15 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Σερρών Θεολόγος: «Η ”άνοιξη” εγγύς. Ως τότε προσευχή θερμή και προσοχή μεγάλη!»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 1 / 2022 , 18:32 από news_room

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε και στις Σέρρες η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Επίκεντρο του λειτουργικού εορτασμού της περιφήμου και μεγαλειώδους αυτής εορτής στην Εκκλησία των Σερρών, απετέλεσε ο ιερός Μητροπολιτικός Ναός Παμμ. Ταξιαρχών, όπου, σήμερα Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και ακολούθως, συμπροσευχητικώς παρόντων του Σερραίου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, των Βουλευτών του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδη, Αν. Χατζηβασιλείου και Ελ. Αβραμάκη, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυροπούλου, του Δημάρχου Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφη, των στρατιωτικών, αστυνομικών και λοιπών αρχών καθώς και του πιστού λαού του Θεού, ετέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των υδάτων, τηρουμένων των προβλεπομένων κανόνων υγειονομικής προστασίας.

Προ της τελέσεως της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, ανεγνώσθη το εόρτιο Μήνυμα του Σεβ. Ποιμενάρχου της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέ τήν ἑορτή τῶν Θεοφανείων ὁλοκληρώνεται ἕνας πλούσιος λατρευτικός κύκλος πού ἡ ἁγία Ἐκκλησία μας ὀνομάζει ”Ἅγιο Δωδεκαήμερο”.

Ἡ ἑορτή τῶν Θεοφανείων εἶναι ἀπό τίς ἀρχαιότερες ἑορτές τῆς Ἐκκλησίας μας καί ἀναφέρεται στή φανέρωση τῆς Ἁγίας Τριάδος κατά τήν βάπτιση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ στόν Ἰορδάνη ποταμό. Ἡ μεγάλη αὐτή Δεσποτική πανήγυρις σηματοδοτεῖ τήν ἀπαρχή τοῦ χριστιανικοῦ βαπτίσματος διά τοῦ ὁποῖου ὁ ἄνθρωπος γίνεται τίμιον μέλος τοῦ Παναγίου Σώματος τοῦ Χριστοῦ, τῆς Ἐκκλησίας, καί μετέχει τῶν προνομίων τῆς θείας υἱοθεσίας.

Στόν Ἰορδάνη ποταμό ὁ Σωτήρ Ἰησοῦς φανερώνεται ὡς ὁ Χριστός Κυρίου, ὁ κεχρισμένος ὑπό τοῦ Ἁγίου Πνεύματος κατά τήν ἀνθρώπινη βεβαίως φύσιν Του, Ἐκεῖνος πού εἶναι ἡ εὐδοκία τοῦ Πατρός καί στόν Ὁποῖο ἀναπαύεται τό Ἅγιον Πνεῦμα.

Ἐπίσης μέ τό ἅγιο Βάπτισμά Του ὁ Κύριος ἁγιάζει τήν φύση τῶν ὑδάτων, ὥστε νά εἶναι «ἁγιασμοῦ δῶρον, ἁμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων ἀλεξιτήριον, δαίμοσιν ὁλέθριον, ταῖς ἐναντίαις δυνάμεσιν ἀπρόσιτον» καί ἐγκαινιάζει τό Ἅγιον Βάπτισμα τῆς χάριτος διά τοῦ ὁποίου, ὁ πιστός ἐνδύεται τόν ἴδιο τόν Χριστόν, ἀπογράφεται ὡς πολίτης τοῦ οὐρανοῦ καί λαμβάνει τόν πλοῦτο τῶν δωρεῶν τοῦ Ἅγίου Πνεύματος, χριστοποιεῖται καί ἁγιάζεται.

Τό βαθύτερο νόημα τῆς μεγάλης Δεσποτικῆς ἑορτῆς τῶν Θεοφανείων ψηλαφᾶται διά τῆς πίστεως ἀπό ἐκείνους πού θά καθαρίσουν μέ τήν χάρη τοῦ Θεοῦ καί τόν προσωπικό τους ἀγώνα τίς αἰσθήσεις τους, ὥστε νά γίνουν δεκτικοί τοῦ θείου φωτισμοῦ καί ἁγιασμοῦ.

