20 °C Athens, GR
25/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Τζ. Πάιατ: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 7 / 4 / 2022 , 21:41 από news_room

«Αυτή την πενταετία έχει αλλάξει η εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες με τον εαυτό τους, αλλά και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ». Αυτό δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, εκτίμησε ότι με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ο κ. Πάιατ ανέφερε: «Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε σαφές ότι “ξεκινάει μία αναθεωρητική περίοδος του Πούτιν”. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να επικρατήσει ο ουκρανικός λαός απέναντι στην απολυταρχία και το κράτος ισχύος και να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη σχέση των λαών μας».

Όπως τόνισε: «Θα είμαστε πολύ σκληροί στην επιβολή κυρώσεων απέναντι στον Πούτιν και θα είμαστε αδιάλλακτοι για όποια χώρα παρακάμψει τις κυρώσεις στην οικονομία ή την τεχνολογία», και επεισήμανε: «Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Ρώσος πρόεδρος έχει πάει τη ρωσική οικονομία πίσω 30 χρόνια. Θα χάσει και κανείς δεν θα θέλει να είναι στο πλευρό του Πούτιν μόλις χάσει».

Δεν θα αλλάξουν οι κυρώσεις στην Τουρκία για τους S400

Επιπλέον, υπογράμμισε: «Οι κυρώσεις που τέθηκαν λόγω της αποδοχής και της αγοράς των S400 από την Τουρκία ισχύουν και σήμερα και δεν θα αλλάξουν».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, στην εμπιστοσύνη που έχει ανακτήσει η χώρα σε επίπεδο επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενώ πριν από πέντε χρόνια συζητούσαμε για το αν θα καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, σήμερα μιλάμε για πολύ σημαντικές επενδύσεις».

Ο κ. Πάιατ επισήμανε την άριστη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσον αφορά τα θέματα που αφορούν το κλίμα και αναφέρθηκε στις τρομερές πυρκαγιές του καλοκαιριού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Καλιφόρνια.

Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της ενέργειας, χαιρετίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις δραστηριότητες της σε αυτό τον τομέα. «Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα έπαιζε κορυφαίο ρόλο σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας τα πρόσφατα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας. Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΑΕ, Ινδία. Πρόκειται για ένα τόξο όπου τα συμφέροντά μας συμπίπτουν και μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς στόχος, όπως είπε, είναι να βρούμε μη ρωσικές πηγές αερίου.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά έργα που αφορούν τον ΤΑP, τη Ρεβυθούσα, την Αλεξανδρούπολη, καθώς και τα έργα κοινού ενδιαφέροντος με τη Βόρεια Μακεδονία και τόνισε ότι υποστηρίζουμε τη δουλειά που γίνεται με Αίγυπτο και Κύπρο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. «Θα δουλέψουμε για όλα τα θέματα με συγκλίνοντα συμφέροντα» ξεκαθάρισε, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με αιχμή του δόρατος το αρμόδιο υπουργείο.

Όσον αφορά τη γεωστρατηγική σχέση των δύο χωρών, ο κ. Πάιατ τόνισε: «Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα. Χτίζουμε εμπιστοσύνη, και ενισχύουμε της Ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας», είπε και επανέλαβε: «Οι σχέσεις είναι αυτοτελείς και πολύ διαφορετικές σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία».

Καταλήγοντας ο κ. Πάιατ ανέφερε: «Ήταν εξαιρετικό προνόμιο να είμαι πρέσβης στην Ελλάδα σε μια περίοδο προκλήσεων, κατά την οποία η Ελλάδα αναδύθηκε εκ νέου ως μια δυνατή φωνή δημοκρατίας», καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ ολοκληρώνει τη θητεία του τον επόμενο μήνα.

Σχετικά Άρθρα

Φωτορεπόρταζ : Δεκάδες διαδήλωσαν στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας υπέρ της Παλαιστίνης

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 5 / 2021 , 0:23 από news_room «Η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα εξαφανιστεί» Γαλλία| Κάτω από ένα βροχερό Σάββατο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Κλερμόν-Φεράν, στο “la place de Jaude”. Όλοι ήρθαν για να δείξουν την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης […]

Παράταση δύο μηνών δόθηκε για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 8 / 2025 , 16:30 από news_room Παράταση δύο μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου παίρνει η διαδικασία έκδοσης Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) από τους πολίτες. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής των δύο πρώτων ψηφίων του προθέματος του ΑΦΜ, είτε μέσω της εφαρμογής myInfo στο pa. gov. gr, είτε μέσω […]