23 °C Athens, GR
23/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Προσκυνηματική Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο Επέστρεψε ο κόσμος στης Εκκλησίες; – Adologala.gr Την ανάπτυξη της Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησαν ΥΠΕΣ & Δήμαρχος Αθηναίων – Adologala.gr To Workshop «Μαζί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» φιλοξένησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Adologala.gr Αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ – Adologala.gr Αυστραλίας Μακάριος σε νέο Διάκονο: «Να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να χαίρονται» O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Βλάχ Σαράι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον ερειπωμένο Ναό της Παναγίας Παραμυθίας Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ο Υπουργός Άμυνας εγκαινίασε τα νέα εστιατόρια και την αίθουσα ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου

ιερος ναος εισοδίων θεοτόκου Άλιμος 2022

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 5 / 2022 , 1:04 από news_room

NewsRoom|Εγκατάλειψη και ερήμωση ενός ιστορικού χώρου λατρείας,  πληροφορηθήκαμε στο adologala.gr ότι επικρατεί τον τελευταίο ένα χρόνο και φυσικά δεν είναι η αφορμή η πανδημία και ο κορονοϊός. Στο κτήμα Γερουλάνου στους Τράχωνες του Αλίμου υπάρχει ένα ιστορικό εκκλησάκι που τιμάται στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και το οποίο είχε πρόσβαση κανείς δύο φορές την εβδομάδα. Το εκκλησάκι όπως πληροφορηθήκαμε τον περασμένο χρόνο λειτούργησε μόνο 3 φορές με διαφορετικές ακολουθίες και σε διαφορετικές εποχές η μία εκ των οποίων είναι η ιερά πανήγυρη.

Το ιστορικό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου από το 2015 έγινε πόλος έλξης για τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων των Αθηνών αλλά και σιγά σιγά για πολλούς από όλη την Αθήνα. Ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του ιερού ναού π. Διονύσιος Κατσούλης(Πτυχιούχος Αρχαιολόγος), δραστήριος όπως ήταν είχε αναλάβει από την ανάληψη των καθηκόντων του στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Αλίμου, στον οποίο ναό ανήκει διοικητικά το εκκλησάκι τον αγώνα για την συντήρηση, διατήρηση και προβολή του ιστορικού αυτού παρεκκλησίου καθώς και όλον τον αγώνα για την αναστήλωση και την επισκευή του η οποία επήλθε μετά από χρόνια σσ. ειδικά μετά από απόφαση της αρμόδιας πολεοδομίας η οποία το καθιστούσε ετοιμόρροπο και έπρεπε να γίνουν ενέργειες αναστήλωσης. Ο αγώνας συνεχίστηκε οι ενέργειες έγιναν και αφού λήφθηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις από τις διοικήσεις του κτήματος ο χώρος έγινε επισκέψιμος από σχολεία και πολιτιστικούς φορείς. Στον χώρο έφθαναν σχολεία από όλη την Αθήνα και στην πανήγυρη του ιερού ναού το κτήμα Γερουλάνου γέμιζε από πιστούς.

Το ιστορικό εκκλησάκι αυτό χρήζει και άμεσης αποκατάστασης και των αγιογραφιών του,  το οποίο έχει όμως εγκαταλειφθεί και κανείς δεν έχει αναλάβει οικονομικά την επισκευή τους. Σημαντικό στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο είναι και ότι ο κληρικός που δραστηριοποιόταν και κατάφερε μαζί με μέλη της περιοχής την αναστήλωση, συντήρηση και την πρόσβαση στον χώρο αυτό καθώς και την προβολή στα μέσα ενημέρωσης μετακινήθηκε σε άλλη ενορία και φαίνεται πώς έπαψε η του απαγόρευσαν να ασχολείται με αυτό.

Απορίας λοιπόν άξιο αφού αυτός ο τόπος λατρείας μετά από αγώνες έγινε σημείο αναφοράς και ολοένα και περισσότεροι πιστοί προσερχόμενοι ήθελαν να λειτουργούνται σε αυτό, γιατί να να μην συνεχίζονται οι προσπάθειες συντήρησης του ναού;. Πλέον δεν λειτουργείται παρά μόνο 3 φορές τον χρόνο και έχουν σταματήσει δεκάδες επισκέψεις οι οποίες γινόντουσαν ενώ δεν υπάρχει και ιερέας σε αυτό ενώ επίσης έπαψαν και όλες οι προσπάθειες συντήρησης του.

Κάθε τόπος λατρείας ειδικά ιστορικός εφόσον μπορεί να αναδειχθεί και υπάρχουν δυνατότητες λειτουργίας είναι κρίμα να εγκαταλείπεται ειδικά μετά από αγώνες κληρικών που μόχθησαν για αυτό καθώς και από κατοίκους οι οποίοι προσπαθούν ακόμα και τώρα για την ανάδειξη του όπως είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου κος Στέφανος Διαμαντής ο οποίος έχει αναλάβει και καθήκοντα ξεναγού στον χώρο για τα τυχόν σχολεία τα οποία θέλουν να το επισκεφθούν.

Ο χώρος λοιπόν λατρείας αυτός λοιπόν εγκαταλείπεται ξανά στην τύχη του και η μόνη ενέργεια που φαίνεται πως λαμβάνεται είναι από τον Δήμαρχο Αλίμου κο Ανδρέα Κονδύλη ο οποίος σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Νοέμβριο του 2021 είχε αναφέρει πως σκοπεύει στην ανάδειξη του βυζαντινού ναΐσκου των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου είναι ένα από τα παλαιότερα ή ίσως και το παλαιότερο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς η ανέγερσή του χρονολογείται από τον 11ο αι. μ.Χ.

Από την ομάδα των κατοίκων υπάρχει επιθυμία για την μόνιμη μετακίνηση κληρικού στο παρεκκλήσιο, ενώ πολλοί εξ αυτών επιθυμούν να τελούν και τα μυστήρια τους (Γάμος-Βάπτιση) στο παρεκκλήσιο ενώ και η ιδιοκτήτρια εταιρία για την επίσκεψη στο εκκλησάκι επιτρέπει την είσοδο στο κτήμα ακόμα περισσότερες μέρες την εβδομάδα την ώρα που το 2014 είχε απαγορευτεί εντελώς η είσοδος από την τότε ιδιοκτήτρια εταιρία.

Πηγή: adologala.gr

Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου
Το παρεκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου πριν την έναρξη των εργασιών ανάπλασης και αναστήλωσης

ιερος ναος εισοδίων θεοτόκου Άλιμος 2022 ιερος ναος εισοδίων θεοτόκου Άλιμος 2022

Φωτογραφίες: Facebook: Σώσε το κτήμα Γερουλάνου & EisodiaTrahones.blogspot

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα

Αθήνα : Η Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 20 / 6 / 2021 , 12:37 από news_room Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος – Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών τέλεσε σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, […]

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο Ροδίτσας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 10 / 3 / 2021 , 14:35 από news_room Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και πιο συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο (Α/Κ) Κόμβο Ροδίτσας, για τις ανάγκες εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης ιστών οδοφωτισμού. Ειδικότερα, την Πέμπτη 11 Μαρτίου, από τις 07:00 έως τις 18:30, θα ισχύσει αποκλεισμός στους κλάδους […]

Pin It on Pinterest