27 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026 Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία

Η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους από πλατφόρμα τρένου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 2 / 2022 , 3:50 από news_room

Η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα ότι χθες Κυριακή εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την έβδομη πυραυλική δοκιμή σε διάστημα ενός μήνα, εγείροντας ανησυχίες ότι ενδέχεται να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων.

Η προηγούμενη φορά που η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει τόσους πολλούς πυραύλους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ήταν το 2019, μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ- Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

“ Μια εκτόξευση εκτίμησης του βαλλιστικού πυραύλου εδάφους – εδάφους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς Hwasong- 12 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή”, η οποία “ επιβεβαίωσε την ακρίβεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα” του πυραύλου, που βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας είχε ανακοινώσει την Κυριακή πως τα ξημερώματα εντοπίστηκε “ ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε σε υψηλή γωνία”. Η υψηλή γωνία σημαίνει ότι ο πύραυλος δεν έφτασε το μέγιστο των δυνατοτήτων του σε βεληνεκές.

Το KCNA επιβεβαίωσε σήμερα ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας “ το σύστημα εκτόξευσης σε πιο υψηλή γωνία” για να προστατευθεί η ασφάλεια των γειτονικών χωρών και πρόσθεσε ότι στην κεφαλή του πυραύλου είχε τοποθετηθεί φωτογραφική μηχανή. Το επίσημο πρακτορείο δημοσίευσε εικόνες που ελήφθησαν από αυτή τη φωτογραφική μηχανή.

Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα ακολουθεί “ αντίστοιχη οδό”με αυτή του 2017, όταν είχε οξυνθεί ιδιαίτερα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ “ βρίσκεται κοντά στο να σπάσει το μορατόριουμ” που έχει επιβάλει η ίδια στις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, εκτίμησε χθες Κυριακή ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε- ιν.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ίδια ανησυχία. “ Δεν πρόκειται μόνο για τα όσα έκαναν χθες, αλλά για το γεγονός ότι αυτό αποτελεί συνέχεια ενός αρκετά σημαντικού αριθμού δοκιμών αυτό τον μήνα”, εκτίμησε.

“ Προφανώς δεν επιθυμούμε να δούμε νέες δοκιμές και έχουμε ζητήσει από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας να απέχει από νέες δοκιμές”, πρόσθεσε.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη βόρεια επαρχία Τζαγκάνγκ, από όπου η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει τους τελευταίους μήνες και άλλους πυραύλους, υπερηχητικούς, όπως έχει ανακοινώσει η ίδια.

Έφτασε σε μέγιστο ύψος 2.000 χιλιομέτρων και διένυσε περίπου 800 χιλιόμετρα μέσα σε διάστημα 30 λεπτών προτού πέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας, διευκρίνισε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε δοκιμάσει έναν πύραυλο Hwasong-12 το 2017, ο οποίος είχε διανύσει απόσταση 787 χιλιομέτρων και είχε φτάσει σε ύψος 2.111 χιλιομέτρων. Τότε οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι ο πύραυλος είχε την ικανότητα να διανύσει 4.500 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια να πλήξει το νησί Γκουάμ, μια αμερικανική κτίση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

“ Αγκιστρωμένος στα όπλα”

Το 2017 την εκτόξευση ενός Hwasong-12 ακολούθησε η εκτόξευση ενός Hwasong- 15, ο οποίος μπορεί να φτάσει ως τη Βόρεια Αμερική, υπογράμμισε ο Χονγκ Μιν του Κορεατικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ενοποίηση.

Η τελευταία δοκιμή “ προαναγγέλλει το ενδεχόμενο εκτόξευσης διηπειρωτικών, βαλλιστικών πυραύλων και την άμεση διακοπή του μορατόριουμ χρησιμοποιώντας το χαρτί της εκτόξευσης ενός Hwasong-12”, εξήγησε σε σημείωμά του.

Μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2021, η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε τις διάφορες προτάσεις διαλόγου που έκανε η Ουάσινγκτον. Και ο Κιμ επανέλαβε τον Δεκέμβριο ότι προτεραιότητά του είναι να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιο της χώρας.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς απείλησε στις 20 Ιανουαρίου ότι θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές ή τις πυραυλικές δοκιμές, δηλώνοντας ότι είναι αναγκάζεται λόγω της “ εχθρικής” πολιτικής των ΗΠΑ απέναντί του.

Διαβάστε επίσης:

Η Πιονγκγιάνγκ, που είναι αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες καθώς παρατηρείται στη χώρα, σύμφωνα με αναφορές, μεγάλη άνοδος των τιμών των τροφίμων, ενδέχεται να αναζητεί να αποκομίσει γρήγορα οφέλη, εκτιμά ο Λιμ Έουλ- τσουλ, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Kyungnam της Σεούλ.

Ο Κιμ Γιονγκ- Ουν είναι “ αγκιστρωμένος στα όπλα αιχμής”, τονίζει.

Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό, η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με όπλα αιχμής ώστε οι ΗΠΑ να αναγκαστούν “ να υποκύψουν” στις απαιτήσεις της.

“ Θεωρεί την επιτυχία στον στρατιωτικό τομέα ως το καλύτερο όπλο για την αποκατάσταση της υπερηφάνειας και την ανόρθωση του στάτους του ως ηγέτη αλλά και του κράτους”, εξηγεί ο Λιμ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Ντέμπσεϊ του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, “ τίποτα στην ανακοίνωση (του KCNA) ή στις περιορισμένες φωτογραφίες (που μεταδόθηκαν) δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια αλλαγή ή σημαντική τεχνική βελτίωση” στο οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.

“ Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, είτε πρόκειται για βελτιώσεις στις προόδους του 2017 είτε για μεταγενέστερες προόδους”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

O Πατριάρχης Αντιοχείας προεξήρχε στην κηδεία του Rashad Yaqoub - Adologala patriarxeio antioxias antioch patriarchate orthodoxia jonh x

O Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης προεξήρχε στην κηδεία του Rashad Yaqoub – Adologala

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 12 / 2020 , 21:31 από news_room O Πατριάρχης Αντιοχείας προεξήρχε στην κηδεία του Rashad Yaqoub – Adologala.gr Αγαπημένοι, Στο κατώφλι της Γέννησης του Κυρίου στο σπήλαιο, αποχαιρετούμε σήμερα τον Ρασάντ Γιακούμπ, ο οποίος έκανε προσπάθειες και εργαζόταν όσο πιο σκληρά μπορούσε για να κάνει την καρδιά του μια σπηλιά στον […]

Κύπρος: Νέοι Βοηθοί Αρχηγοί Αστυνομίας

Στη θέση των δύο Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας προήχθησαν την περασμένη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, 2020, οι μέχρι πρότινος Ανώτεροι Αστυνόμοι Πανίκκος Αντωνίου και Χριστόφορος Μαυρομμάτης. Οι προαγωγές των νέων Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας έγιναν στη βάση των εξουσιών που παρέχει στην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως το άρθρο 16(1) και (3) του περί Αστυνομίας Νόμου 73(Ι)/2004 και […]