδί ελιάς, όπως απεικονίζεται με εμβληματική σημασία σε μεγάλο αριθμό αττικών έργων της αρχαιότητας, σύμβολο Ειρήνης και Φιλίας αλλά και σύμβολο του αγώνα της Νότιας Αφρικής για την προαγωγή και προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του αγώνα κατά του Apartheid. Απηύθυνε, εξάλλου, πρόσκληση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, να επισκεφτεί την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι. Ο κ. Botes αποδέχθηκε με ευχαρίστηση την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Χρυσουλάκη και στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα καταρτιστεί πλήρης ατζέντα διμερούς συνεργασίας.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 3 / 2021 , 11:15 από news_room Για όλον τον Χριστιανικό κόσμο και ειδικώς για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς το ιερότερο και σεβαστότερο ανθρώπινο πρόσωπο είναι η Παναγία. Σεβόμαστε, τιμούμε και καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία συνέβαλε στην πραγμάτωση της Θείας Ενανθρωπήσεως […]

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ενδέχεται να μην πάει στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 9 / 2021 , 13:54 από news_room Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον (δεξιά), υπό πίεση για να υιοθετήσει πολιτική κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ενδέχεται να μην πάει στην 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών […]

Pin It on Pinterest