17 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Μια εβδομάδα πολέμου – Οι κυριότερες εξελίξεις

Μια εβδομάδα πολέμου - Οι κυριότερες εξελίξεις

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 3 / 2022 , 22:52 από news_room

Οι κυριότερες εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο πόλεμος, ο μεγαλύτερος σε κλίμακα των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, έχει ήδη ωθήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς να φύγουν από τα σπίτια τους και τη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έναρξη εισβολής

Στις 24 Φεβρουαρίου τα ξημερώματα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε συγκεντρώσει μεταξύ 150.000 και 200.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τις προηγούμενες εβδομάδες, ανακοινώνει «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τις αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές «δημοκρατίες» των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε τρεις μέρες πριν.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο και σε πολλές πόλεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Το Κίεβο καταγγέλλει μια «εισβολή μεγάλης κλίμακας».

Η επίθεση προκαλεί διεθνή κατακραυγή. «Ο κόσμος θα απαιτήσει λογοδοσία από τη Ρωσία» μετά από αυτή την «αδικαιολόγητη» επίθεση, υπόσχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώνει επιστράτευση.

Το πρωί ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εισέρχονται σε ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί ρωσική “αποτρεπτική δύναμη”

Στις 26 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός λαμβάνει εντολή να επεκτείνει την επίθεσή του στην Ουκρανία «προς όλες τις κατευθύνσεις».

Στις 27, ο Πούτιν ανακοινώνει ότι θέτει σε ύψιστο συναγερμό την «αποτρεπτική δύναμη» του ρωσικού στρατού, η οποία περιλαμβάνει πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας. Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει μια «απαράδεκτη» κλιμάκωση, το ΝΑΤΟ μιλά για «ανεύθυνη» στάση της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει ότι θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τον σχηματισμό ενός διεθνούς «συνασπισμού» χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία.

Χιονοστιβάδα κυρώσεων

Σε αντίποινα, η Δύση επιβάλει ένα πλήθος ολοένα και πιο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων με στόχο τον Πούτιν, τους συγγενείς του, καθώς και τη ρωσική οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η ΕΕ αποσυνδέουν επτά ρωσικές τράπεζες από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift και, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εναέριοι χώροι είναι κλειστοί και η Ρωσία αποκλείεται από ένα πλήθος αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα ρωσικά κρατικά μέσα RT (πρώην Russia Today) και το Sputnik απαγορεύεται να εκπέμπουν στην Ευρώπη.

Έναρξη ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων

Στις 28 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, χωρίς απτά αποτελέσματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προτρέπει την ΕΕ για άμεση ένταξη της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ «χωρίς καθυστέρηση».

Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν να απαιτήσει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και το «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για το τέλος της εισβολής.

Το ρούβλι πέφτει σε ιστορικά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Την 1η Μαρτίου, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει τον Πούτιν «δικτάτορα», και ότι πλέον «πιο απομονωμένος από ποτέ από τον υπόλοιπο κόσμο».

Υπό ρωσικά πυρά

Στις 2 Μαρτίου, ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώνονταν στο Χάρκιβ, τη δεύτερη πόλη της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και πλήττονται από φονικούς βομβαρδισμούς.

Στα νότια, το λιμάνι της Χερσώνας, κοντά στην Κριμαία, είναι στόχος έντονων βομβαρδισμών.

Στα νοτιοανατολικά, το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπεί τη Μαριούπολη χτυπώντας το κέντρο της πόλης και τις κατοικημένες περιοχές αυτού του μεγάλου λιμανιού στην Θάλασσα του Αζόφ, την επομένη της κατάληψης του λιμανιού του Μπερντιάνσκ, που βρίσκεται 90 χιλιόμετρα μακριά.

Ο έλεγχος της Μαριούπολης, μιας πόλης 441.000 κατοίκων, θα επέτρεπε στη Ρωσία να διασφαλίσει την εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών της από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς βορειότερα.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αποκαλύπτει τον πρώτο της απολογισμό για τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, ανακοινώνοντας τον θάνατο σχεδόν 500 στρατιωτών της.

Οι τιμές των υδρογονανθράκων και του αλουμινίου, των οποίων η Ρωσία είναι κύριος εξαγωγέας, εκτινάσσονται στα ύψη, με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Κατάληψη της Χερσώνας

Στις 3 Μαρτίου, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την κατάληψη της Χερσώνας από τον ρωσικό στρατό, της πρώτης μεγάλης πόλης που πέφτει υπό τον έλεγχό του.

Στη Μαριούπολη, η κατάσταση «επιδεινώνεται από στιγμή σε στιγμή», σύμφωνα με κάτοικο, ενώ στο Βορρά, το Χάρκιβ βομβαρδίζεται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονται ισχυρές εκρήξεις. Χιλιάδες γυναίκες και παιδιά κοιμούνται τις τελευταίες νύχτες στο μετρό, που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών.

Νέες συνομιλίες

Λίγο νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ξεκίνησαν νέες συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Ο Μακρόν δηλώνει σήμερα το απόγευμα ότι θεωρεί ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν, που έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας. Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στην συνέχιση της επίθεσής του, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Ζελένσκι δηλώνει σήμερα το απόγευμα ότι θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι ο «μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Λέει ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα

Σήμερα τα εγκαίνια της DEFEA – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 1:39 από news_room Η πρώτη διεθνής έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας και ασφαλείας μετά μία και πλέον δεκαετία, ανοίγει σήμερα Τρίτη 13 Ιουλίου, τις πύλες της στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εν συνεχεία θα […]

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: «Ο κ. Τσίπρας υπονομεύει συστηματικά την προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει την πανδημία»

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 4 / 2021 , 21:50 από news_room ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: «Ο κ. Τσίπρας υπονομεύει συστηματικά την προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει την πανδημία» «Ο κ. Τσίπρας υπονομεύει συστηματικά την προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει την πανδημία» παρατήρησε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, […]