22 °C Athens, GR
04/10/2022

Τελευταια Νέα
Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Περιοδεία στη Λατινική Αμερική ξεκινά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Music Escapades: Τριήμερο αφιέρωμα στην σύγχρονη αθηναϊκή μουσική σκηνή με δωρεάν είσοδο στο ΚΠΙΣΝ Αυστραλίας Μακάριος: «Η αγάπη μάς οδηγεί στο φως, το μίσος μάς οδηγεί στο σκοτάδι και στη φθορά» Τα εγκαίνια του νέου διαδικτυακού Ραδιοφωνικού Σταθμού «Εκ Βαθέων» τέλεσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ Αγιασμός ενάρξεως μαθημάτων στην Πατριαρχική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος» Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Παρουσία πλήθους κόσμου η Στρατιωτική Παρέλαση για την 62η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Η κλιματική αλλαγή, οι πόλεμοι και οι οικονομικές κρίσεις, οι βασικοί λόγοι για την ευρεία επισιτιστική κρίση Ο Υπουργός Εσωτερικών για την επέτειο της ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου στην ομογένεια των ΗΠΑ

Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου

ιερος ναος εισοδίων θεοτόκου Άλιμος 2022

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 29 / 5 / 2022 , 18:18 από news_room

NewsRoom|Εγκατάλειψη και ερήμωση ενός ιστορικού χώρου λατρείας,  πληροφορηθήκαμε στο adologala.gr ότι επικρατεί τον τελευταίο ένα χρόνο και φυσικά δεν είναι η αφορμή η πανδημία και ο κορονοϊός. Στο κτήμα Γερουλάνου στους Τράχωνες του Αλίμου υπάρχει ένα ιστορικό εκκλησάκι που τιμάται στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και το οποίο είχε πρόσβαση κανείς δύο φορές την εβδομάδα. Το εκκλησάκι όπως πληροφορηθήκαμε τον περασμένο χρόνο λειτούργησε μόνο 3 φορές με διαφορετικές ακολουθίες και σε διαφορετικές εποχές η μία εκ των οποίων είναι η ιερά πανήγυρη.

Το ιστορικό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου από το 2015 έγινε πόλος έλξης για τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων των Αθηνών αλλά και σιγά σιγά για πολλούς από όλη την Αθήνα. Ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του ιερού ναού π. Διονύσιος Κατσούλης(Πτυχιούχος Αρχαιολόγος), δραστήριος όπως ήταν είχε αναλάβει από την ανάληψη των καθηκόντων του στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Αλίμου, στον οποίο ναό ανήκει διοικητικά το εκκλησάκι τον αγώνα για την συντήρηση, διατήρηση και προβολή του ιστορικού αυτού παρεκκλησίου καθώς και όλον τον αγώνα για την αναστήλωση και την επισκευή του η οποία επήλθε μετά από χρόνια σσ. ειδικά μετά από απόφαση της αρμόδιας πολεοδομίας η οποία το καθιστούσε ετοιμόρροπο και έπρεπε να γίνουν ενέργειες αναστήλωσης. Ο αγώνας συνεχίστηκε οι ενέργειες έγιναν και αφού λήφθηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις από τις διοικήσεις του κτήματος ο χώρος έγινε επισκέψιμος από σχολεία και πολιτιστικούς φορείς. Στον χώρο έφθαναν σχολεία από όλη την Αθήνα και στην πανήγυρη του ιερού ναού το κτήμα Γερουλάνου γέμιζε από πιστούς.

Το ιστορικό εκκλησάκι αυτό χρήζει και άμεσης αποκατάστασης και των αγιογραφιών του,  το οποίο έχει όμως εγκαταλειφθεί και κανείς δεν έχει αναλάβει οικονομικά την επισκευή τους. Σημαντικό στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο είναι και ότι ο κληρικός που δραστηριοποιόταν και κατάφερε μαζί με μέλη της περιοχής την αναστήλωση, συντήρηση και την πρόσβαση στον χώρο αυτό καθώς και την προβολή στα μέσα ενημέρωσης μετακινήθηκε σε άλλη ενορία και φαίνεται πώς έπαψε η του απαγόρευσαν να ασχολείται με αυτό.

