17 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για το μεταναστευτικό και το ουκρανικό

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για το μεταναστευτικό και το ουκρανικό

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 30 / 3 / 2022 , 19:13 από news_room

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής μετά το πέρας του εθνικού μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ Στυλιανού Λένα στα Χανδριά, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους σε ό,τι αφορά στο ουκρανικό και μεταναστευτικό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιστολές που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλοστή φορά ζητώντας τη συνδρομή της σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και κατά πόσο υπάρχει κάποια εξέλιξη, ο Υπουργός απάντησε ότι έχει αποστείλει κάτι εντελώς διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές.

« Έχουμε αποστείλει μια επιστολή υποστηριζόμενη από συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα είναι τα ταξιδιωτικά έγγραφα 317 μεταναστών, στα οποία ξεκάθαρα φαίνεται η όδευση και η εργαλειοποίηση που τυγχάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκ μέρους της Τουρκίας», είπε. Πρόσθεσε ότι «ξεκάθαρα φαίνεται ότι προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική και μέσω Κωνσταντινούπολης με τις σφραγίδες των αεροδρομίων, φαίνεται η άφιξη στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, η παραχώρηση βίζας 60 ημερών και βεβαίως στη συνέχεια η διέλευση από την πράσινη γραμμή στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές», είπε.

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα την προηγούμενη Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανάφερε ο κ. Νουρής.

Αύριο αμέσως μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί, θα έχει όπως δήλωσε, συνάντηση με τους αξιωματούχους της ΕΕ «για να συζητήσουμε και το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και το πρόσθετο αίτημα της Κύπρου για χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του Κέντρου ‘Πουρνάρα’ ύψους 20 εκ. ευρώ. για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον τεράστιο φόρτο που αντιμετωπίζουμε σήμερα». Ενημέρωσε πως «το Κέντρο ‘Πουρνάρα’ αισίως έχει ξεπεράσει τις 3.000 άτομα και βεβαίως είναι παντελώς αδύνατο με τις υποδομές που έχουμε να φιλοξενήσουμε αυτούς τους αριθμούς».

Ανάφερε ότι στις Βρυξέλλες «πέραν από τη συζήτηση για το Ουκρανικό, πέραν από το ότι θα αποτιμήσουμε η κάθε μια από τις χώρες τις δυνατότητες μας στο θέμα της φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων, θα έχει για μας ξεχωριστή σημασία αφού θα συζητήσουμε και το δικό μας ιδιαίτερο πρόβλημα με τις διελεύσεις από τα κατεχόμενα».

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι αντικρίζονται θετικά τα αιτήματα της Κύπρου προς την ΕΕ, ο Υπουργός είπε πως θεωρεί ότι μετά και την επίσκεψη του Αντιπρόεδρου της ΕΕ κ. Μαργαρίτη Σχοινά, της Επιτρόπου κας Ίλβας Γιόχανσον, αλλά και της κα Beate Gminder της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων στην Κύπρο, «ξεκάθαρα υπάρχει μια ευνοϊκή διάθεση προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων της χώρας μας».

Σημείωσε ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά, είπε και πρόσθεσε, πως πρέπει να υπάρξει περιορισμός των καθημερινών διελεύσεων που ξεπερνούν τις 100 κάθε βράδυ, αλλά και πολλαπλασιασμός των επιστροφών.

Αναφερόμενος στις επιστροφές ενημέρωσε ότι έφτασαν αισίως τις 680 μέχρι στιγμής για το 2022 «αλλά αυτό πόρρω απέχει από τις 5000 αφίξεις κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις σκέψεις που υπάρχουν για περιορισμό των διελεύσεων από την πράσινη γραμμή και εάν θα υπάρξει επέκταση του μέτρου του συρματοπλέγματος, ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι το εν λόγω θέμα δεν πρέπει να συζητείται συνεχώς.

Η απόφαση έχει ληφθεί, δήλωσε και σημείωσε, ότι η όδευση της δεύτερης φάσης τοποθέτησης φυσικών εμποδίων έχει ξεκινήσει.

