16 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κυρό Γερμανό

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 4 / 2022 , 17:03 από news_room

Για «έναν αυθεντικό και γνήσιο Ιεράρχη, ο οποίος διέσωζε ακεραία την παλαιά παράδοση των Φαναριωτών Αρχιερέων» και τον οποίο «η νεότερη γενιά των Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου τον θεωρούσε πρότυπο Ιεράρχου», κάνει λόγο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος σε αποχαιρετιστήριο μήνυμά του για τον μακαριστό Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κυρό Γερμανό, ο οποίος εκοιμήθη την Τρίτη, 12 Απριλίου. Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος αναφέρεται με λόγους ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του μεγάλου Ιεράρχου της Πόλεως, ενώ εύχεται εκ μέρους όλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ο Θεός να τον αναπαύσει μετά των Αγίων και των Δικαίων.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας αναφέρει «Με πολλή συγκίνηση αλλά και με την ελπίδα της Αναστάσεως, ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη, πληροφορήθηκα την προς Κύριον εκδημία του Μητροπολίτου Τρανουπόλεως Γερμανού, αυτού του πολιού και αειθαλούς Ιεράρχου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, επί σειρά ετών.

Ο Μητροπολίτης Γερμανός υπήρξε μία ξεχωριστή και ιδιαιτέρως χαρισματική προσωπικότητα. Ήταν ένας αυθεντικός και γνήσιος Ιεράρχης, ο οποίος διέσωζε ακεραία την παλαιά παράδοση των Φαναριωτών Αρχιερέων. Ήταν φιλακόλουθος, άριστος γνώστης του εκκλησιαστικού τυπικού και της τάξεως των Ιερών Ακολουθιών, υποδειγματικός λειτουργός των Μυστηρίων και εξαιρετικός θεράπων της εκκλησιαστικής μας μουσικής, όπως τη διδάχθηκε, το πρώτον, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην οποία σπούδασε.

Άνθρωπος του καθήκοντος. Σοβαρός, αλλά όχι απρόσιτος. Συνετός και ολιγόλογος, αλλά όχι μοναχικός. Γέννημα του πολυπληθούς κάποτε σε Ρωμηούς Γαλατά της Πόλεως. Τον εύρισκες στο ψαλτήρι, στο θυσιαστήριο των Ναών του Σταυροδρομίου και στο συσσίτιο των μαθητών του Ζαππείου στην Αγία Τριάδα. Ό,τι έκανε, το έκανε με πολλή αγάπη και ειλικρινή διάθεση. Βαθύτατα ευγενής, αρχοντικός και, συνάμα, δωρικός και ανυπόκριτος. Ταπεινός, με απόλυτη αποστροφή στην αυτοπροβολή ή στην επιδιωκόμενη προβολή της διακονίας του. Συνήθιζε να λέει: «Εμείς στο Φανάρι έχουμε λαμπρό αστέρα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αυτό το πρόσωπο το κόσμησε η Θεία Πρόνοια με τόσα έκτακτα χαρίσματα, για να κατευθύνει τη Μητέρα Εκκλησία στον 21ο αιώνα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε για Εκείνον και να αντλούμε φως από το αυτόφωτο παράδειγμά Του». Αυτό είναι ένα απλό αλλά απτό δείγμα της συνετής και αυθεντικής εκκλησιαστικής συνειδήσεως του Μητροπολίτου Τρανουπόλεως Γερμανού και του ήθους που τον διέκρινε.

Τον μακαριστό Ιεράρχη, ο οποίος μού εμπιστεύτηκε την τιμία ψήφο του για την εκλογή μου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, η νεότερη γενιά των Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου τον θεωρούσε πρότυπο Ιεράρχου, διότι για τους νεωτέρους υπήρξε αγαπητικός και όχι επικριτικός, δίδασκε δίχως να κάνει τον διδάσκαλο και κυρίως δίχως να θεωρεί ότι μόνο η ηλικία καταξιώνει τον άνθρωπο. Και ήταν πραγματική ευεργεσία από τον Θεό, διότι γνωρίσαμε ένα ζωντανό παράδειγμα μιας γενιάς Αρχιερέων του Θρόνου καπνισμένων με την παλιά και εύοσμη κληματσίδα του Φαναρίου. Αφοσιωμένος στον Θεό, στον Θεσμό και στον Πατριάρχη του, ο δεσπότης στο Πέραν της Πόλεως έδιδε τη δική του μαρτυρία για την εύορκη διακονία του Φαναρίου σε καιρούς που όλα αυτά τα ιδανικά διέρχονται την δική τους βαθιά κρίση.

Λυπούμαι που για πρακτικούς λόγους δεν υπάρχει το περιθώριο να γράψω περισσότερα γι᾽ αυτή την εκκλησιαστική μορφή, τον από Τράλλεων Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, τον χειροτονηθέντα από τον σοφό Γέροντα Μελίτωνα, τον υπηρετήσαντα θυσιαστικώς τον ευεργέτη του Χαλδίας Κύριλλο ως «Επίσκοπος – διάκονος», όπως χαριτολογώντας συνήθιζε να λέει. Αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι για μερικούς ανθρώπους η σιωπή είναι τόσο όμορφη, ιδίως όταν αυτοί έχουν επιλέξει να τη διανθίζουν με την αγάπη τους στους ύμνους και στη λατρεία του Θεού, είτε από τα αναλόγια είτε από την Αγία Τράπεζα. Γι᾽ αυτόν τον μεγάλο Ιεράρχη της Πόλεώς μας, ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ ωρομίσθιος της εξουσίας, η ευγνωμοσύνη όλων μας και η αναγνώρισή μας προς το ευλογημένο πρόσωπό του είναι μεγάλη και διηνεκής. Οι Θεοφιλέστατοι εν Χριστώ αδελφοί Επίσκοποι, ο ευαγής κλήρος και ο φιλόχριστος λαός της πέμπτης ηπείρου, μαζί με την ελαχιστότητά μου, ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει μετά των Αγίων και των Δικαίων».

Σχετικά Άρθρα

kataniktikos_esperinos_nea_smyrni_mitropoli_agia_foteini_2023_sarakosti_ekklisia_nea_adologala_αδολο_γαλα_σαρακοστη_νηστεια_νέα_σμυρνη (21 of 22)

Εσπερινός της Συγνώμης στον Μητροπολιτικό Ναό της Νέας Σμύρνης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 2 / 2023 , 1:17 από news_room Σε κατανυκτικό κλίμα και με την παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε χθές το απόγευμα, 26 Φεβρουαρίου 2023 ο πρώτος κατανυκτικός εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη. Του κατανυκτικού Εσπερινού της Συγνώμης προεξήρχε ο σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης […]

Επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας αύριο 29 Ιουλίου 2021 – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 7 / 2021 , 13:37 από news_room Επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας αύριο 29 Ιουλίου 2021 – Adologala.gr  Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Σλοβακίας στην Κύπρο Ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας κ. Jaroslav Naď πραγματοποιεί αύριο, Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. […]