15 °C Athens, GR
31/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Η ομογένεια του Σικάγο των Η.Π.Α. τίμησε το Πυροσβεστικό Σώμα στις εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Προστάτη των Καρκινοπαθών, Αγίου Παρθενίου στο Ίλιον Εγκαινιάστηκε στη Νέα Μάκρη το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Π. Τσαπανίδου: Στις 21 Μαΐου έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής Αμαλιάδα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα – 5 συλλήψεις Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Λαμία για το 1ο πολυθεματικό Συνέδριο «Star Forum» Επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821 Τριμερής Υπουργική Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ Επιστρέφει στη χώρα ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου

Με τιμές ετάφη ο ιερολοχίτης και καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας – Adologala.gr

Με τιμές ετάφη ο ιερολοχίτης και καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 5 / 2022 , 20:36 από news_room

Η εξόδιος Ακολουθία για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα τελέσθηκε σήμερα Τρίτη στο Κοιμητήριο Παπάγου, όπου και ετάφη.

Στον εκλιπόντα απεδόθησαν οι προβλεπόμενες τιμές και η τελετή πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων.

 Παρευρέθησαν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, ΝίκοςΠαναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ    Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο , εξαίροντας την προσφορά του εκλιπόντος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ο υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ, ο γενικός επιθεωρητής Στρατού -Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης (ΓΕΠΣ-ΔΙΔΟΕ) αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο επίτιμος ΑΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, ο τέως ΥΦΕΘΑ και επίτιμος ΑΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί.  Ποιος ήταν ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας.

Ο Ιερολοχίτης και Καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας απεβίωσε την Κυριακή στο «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου μεταφέρθηκε αμέσως μετά το ετήσιο μνημόσυνο Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, στο οποίο παρέστη και κατέθεσε στεφάνι.

 Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας στις αρχές του 1921.

 Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το 1940 και με τους πρωτοετείς συμμαθητές του πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης τον Μάϊο του 1941, με την Πολεμική Σημαία της Σχολής.

 Ακολούθως διέφυγε στην Μέση Ανατολή συνεχίζοντας τις σπουδές του στη ΣΣΕ που εγκαταστάθηκε εκεί, από την οποία και αποφοίτησε το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ).

 Αποστρατεύθηκε το 1980 με τον βαθμό του Αντιστρατήγου και με τον τίτλο του «Επίτιμου Διοικητού 1ης Στρατιάς».

 Στη διάρκεια της 40ετούς σταδιοδρομίας του στον Ελληνικό Στρατό, υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε Στρατηγεία του ΝΑΤΟ, ως Ακόλουθος Ενόπλων Δυνάμεων Βουκουρεστίου-Βουδαπέστης (1968-70), ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ (1977), ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (1979-80), ενώ υπήρξε και Διοικητής:

 Του 14ου Λόχου Ορεινών Καταδρομών (1947 – 49).

 Της Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (1954 – 55).

 Του 3ου Συντάγματος Πεζικού «Ρίμινι» (1971 – 72).

 Της ΧΙ (11η) Μεραρχίας Πεζικού (1973 – 74).

 Του Β΄ Σώματος Στρατού (1974-1976).

 Το Δ΄ Σώματος Στρατού (1976), του οποίου υπήρξε ο πρώτος Διοικητής

 Της 1ης Στρατιάς.

 Ο Στρατηγός Κόρκας συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), των νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45), όπως και στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.

 Φοίτησε στις Σχολές και Κέντρα Εκπαίδευσης του Όπλου του Πεζικού, στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, στις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑ, στην Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ, στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Αμύνης.

 Για την συμμετοχή του στις προαναφερθείσες πολεμικές επιχειρήσεις, ο Στρατηγός τιμήθηκε με τις ακόλουθες ηθικές αμοιβές:

 Με προαγωγή «Επ΄ Ανδραγαθία επί του Πεδίου της Μάχης».

 Με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα μετά Ξιφών.

 Με τον Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α΄.

 Με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος.

 Με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Τάγματος του Γεωργίου Α΄.

 Έξι φορές με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας.

 Με τον Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως.

 Επτά φορές με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως.

 Τρεις φορές με το Μετάλλιο Εξαιρέτων πράξεων.

 Με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως

 Με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως.

 Με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 – 41.

 Με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 – 45

 Με το Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας 1944.

 Με το Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

 Ως α΄υπαρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΠΣ πρότεινε τη μεταφορά της τέφρας του αείμνηστου ιδρυτή του «Ιερού Λόχου» Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε από την Αγγλία, όπου απεβίωσε και ετάφη, στην Ελλάδα, όπου και τοποθετήθηκε στο Μνημείο του Ιερού Λόχου, που έχει ανεγερθεί στο Πεδίον του Άρεως.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Νέα Ιωνία (2)

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στη Νέα Ιωνία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 31 / 1 / 2022 , 14:56 από news_room Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στη Νέα Ιωνία Με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 τη σεπτή μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Προστατών της Παιδείας και των […]

Συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της ΕΛΣ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της ΕΛΣ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares H Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ένα μοναδικό μουσικό σύνολο με μέλη από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Συρία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Ιράκ, ανανεώνει το ραντεβού της με το κοινό, σε μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Δευτέρα […]

Pin It on Pinterest