25 °C Athens, GR
25/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Υποδοχή της Παναγίας της Ροβέλιστας στο Κομπότι Άρτης Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Άρτης Ξεκίνησε η 12η Κληρικολαϊκή συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Πολυμελή όμιλο ξένων επισκεπτών δέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου παλαιού Καίρου Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Μικρό το ποσοστό διαφοράς του με την Έφη Αχτσιόγλου Κόσοβο: Τέσσερις νεκροί στην πολιορκία ορθόδοξου μοναστηριού Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο στη Ρωμαιοκαθολική Ιερά Μονή Pannonhalma Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής

Συνάντηση του Γιάννη Χρυσουλάκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Alvin Botes

Συνάντηση του Γιάννη Χρυσουλάκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Alvin Botes

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 5 / 2022 , 1:24 από news_room

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις φιλίας με τη Νότιο Αφρική και με θερμούς λόγους για τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε πλήθος τομέων, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκη συναντήθηκε, στο Κέιπ Τάουν, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Alvin Botes,  υπεύθυνο για θέματα Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας, αρμόδιο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα τη Νότια Αφρική και μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα γόνιμων συναντήσεων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κυβερνητικούς και πολιτικούς ιθύνοντες της Νότιας Αφρικής, εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας, ομογενειακών οργανώσεων, εκκλησιαστικών φορέων, νεολαίας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στη συνάντηση με τον κ. Botes, ο κ. Χρυσουλάκης, αφού αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Νότια Αφρική ως στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στην Αφρική, τόνισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθησή του για τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η εξαιρετικά δραστήρια Ελληνική Ομογένεια και η επιχειρηματική κοινότητα στη Νότια Αφρική. Υπενθύμισε, επίσης, τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τις δύο χώρες μέσα από τους αγώνες κατά του απαρτχάιντ, με αναφορά στην εξέχουσα προσωπικότητα του Γεωργίου Μπίζου, δικηγόρου του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Νέλσον Μαντέλα, και φωνή του όσο ο τελευταίος βρισκόταν στη φυλακή. Ο κ. Botes ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια Ομογένεια στη Νότια Αφρική, η οποία χαίρει υψηλής εκτίμησης και ότι ο Γεώργιος Μπίζος αποτελεί ένα από τα καλύτερα κεφάλαια στις σχέσεις των δύο χωρών. Μας έμαθε για την ειρηνική συνύπαρξη όλων ανεξαρτήτως χρώματος και ο απελευθερωτικός του αγώνας ταυτίστηκε με τον αγώνα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) κατά του απαρτχάιντ, σημείωσε.

Ο κ. Botes εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και επανέλαβε τη θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης  στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεθνών Οργανισμών και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο συνομιλητές αναφέρθηκαν, ειδικότερα, στην υποστήριξη που θα παράσχει η Νότια Αφρική στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών κατά την περίοδο 2025-26, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στην εκλογή που θα πραγματοποιηθεί το 2024. Ο κ. Botes ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για την υποστήριξή της προς τη Νότιο Αφρική όσον αφορά την υποψηφιότητα – με έμφαση στη μετανάστευση – στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2023-25.

Ο κ. Χρυσουλάκης και ο κ. Botes συζήτησαν, στη συνέχεια, θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, την ενίσχυση της συνεργασίας μέσα από επιχειρηματικά φόρα και τη διερεύνηση νέων ευκαιριών για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών συνεργειών.

Συζητήθηκε, επίσης, η περαιτέρω προώθηση συνεργειών στον τουριστικό τομέα και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης – με ενδιαφέρον για τα προγράμματα αγγλόφωνων τριτοβάθμιων σπουδών στην Ελλάδα και με ιδιαίτερη αναφορά στη σχετική διαδικτυακή πύλη, Study in Greece.

Ο κ. Χρυσουλάκης δώρισε στον κ. Botes ένα γλυπτό κλαδί ελιάς, όπως απεικονίζεται με εμβληματική σημασία σε μεγάλο αριθμό αττικών έργων της αρχαιότητας, σύμβολο Ειρήνης και Φιλίας αλλά και σύμβολο του αγώνα της Νότιας Αφρικής για την προαγωγή και προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του αγώνα κατά του Apartheid. Απηύθυνε, εξάλλου, πρόσκληση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, να επισκεφτεί την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι. Ο κ. Botes αποδέχθηκε με ευχαρίστηση την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Χρυσουλάκη και στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα καταρτιστεί πλήρης ατζέντα διμερούς συνεργασίας.

Σχετικά Άρθρα

Χαλκίδα: Συνελήφθη ιερέας διευθυντής δομής φιλοξενίας ανηλίκων

Χαλκίδα: Συνελήφθη ιερέας διευθυντής δομής φιλοξενίας ανηλίκων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 9 / 2023 , 7:25 από news_room Ένας ιερέας διευθυντής δομής φιλοξενίας ανηλίκων συνελήφθη στην Χαλκίδα μετά από καταγγελία 12χρονου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλούνται τα τοπικά Μέσα, χθες μεταξύ 2 και 6 το απόγευμα, ένα 12χρονο παιδί από την Ολλανδία, που φιλοξενείται στη δομή […]

arxiepiskopos_makarios_australia_eidiseis_nea_adologala_archbishop

Αυστραλίας Μακάριος: «Να δώσουμε τον Χριστό στα παιδιά μας και να υπερασπιζόμαστε με θάρρος την πίστη μας»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 1 / 8 / 2022 , 16:54 από news_room Να δώσουμε τον Χριστό στα παιδιά μας και να υπερασπιζόμαστε με θάρρος την πίστη μας, ήταν τα δύο κεντρικά μηνύματα τα οποία τόνισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ενώπιον των πιστών της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Blacktown στο Σύδνεϋ, […]

Pin It on Pinterest