Ἐκείνοι πού θά προσεγγίσουν τό μεγάλο μυστήριο τῆς σωτηρίας ὄχι νοησιαρχικά, ἀλλά βιωματικά μέ ὁδηγό τήν πίστη, θά ἐννοήσουν μέ δέος ὅτι τά θεῖα γεγονότα πού σήμερα τιμᾶ ἡ Ἐκκλησία μας εἶναι τόσο κοντά μας, ἀφορούν τήν ἴδια τήν ζωή καί ἔχουν νά δώσουν ἕνα μήνυμα σύγχρονο καί ἐπίκαιρο».

Ακολούθως, στις 11:00 το πρωΐ, στην τεχνητή λίμνη της κοιλάδος των Αγ. Αναργύρων Σερρών, τελέσθηκε ιεροπρεπώς από τον Σεβ. κ. Θεολόγο, με προσεκτική τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, που συνιστώνται από τους ειδήμονες, για τους εξωτερικούς χώρους, η ιερά τελετή της καταδύσεως του Τιμ. Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του, ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών και της Νιγρίτης, ανέπτυξε σκέψεις δυνατές, ωφέλιμες και επιστηρικτικές για τον πνευματικό αγώνα των πιστών στις πικρές και πρωτόγνωρες, όπως είπε, ημέρες μας.

Μεταξύ άλλων, ο Σεβ. ανέφερε: «Με την δύναμη της πίστεώς μας στον Θεό, με εμπιστοσύνη στην φιλόστοργη πρόνοιά Του, με πολύ προσοχή αυτές τις πικρές ημέρες στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, συνετοί, σύμψυχοι, ψύχραιμοι, ενωμένοι θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία της σκληράς πανδημίας, αφήνοντας πίσω με πλατυσμό αγαπώσης καρδίας, ρητορικές ξένες στην πίστη, την επιστήμη, την λογική, την ορθοφροσύνη, το ήθος, την ποιότητα και τις ανάγκες αυτού του τόπου.

Η ημέρα μας καλεί όλους σήμερα, ενωμένοι να αγωνισθούμε για την έξοδό μας από την πικρία και την δυσκολία των ημερών. Μαζί με την πίστη μας, που είναι το θεμελιωδώς πρώτο στην ζωή μας, οφείλουμε να είμεθα συνεπείς και στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, ως τεκμήριον της αγάπης μας προς τον συνάνθρωπόν και ως έκφραση της μαρτυρίας μας μέσα στον κόσμο.

Έτσι να πορευθούμε αδελφοί και με την ακαταγώνιστη δύναμη του Θεού, την εμπιστοσύνη στα επιτεύγματα της επιστήμης και την μεταξύ μας αγάπη και ομοψυχία και πάλι θα βγούμε νικητές, σοφότεροι, αγιώτεροι, ομοκάρδιοι και ενωμένοι, γιατί οι καιροί είναι κρίσιμοι. Ας μην λησμονούμε ότι η πιο σκοτεινή ώρα της νύκτας είναι λίγο πριν την αυγή. Η ”άνοιξη” λοιπόν εγγύς. Ως τότε θερμή προσευχή και προσοχή μεγάλη! Χρόνια πολλά Σερραίες και Σερραίοι, ευλογημένα και φωτισμένα με την χάρη του Κυρίου μας!».

Σχετικά Άρθρα

Νέος Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής ο Αρχιμανδρίτης π. Μιχαήλ Λιούμας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 5 / 2021 , 15:30 από news_room Την τοποθέτηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Μιχαήλ Λιούμα στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου ενέκρινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την συνεδρίαση της 11ης & 12ης του μηνός […]

Η αγορά τροφίμων και ποτών δίνει ραντεβού στην FOOD EXPO 2023

Η αγορά τροφίμων και ποτών δίνει ραντεβού στην FOOD EXPO 2023

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 1 / 2023 , 1:45 από news_room Με 1.300 εκθέτες και πάνω από 30.000 food traders από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο που αναμένεται να την επισκεφτούν, η FOOD EXPO 2023, θα επιβεβαιώσει τον τίτλο της ως το μεγαλύτερο εμπορικό forum για τα τρόφιμα και ποτά στη Ν.Α Ευρώπη! […]