23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Στην Τρίγλια της Βιθυνίας εόρτασε τα Θεοφάνεια κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Τρίγλια της Βιθυνίας για τον εορτασμό των Θεοφανείων κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο 1

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 21 / 1 / 2022 , 0:00 από news_room

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022, ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανείων κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια, της Ι. Μητροπόλεως Προύσης, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικός Δήμος και τον χρησιμοποιεί ως πολιτιστικό κέντρο. Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίγλια και στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν εργαζόμενοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για τη διαποίμανση των οποίων μεριμνά η Ι. Μητρόπολις Προύσης.

Εκκλησιάστηκαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου και Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, με τη σύζυγο και συνεργάτες του, πιστοί από την Προύσα, καθώς και μικρός αριθμός, λόγω της πανδημίας, προσκυνητών από τη Νέα Τρίγλια και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης, παρέστη ο Εντιμ. κ. Vedar Usta, εκπρόσωπος του Δημάρχου Μουδανιών, ο οποίος απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στην Άγκυρα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης τέλεσε τον Μ. Αγιασμό.

Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης εορτής των Αγίων Θεοφανείων και προσέθεσε τα εξής:

“Και εφέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, δεν κατέστη δυνατόν να έλθουν πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα, και κυρίως, από τη Νέα Τρίγλια. Όμως, οι ολίγοι που κατέφθασαν, εκπροσωπούν όλους τους Τριγλιανούς ανά την οικουμένην, οι οποίοι κρατούν μέσα στην ψυχή τους όσα διηγούνταν σε αυτούς οι προγονοί τους, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους πατρίδα στο πλαίσιο της ανταλλαγής των πληθυσμών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Συμπροσεύχονται μαζί μας και οι ψυχές όλων των ευσεβών Τριγλιανών, οι οποίοι έζησαν και εδημιούργησαν εδώ, διέσωσαν τις ωραίες παραδόσεις τους, όλες συνδεδεμένες με την Ορθόδοξη πίστη και ταυτότητά μας, και άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή, στην αρχιτεκτονική των ναών και των σπιτιών, στην οργάνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στην ειρηνική συνύπαρξη με τους μουσουλμάνους συντοπίτες τους. Φεύγοντας από τη γη τους, πήραν μαζί τους όλες αυτές τις αξίες, τον σεβασμό προς την Εκκλησία, το ήθος και τον πνευματικό πολιτισμό, την τέχνη και τη μαστοριά, το δέσιμο με τη φύση, την πείρα αιώνων και τις πολύτιμες γνώσεις για τις καλλιέργειες, για τη θάλασσα, για τον αγώνα της ζωής. Και όλα αυτά τα μεταλαμπάδευσαν στη νέα τους πατρίδα, η οποία τους θυμίζει κάθε στιγμή την Τρίγλια του Μαρμαρά.”

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε:

“Ο Πατριάρχης σας, αγαπητοί παρόντες Τριγλιανοί, σας προτρέπει, ακόμη μία φορά, να μεταδώσετε στα παιδιά σας αυτές τις τιμαλφείς αξίες, που και εσείς διδαχθήκατε από τους προγόνους σας. Να πείσετε τη νέα γενεά να αισθάνεται υπερήφανη για την καταγωγή της από την αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας. Και να παρακινήτε τους νέους και τις νέες της Νέας Τρίγλιας, να επισκεφθούν την αλησμόνητη πατρίδα, να γνωρίσουν από κοντά την πατρώα γη. Και είναι βέβαιο, ότι δεν θα αισθάνονται ότι είναι επισκέπτες, ούτε μόνον προσκυνητές, αλλά θα νιώσουν βαθιά στην καρδιά τους ότι εκεί ανήκουν, ότι βρίσκονται στον «οίκον του πατρός». Η ψυχή τους θα γεμίση χαρμολύπη και ευγνωμοσύνη, γιατί αυτόν τον τόπο τον αγάπησαν, τον ομόρφαιναν, τον έκαναν αληθινή πατρίδα οι πρόγονοί τους. Μπορεί να μη βρίσκονται πια στη Μικρά Ασία οι παλιές δόξες της Ρωμιοσύνης, ό,τι όμως υπάρχει, μετά από ένα δύσκολο αιώνα, είναι όλο χάρη, έμπνευση, ακατάλυτο στίγμα ενός πολιτισμού γεμάτου αλήθεια, ανθρωπιά και μόνιμη αναφορά στον Θεό της αγάπης, τον φιλάνθρωπο Δοτήρα παντός αγαθού.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες Του προς τις τοπικές Αρχές, και ιδιαιτέρως προς τον Δήμο Μουδανιών και προσωπικώς προς τον Δήμαρχο, για την άδεια και τις διευκολύνσεις που παρείχαν, ώστε να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός για τέταρτη φορά, από το 2019, στην Τρίγλια. Και εν συνεχεία πρόσθεσε:

“Χαιρόμαστε που βρίσκονται σήμερα μαζί μας ορθόδοξοι πιστοί, διαφορετικής καταγωγής από τη δική μας, οι οποίοι ζουν στην περιοχή αυτή και ανήκουν στο πλήρωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο και φροντίζει για τη διαποίμανσή τους. Συγχαίρουμε τον νέο Μητροπολίτη Προύσης, τον Ιερώτατο και αγαπητό αδελφό κύριο Ιωακείμ, για τις προσπάθειές του, οι οποίες, στο σύντομο διάστημα της ποιμαντορίας του, απέδωσαν καρπούς. Τον επαινούμε επίσης για την οργάνωση της σημερινής λατρευτικής συνάξεως. Ευχαριστίες εκφράζουμε και προς τον οσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χαραλάμπη Νίτσεφ για την πνευματική του προσφορά και την άριστη συνεργασία του με τον άγιο Προύσης”.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε:

“Παρήλθον δέκα μήνες από της ημέρας εκείνης καθ’ ην η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέλεξεν, Υμετέρα προτροπή και αδεία, τον ομιλούντα εις την θεόσωστον Επαρχίαν Προύσης, μίαν Μητρόπολιν περιώνυμον, ιστορικήν και θεοπρεπεστάτην, η οποία ζει ημέρες αναγεννήσεως και ανασυγκροτήσεώς της, χάρις εις την άοκνον εργασίαν των θεοφιλώς διαποιμανάντων αυτήν Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου. Άλλοις λόγοις, χάρις εις το στοργικόν ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας διά τους διαβιούντας εις τας ιστορικάς Επαρχίας αυτής Ορθοδόξους Χριστιανούς, αδιακρίτως του εάν πρόκειται περί προσώπων ετέρων εθνικών προελεύσεων και πολιτισμικών καταβολών.

Τι ανταποδώσω Υμίν, Παναγιώτατε, ανθ’ ων ευεργεσιών εδώκατέ μοι; Τούτο μόνον δύναμαι να πράξω: να παράσχω βεβαίαν την υπόσχεσιν ότι θα διαθέσω πάσας τας δυνάμεις μου εις την διακονίαν του ποιμνίου της λαχούσης μοι Επαρχίας της Μητρός ημών Μεγάλης Εκκλησίας, τηρών απαρεγκλίτως την Ιεράν Παρακαταθήκην αυτής, ως ταύτην παρέδωκεν ο Κύριος και Ιδρυτής αυτής εις τους Αποστόλους Αυτού και Μαθητάς, και εκείνοι εις τους Αγίους και Πατέρας της Εκκλησίας μας, ολοθύμως ανταποκρινόμενος εις τας Υμετέρας σεπτάς Πατριαρχικάς προτροπάς και τα κελεύσματα, έχων ως γνώμονα να διατηρήσω άσβεστον την αγάπην των Ορθοδόξων χριστιανών αυτής, διηνεκή την εμπιστοσύνην των τοπικών Αρχών, και έμπρακτον την εκτίμησιν των άλλων Χριστιανών των παροικούντων εν Προύση.”

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το παλαιό ελληνικό σχολείο της Τρίγλιας, το οποίο ανακαίνισε ο Δήμος, καθώς και τον ερειπωμένο υστεροβυζαντινό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, ο οποίος, το 2011, αγοράστηκε από τον τότε Μητροπολίτη Προύσης και νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Μέσα στον λαβωμένο από τον χρόνο και τις φυσικές καταστροφές Ναό της Παναγίας, ο Παναγιώτατος έψαλε το “Τη Υπερμάχω…” και το απολυτίκιο των Θεοφανείων.

Σχετικά Άρθρα

Απόψεις: Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ την ίδια ώρα που δεν επαρκούν για τις φωτιές στη χώρα

Απόψεις: Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ την ίδια ώρα που δεν επαρκούν για τις φωτιές στη χώρα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 / 7 / 2023 , 20:47 από news_room Ένα άρθρο για να αναλυθεί και να προσπαθήσει διασαφηνίσει κάπως το κομμάτι των αποφάσεων για Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ την ώρα που η οικονομική κρίση των δεκατριών χρόνων πέρασε στο κόκκαλο του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Η Πυροσβεστική σε συμβάντα Υπάρχει κυβερνητική πρόθεση να δούν […]

Ιερατική Σύναξη έξι Περιφερειών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα Αττικής

Ιερατική Σύναξη έξι Περιφερειών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα Αττικής

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 23 / 5 / 2023 , 21:35 από news_room Στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, η Ιερατική Σύναξη έξι Περιφερειών της Αρχιεπισκοπής (ΙΕ΄, ΙΣΤ΄, ΙΗ΄, ΙΘ΄, Κ΄, ΚΑ΄). Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός […]