23 °C Athens, GR
23/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Προσκυνηματική Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο Επέστρεψε ο κόσμος στης Εκκλησίες; – Adologala.gr Την ανάπτυξη της Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησαν ΥΠΕΣ & Δήμαρχος Αθηναίων – Adologala.gr To Workshop «Μαζί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» φιλοξένησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Adologala.gr Αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ – Adologala.gr Αυστραλίας Μακάριος σε νέο Διάκονο: «Να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να χαίρονται» O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Βλάχ Σαράι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον ερειπωμένο Ναό της Παναγίας Παραμυθίας Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ο Υπουργός Άμυνας εγκαινίασε τα νέα εστιατόρια και την αίθουσα ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Την Τρίτη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος – Στις 5 Φεβρουαρίου η ενθρόνιση

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 1 / 2022 , 3:29 από news_room

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνισή, με την Εκκλησία της Κρήτης να δηλώνει έτοιμη για το συγκεκριμένο θεολογικό και αρχιερατικό γεγονός.

Ειδικότερα, στις 5 του ερχόμενου μήνα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα δώσει ενώπιων εκπροσώπων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και διαφόρων εκκλησιών τον πρώτο Ενθρονιστήριο Λόγο, ενώ μπροστά στον κρητικό λαό θα δώσει υπόσχεση πως θα τιμήσει το αρχιερατικό του αξίωμα ως Ποιμενάρχης της Κρήτης

Σημειώνεται ότι αρχιερατικά του καθήκοντα εγκαινιάζονται μόνο όταν συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο νέος Αρχιεπίσκοπος δίνει διαβεβαίωση ότι θα εκτελεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα. Με αυτόν τον τρόπο, πλέον, μπορεί να υπογράψει τα επίσημα έγγραφα που αφορούν στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας της Κρήτης.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα σταλεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και προς τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Μετά από τις θεσμικές υπογραφές, το Π.Δ. θα σταλεί από το επισπεύδον υπουργείο Παιδείας στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα επόμενα στάδια μέχρι την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου:

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και πρόεδρο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, κ. Ιωάννη Λίλη, ο οποίος ανέλυσε τα επόμενα στάδια μέχρι την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

«Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα πρέπει να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι σημαντική αυτή η συνάντηση καθώς με αυτόν τον τρόπο ο νέος Αρχιεπίσκοπος διαβεβαιώνει ότι θα εκτελεί με επιτυχία τα αρχιεπισκοπικά του καθήκοντα. Μπορεί πλέον να υπογράφει χαρτιά και έγγραφα που σχετίζονται με την Εκκλησία της Κρήτης. Συνήθως, η συνάντηση γίνεται μία εβδομάδα πριν από την ενθρόνισή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λίλης, ενώ συνέχισε: «Μόλις γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συγκληθεί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος στην οποία θα είναι πρόεδρος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης», υποστήριξε ο κ. Λίλης.

Η υποδοχή

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης, που μίλησε στην «ΚΡΗΤΗ TV», την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε δημόσια πως η ενθρόνιση αναμένεται να γίνει το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία που επιτάσσει ο προγραμματισμός. Ωστόσο, εάν υπάρξει αλλαγή στον προγραμματισμό, τότε η ενθρόνιση θα μεταφερθεί μία εβδομάδα μετά και πιο συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, έγινε σαφές πως η υποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα γίνει στον προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά.

«Ο προγραμματισμός είναι να γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην οποία ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα δώσει διαβεβαίωση όπως προβλέπει ο νόμος. Από αυτό θα εξαρτηθεί εάν θα μείνουμε σταθεροί στον προγραμματισμό για να υπάρξει η ενθρόνιση στις 5 Φεβρουαρίου. Ειδάλλως, θα γίνει το επόμενο Σάββατο, στις 12 Φεβρουαρίου. Εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας, υποχρεώνουν και εμάς, όπως είναι το ορθό και το πρέπον, να τηρήσουμε τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Συνεπώς, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ευγένιος επέλεξε η υποδοχή του να γίνει στον προαύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και όχι στη Χανιώπορτα όπως είχε γίνει με τον Αρχιεπίσκοπο, τέως Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο. Αμέσως μετά στον προαύλειο χώρο θα γίνει υποδοχή από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο και από τους εκπροσώπους των Εκκλησιών, της κυβέρνησης κ.τ.λ.», ανέφερε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης.

Αμέσως μετά την υποδοχή, θα πραγματοποιηθεί μια μικρή τελετή στον εσωτερικό χώρο του Αγίου Μηνά, με την παρουσία πολιτικών και εκκλησιαστικών προσώπων. Σε αυτή τη μικρή και σεμνή τελετή, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα εκφωνήσει τον πρώτο του αρχιεπισκοπικό λόγο στο ποίμνιο της Κρήτης.

Ρέθυμνο – Πότε θα γίνει η εκλογή του νέου μητροπολίτη

Είναι άξιο αναφοράς πως, μετά την ανάληψη των αρχιερατικών καθηκόντων του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου, σειρά έχει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, καθώς η θέση έμεινε κενή μετά την εκλογή του Ευγενίου σε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πατήρ Μεθόδιο Βερνιδάκη, ο οποίος ανέφερε: «Το ζήτημα της εκλογής του νέου μητροπολίτη αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Ο νέος μητροπολίτης πρέπει να ανήκει στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να είναι ιερέας που να ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης».

Πηγή: neakriti.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

άδολογαλα αδολο γαλα

Αθλητικά – Παναθηναϊκός : Επαγγελματικό συμβόλαιο στον 19χρονο Σιδερά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 7 / 2021 , 1:15 από news_room Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου έως τον Ιούνιο του 2023 με τον Γιώργο Σιδερά. Ο γεννημένος στις 30 Μαΐου 2002 αμυντικός εντάχθηκε στην ακαδημία του Παναθηναϊκού το 2018. Ο Γιώργος Σιδεράς αγωνίστηκε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε […]

Λιτά τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου της Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου  1

Λιτά τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου της Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 1 / 2 / 2022 , 0:11 από news_room Λιτά τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου της Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου  Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Θα συνεχίσουμε να διακονούμε την ενότητα»  Με λιτότητα και ιεροπρέπεια, η Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε και φέτος, τα ονομαστήρια του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, επί τη […]

Pin It on Pinterest