Απορίας λοιπόν άξιο αφού αυτός ο τόπος λατρείας μετά από αγώνες έγινε σημείο αναφοράς και ολοένα και περισσότεροι πιστοί προσερχόμενοι ήθελαν να λειτουργούνται σε αυτό, γιατί να να μην συνεχίζονται οι προσπάθειες συντήρησης του ναού;. Πλέον δεν λειτουργείται παρά μόνο 3 φορές τον χρόνο και έχουν σταματήσει δεκάδες επισκέψεις οι οποίες γινόντουσαν ενώ δεν υπάρχει και ιερέας σε αυτό ενώ επίσης έπαψαν και όλες οι προσπάθειες συντήρησης του.

Κάθε τόπος λατρείας ειδικά ιστορικός εφόσον μπορεί να αναδειχθεί και υπάρχουν δυνατότητες λειτουργίας είναι κρίμα να εγκαταλείπεται ειδικά μετά από αγώνες κληρικών που μόχθησαν για αυτό καθώς και από κατοίκους οι οποίοι προσπαθούν ακόμα και τώρα για την ανάδειξη του όπως είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου κος Στέφανος Διαμαντής ο οποίος έχει αναλάβει και καθήκοντα ξεναγού στον χώρο για τα τυχόν σχολεία τα οποία θέλουν να το επισκεφθούν.

Ο χώρος λοιπόν λατρείας αυτός λοιπόν εγκαταλείπεται ξανά στην τύχη του και η μόνη ενέργεια που φαίνεται πως λαμβάνεται είναι από τον Δήμαρχο Αλίμου κο Ανδρέα Κονδύλη ο οποίος σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Νοέμβριο του 2021 είχε αναφέρει πως σκοπεύει στην ανάδειξη του βυζαντινού ναΐσκου των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου είναι ένα από τα παλαιότερα ή ίσως και το παλαιότερο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς η ανέγερσή του χρονολογείται από τον 11ο αι. μ.Χ.

Από την ομάδα των κατοίκων υπάρχει επιθυμία για την μόνιμη μετακίνηση κληρικού στο παρεκκλήσιο, ενώ πολλοί εξ αυτών επιθυμούν να τελούν και τα μυστήρια τους (Γάμος-Βάπτιση) στο παρεκκλήσιο ενώ και η ιδιοκτήτρια εταιρία για την επίσκεψη στο εκκλησάκι επιτρέπει την είσοδο στο κτήμα ακόμα περισσότερες μέρες την εβδομάδα την ώρα που το 2014 είχε απαγορευτεί εντελώς η είσοδος από την τότε ιδιοκτήτρια εταιρία.

Πηγή: adologala.gr

Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου
Το παρεκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου πριν την έναρξη των εργασιών ανάπλασης και αναστήλωσης

ιερος ναος εισοδίων θεοτόκου Άλιμος 2022 ιερος ναος εισοδίων θεοτόκου Άλιμος 2022

Φωτογραφίες: Facebook: Σώσε το κτήμα Γερουλάνου & EisodiaTrahones.blogspot

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αντίδραση της UNESCO για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 19 / 11 / 2020 , 23:01 από Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την επίσημη απάντηση της UNESCO στις ψευδείς δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η […]

Γ. Βρούτσης: Σημαντικός ο ρόλος του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας – 400.000 οι ωφελούμενοι κάθε μήνα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 10 / 2020 , 16:25 από Την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) για την περίοδο 2014-2020 στις 31 Δεκεμβρίου 2023, με στόχο την πλήρη απορρόφηση του προϋπολογισμού του, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του […]

Pin It on Pinterest