30 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Βέρμιο-Καστανιά : Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Κυρά του Πόντου, Παναγία Σουμελά – Adologala.gr Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο – Adologala.gr Τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής – Adologala.gr Μήνυμα για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο – Adologala.gr Αίγυπτος: 40 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία στην Γκίζα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εορτή της Παναγίας αφορμή να θυμηθούμε τις μητέρες μας και να τους πούμε «ευχαριστώ» – Adologala.gr Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου για την ελληνική οικονομία Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας στο Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας στο Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 4 / 2022 , 7:47 από news_room

Πολιτισμός και Αθλητισμός στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου του Συμβουλίου

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για τις εργασίες του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Απριλίου, συμμετείχε σήμερα στην πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου, κατά την οποία οι Υπουργοί επικεντρώθηκαν στα θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κατά το πρωινό μέρος της Συνόδου, διεξήχθη συζήτηση για θέματα που άπτονται του Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η στήριξη του πολιτιστικού τομέα και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ουκρανία ως επακόλουθο της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Τη σύνοδο προσφώνησε ο Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Oleksandr Tkachenko.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αφού εξέφρασε εκ νέου την καταδίκη της Κύπρου για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με κάθε μέσο που διαθέτει τον πολιτιστικό τομέα και τον τομέα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω του πολέμου στη χώρα. Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην εμπειρία που διαθέτει η Κύπρος σε θέματα ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε τη βούληση της χώρας μας να συμβάλει έμπρακτα στη διάσωση του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος της Ουκρανίας. Ο κ. Προδρόμου έκανε ειδική αναφορά και στην ανάγκη επαγρύπνησης σχετικά με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη δράση της Εθνικής Επιτροπής για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία λειτουργεί συντονιστικά με άλλα κράτη για εντοπισμό αρχαιοτήτων που διακινούνται παράνομα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία υιοθέτησης από περισσότερα κράτη της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά , γνωστής και ως «Σύμβασης της Λευκωσίας», η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου, και όπως ανέφερε ο Υπουργός θα ενδυναμώσει σημαντικά τις προσπάθειες μας.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, οι Υπουργοί υιοθέτησαν Συμπεράσματα προς ενίσχυση των διαπολιτισμικών ανταλλαγών μέσω της κινητικότητας των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, αλλά και μέσω της πολυγλωσσίας στην ψηφιακή εποχή. Υιοθετήθηκαν, επίσης, Συμπεράσματα σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκής στρατηγικής για το οικοσύστημα των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα, με συζήτηση θεμάτων που άπτονται του αθλητισμού. Στο πλαίσιο των εργασιών, οι Υπουργοί πραγματοποίησαν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την προώθηση των αξιών της ΕΕ μέσω του αθλητισμού και της οργάνωσής του, και εξετάστηκαν τρόποι στήριξης των Ουκρανών αθλητών, ύστερα από την παρέμβαση του Υπουργού Αθλητισμού της Ουκρανίας Vadym Huttsait. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου για παροχή βοήθειας και διευκολύνσεων προς Ουκρανούς αθλητές, όπως για παράδειγμα, η πρόσφατη έγκριση για συμμετοχή και κάλυψη όλων των εξόδων της Ομάδας Νέων Κολύμβησης της Ουκρανίας για συμμετοχή τους σε αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο στις 9 και 10 Απριλίου 2022. Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου ανέδειξε την αξιοποίηση της αθλητικής διπλωματίας ως εργαλείο προαγωγής της ενότητας και των αξιών της ΕΕ, τόσο προς στήριξη των προσφύγων Ουκρανών αθλητών αλλά και γενικότερα, καθώς και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται μέσα από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα όπως τα Erasmus+, Cohesion Policy Funds και άλλα.

Το μεσημέρι, ο κ. Προδρόμου συμμετείχε σε γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε η παροχή κινήτρων και μέτρων στήριξης προς τις γυναίκες στον τομέα του αθλητισμού με στόχο, μεταξύ άλλων, την καλύτερη πρόσβασή τους σε θέσεις ευθύνης στη διακυβέρνηση αθλητικών οργανισμών.

Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο, με συζήτηση επί θεμάτων Παιδείας και Νεολαίας.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τουρκία

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών και της απασχόλησης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 12 / 2021 , 2:08 από news_room Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 μια σειρά μέτρων στόχος των οποίων είναι να αποτραπεί η περαιτέρω “δολαριοποίηση” της οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι καταθέσεις σε λίρες, υπερασπιζόμενος για άλλη μια φορά την […]

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 19 / 1 / 2022 , 23:17 από news_room Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, κατά τη σημερινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων. Το νέο Σχέδιο Δράσης τίθεται σε ισχύ από […]

Pin It on Pinterest