«Θα συνεχίσουμε να τοποθετούμε φυσικά εμπόδια σε όσους χώρους κρίνεται ότι χρειάζεται για να παρεμποδίσουμε αυτές τις διελεύσεις» είπε.

Συμπλήρωσε ο κ. Νουρής ότι βρίσκεται σε αναμονή η τοποθέτηση του συστήματος επιτήρησης η οποία θα αρχίσει, όπως είπε, να τοποθετείται από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Πρόσθετα ανάφερε «υπάρχει η πρόσθετη διάθεση να συγκροτήσουμε ένα σώμα για να μπορούμε να επιτηρούμε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Μυστικές συνταγές δεν υπάρχουν, υποστήριξε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει και θα το πράξει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα. Είναι για αυτόν τον λόγο, εξήγησε, «που αναλώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και σας διαβεβαιώ ότι έγινε τεράστια προσπάθεια για να πείσουμε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο τις χώρες μέλη της ΕΕ ότι παρά το γεγονός ότι η πράσινη γραμμή δεν αποτελεί το εξωτερικό μας σύνορο, εντούτοις επιβάλλεται να τοποθετήσουμε για να τη διαχειριστούμε όλα εκείνα τα εμπόδια και τις τεχνολογίες που τοποθετούνται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για να περιορίσουμε αυτές τις διελεύσεις».

Ακολούθως, σε ερώτηση για το πώς προχωράει η διαχείριση των προσφύγων από την Ουκρανία, ενημέρωσε ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν φτάσει στην Κύπρο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής είναι γύρω στις 10.000.

Οι αφίξεις είναι γύρω στις 180- 200 ημερησίως, είπε. «Ευχόμαστε ότι σύντομα θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες, διότι αυτός ο τεράστιος φόρτος δεν είναι το ευκολότερο να τον διαχειριστούμε», υπογράμμισε ο κ. Νουρής.

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί,τόνισε και είπε ότι μέχρι την Παρασκευή 1273 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση για προσωρινή προστασία. «Η Δημοκρατία και το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εξασφαλίσει μέχρι τέλος Απριλίου 3000 κλίνες για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», ανάφερε.

Αύριο, πρόσθεσε, αναμένει να γίνουν σχετικές ανακοινώνεις και ενημέρωση σε επίπεδο ηγεσίας από την ΕΕ «για τη στήριξη και βοήθεια που θα πάρουμε τα κράτη μέλη για να μπορούμε να διαχειριστούμε αυτούς τους αριθμούς».

Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, δήλωσε.

«Έχουμε ξεκινήσει την έκδοση των καρτών που θα αποτελούν ουσιαστικά το ‘διαβατήριο’ των Ουκρανών στη χώρα μας για τους επόμενους 12 μήνες και μέσω της οποίας θα απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που μπορεί να πάρει ένας κοινοτικός ή Κύπριος σε ό,τι αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργασία και παιδεία», είπε.

Τέλος, σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «η Κύπρος όντας χώρα που βίωσε την κατοχή και την προσφυγιά ξέρει πάρα πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από το να δηλώσουμε την ετοιμότητά μας για βοήθεια και θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στον καλύτερο δυνατό βαθμό».

Σχετικά Άρθρα

Η εορτή του Αγίου Νικηφόρου του ομολογητού στο εκκλ. Ορφανοτροφείο Χαλκίδος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 6 / 2021 , 5:48 από news_room ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Την Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στο Εκκλ. Ορφανοτροφείο Αρρένων, όπου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία επ’ […]

Horeca 2023: Έρχεται με 500 κορυφαίους εκθέτες από τις 10 έως 13 Φεβρουαρίου

Horeca 2023: Έρχεται με 500 κορυφαίους εκθέτες από τις 10 έως 13 Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 / 1 / 2023 , 17:08 από news_room Το πολυαναμενόμενο και πιο επιδραστικό εκθεσιακό event στην Ελλάδα, η HORECA, έρχεται 10-13 Φεβρουαρίου για να αποτελέσει την κορυφαία εμπορική συνάντηση για τους επαγγελματίες του Τουρισμού και της Μαζικής Εστίασης. Οι 500 εκθέτες της HORECA θα υποδεχτούν για τέσσερις ημέρες, χιλιάδες ιδιοκτήτες και στελέχη […]