21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Η Μιανμάρ βυθίστηκε στη σιωπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χούντα

Η Μιανμάρ βυθίστηκε στη σιωπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χούντα

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 6 / 2 / 2022 , 2:43 από news_room

Οι δρόμοι και τα καταστήματα στη Μιανμάρ ήταν άδεια καθώς οι πολίτες πραγματοποιούν σιωπηλή απεργία σήμερα, πρώτη επέτειο από το πραξικόπημα που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, ενώ ΟΗΕ και ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στους στρατηγούς.

Η Ρανγκούν, η οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, ήταν έρημη στο τέλος του πρωινού και πολλά καταστήματα είχαν κλειστές τις πόρτες τους. Η σιωπηλή απεργία πραγματοποιείται έπειτα από έκκληση που απηύθυναν οι αντίπαλοι της χούντας.

“ Κανείς στη συνοικία μου δεν βγαίνει από το σπίτι του, οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν περιπολίες”, δήλωσε ένας κάτοικος της Ρανγκούν.

“ Η σιωπή είναι η πιο ισχυρή κραυγή που μπορούμε να απευθύνουμε στους στρατιώτες και την αιματηρή καταστολή τους”, έγραψε ένας αντιφρονών στο Twitter.

Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 εναντίον της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές σιωπηλές απεργίες, μία εκ των οποίων τον Δεκέμβριο στη διάρκεια της οποίας άδειασαν οι δρόμοι της χώρας. Οι στρατηγοί είχαν προειδοποιήσει τότε ότι πλέον τέτοιου είδους ενέργειες ενδέχεται να χαρακτηρίζονται εσχάτη προδοσία. Επίσης είχαν απειλήσει να πάρουν τον έλεγχο των καταστημάτων που μένουν κλειστά.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεσμεύθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Global New Light να οργανώσει “ ελεύθερες και δίκαιες” εκλογές “ μόλις η κατάσταση ηρεμήσει και σταθεροποιηθεί”.

Μετά το πραξικόπημα περισσότεροι από 1.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 9.000 κρατούνται στις φυλακές του καθεστώτος, σύμφωνα με τοπικό παρατηρητήριο που καταγγέλλει περιστατικά βασανισμών, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων.

Μπροστά στην αύξηση της βίας η διεθνής κοινότητα ενίσχυσε χθες Δευτέρα την πίεση στους στρατηγούς.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αν διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

“ Η διεθνής δικαιοσύνη έχει πολύ μακρά μνήμη”, προειδοποίησε ο Νίκολας Κούμζιαν επικεφαλής του ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ. Ο μηχανισμός αυτός, που συστήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2018, συγκεντρώνει στοιχεία προκειμένου να μπορούν να ασκηθούν διώξεις.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επέβαλαν, σε συντονισμό με τη Βρετανία και τον Καναδά, νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μιανμάρ. Στόχος των κυρώσεων είναι επτά πρόσωπα και δύο οντότητες “ που συνδέονται με το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ”, αλλά και οι πλέον υψηλόβαθμοι δικαστικοί της χώρας, ο γενικός εισαγγελέας, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο επικεφαλής της επιτροπής κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

“ Δεν ξεχνάμε”

“ Για όσο διάστημα το καθεστώς στερεί από τον λαό της Μιανμάρ τη δημοκρατική του φωνή, θα αναγκάζουμε τους στρατιωτικούς και τους υποστηρικτές τους να πληρώνουν”, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. “ Λέω στον βιρμανικό λαό: δεν έχουμε ξεχάσει τη μάχη σας”.

Το Λονδίνο “ θα υπερασπίζεται πάντα το δικαίωμα στην ελευθερία (…) Θα αναγκάσουμε αυτό το βίαιο και κατασταλτικό καθεστώς να λογοδοτήσει”, υποσχέθηκε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας.

Μετά το πραξικόπημα που έβαλε τέλος σε μια δεκαετή δημοκρατική παρένθεση στη χώρα, η 76χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό σε άγνωστη τοποθεσία.

Εναντίον της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης έχουν απαγγελθεί πολλές κατηγορίες (παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών, εκλογική νοθεία, στάση, υποκίνηση σε ταραχές, διαφθορά…). Χθες της απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες, αυτή τη φορά επειδή άσκησε πίεση στην εκλογική επιτροπή στις βουλευτικές εκλογές του 2020, τις οποίες κέρδισε το κόμμα της.

Ήδη η Σου Τσι έχει καταδικαστεί σε έξι χρόνια κάθειρξη και κινδυνεύει να της επιβληθούν και άλλες ποινές.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες σε χάος. Η εξέγερση, στην οποία συμμετέχουν πολιτοφυλακές αλλά και διάφοροι στρατοί εθνοτικών μειονοτήτων, εντείνεται, ωθώντας τη χούντα να σκληρύνει ακόμη περισσότερο την καταστολή. Από τις συγκρούσεις έχουν ήδη εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Νοελίν Χέιζερ ζήτησε χθες να διεξαχθεί “ μια ανθρωπιστική συνάντηση” με τη συμμετοχή “ των περισσότερων πλευρών που συμμετέχουν” στη σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

 

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της ΕΕ κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τη ροή “ όπλων και εξοπλισμού” προς τους στρατιωτικούς στη Μιανμάρ.

Πολύ ήπιες ανακοινώσεις, όπως καταγγέλλουν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει διεθνές εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Η χειροτονία του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίου

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Πολυανής & Κιλκισίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 11 / 2021 , 7:34 από news_room Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 15.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδο θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου. Η ενθρόνιση του θα λάβει χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη πόλη του Κιλκίς.

Μάλι: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 46 τραυματίες σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό

Μάλι: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 46 τραυματίες σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 2 / 2024 , 22:43 από news_room Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 46 τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό στο κεντρικό Μάλι, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της αφρικανικής χώρας. Λεωφορείο που είχε αναχωρήσει από την πόλη Μοπτί με προορισμό την πρωτεύουσα Μπαμακό «συγκρούστηκε με φορτηγό» που κινείτο προς την αντίθετη […]