29 °C Athens, GR
23/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα στηρίξει τις προσπάθειες να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Δημοσιογράφο Sherin Abu Aqleh Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτη Τρανουπόλεως – Adologala.gr Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Σταυροδρομίου – Adologala.gr Χαλκίδος Χρυσόστομος: Δεν υπάρχει πιο όμορφος δρόμος για να συναντήσουμε την Παναγία & τον Χριστό, από την Προσευχή Παρουσία πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Φωτεινής στην πόλη της Νέας Σμύρνης – Adologala.gr Ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος στο Νυμφαίο – Adologala.gr Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάστηκε η πολιούχος Νέας Σμύρνης, Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός

Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσου

Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσου 1

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 30 / 1 / 2022 , 18:37 από news_room

Παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ενθρονίστηκε στο Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου ο νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος

Χαρμόσυνα χτύπησαν σήμερα το πρωί οι καμπάνες του μεγάλου ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου, με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πηλουσίου, του από Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου, που πραγματοποίησε ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Σε ένα ναό που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ελληνικούς ναούς της ομογένειας σε όλη την αφρικανική ήπειρο, που ήταν κάποτε χώρος λατρείας πολλών χιλιάδων Αιγυπτιωτών και που συνεχίζει να αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα πραγματικό κόσμημα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και εν γένει του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ο νέος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους πολυάριθμους Έλληνες καθώς επίσης και τους πολλούς αραβόφωνους ελληνορθόδοξους που παραβρέθηκαν στην τελετή της ενθρονήσεως. Ανάμεσά τους, ο επιτόπιος Επίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Θεόδωρος συνοδευόμενος από πολλούς Κόπτες ιερείς που ήρθαν να τιμήσουν το γεγονός, ο και Αιγυπτιώτης και μάλιστα γεννημένος στο Πορτ Σαΐντ, Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Κυβερνήτης του Πορτ Σαΐντ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Μαρία Ζήση και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων Κλοντ Νακάς, η κα Χρυσούλα Θεοχάρους που διετέλεσε επί χρόνια Πρόεδρος της συγχωνευθείσας πλέον με το Κάιρο Κοινότητας του Πορτ Σαΐντ και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Να σημειωθεί ότι η παρουσία των εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου ήταν σημαντική καθώς συνέπεπτε με την πρώτη επίσκεψή τους μετά την συγχώνευση μαζί τους με την Ελληνική Κοινότητα του Πορτ Σαΐντ, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Αιγυπτιώτικης παροικίας.

Νέο κεφάλαιο όμως μαζί με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη, που εξελέγη στις 12 Ιανουαρίου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπήρξε και η επίσης ιστορική αναγγελία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου για το ξεκίνημα της ανακαίνισης του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που μετράει μέχρι σήμερα πάνω από εκατό χρόνια ζωής. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μίλησε για ένα ιστορικό γεγονός, ευχαριστώντας όλους όσοι συμβάλλουν για το μεγάλο αυτό έργο, για το σύμβολο αυτό της Μητρόπολης Πηλουσίου που εκτείνεται σε τρεις αιγυπτιακές πόλεις, το Πορτ Σαΐντ, τη Δαμιέτη και τη Μανσούρα, με εννέα συνολικά ελληνορθόδοξους αλλά και αραβόφωνους ναούς και τα κοιμητήριά τους.

«Σεβασμιώτατε κ. Νάρκισσε, η Ιορδανία σε γέννησε, η Ελλάδα σε κέρδισε, η Αίγυπτος σε χαίρεται», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Συγκινημένος ο νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Ιορδανός στην καταγωγή, ευχαρίστησε την Ελλάδα, τη δεύτερη πατρίδα του, όπως είπε, για όσα του προσέφερε, και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, και κυρίως που έμαθε σε βάθος την ελληνική γλώσσα, την οποία τόσο αγάπησε καθώς διακρίνεται για τον ελληνικό του λόγο, προφέροντας και στίχους του ελληνικού εθνικού ύμνου «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά…», εκφράζοντας στο πρόσωπο του παρεβρισκόμενου Έλληνα Πρέσβη την απέραντη ευγνωμοσύνη του. «Ας βρίσκεται πάντα ψηλά η ελληνική σημαία», είπε με παλλόμενη φωνή.

«Η σημαντικότερη ενθρόνιση είναι αυτή που θα τύχω στις καρδιές σας» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης κ. Νάρκισσος προς όλους τους παρεβρισκομένους, που του έψελναν το «Άξιος», με τον Επίσκοπο Ταμιάθεως κ. Γερμανό και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου π. Δαμασκηνό να τον εισάγουν στο ναό για την τελετή της ενθρόνισής του, υπό τους ήχους των ψαλμωδιών αλλά και των χειροκροτημάτων των παρεβρισκομένων.

«Θα είμαστε στο πλευρό του νέου Μητροπολίτη Πηλουσίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, τονίζοντας ότι η Κοινότητα θα συμβάλλει στο έργο της ανακαίνισης του περικαλλούς ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που σήμερα πάλι γνώρισε ημέρες δόξας, όπως παλιά που γέμιζε ασφυκτικά από τους Έλληνες που κατοικούσαν στην όμορφη αυτή μεσογειακή αιγυπτιακή πόλη του Πορτ Σαΐντ.

«Η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η ανακαίνιση αυτού του ναού», τόνισε με τη σειρά του ο νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, «ως χρέος απέναντι στην ιστορία και τους προγόνους μας», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι ο νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου διαδέχεται μεγάλες μορφές των προκατόχων του, οι περισσότεροι εκ των οποίων καταλάμβαναν κατά παράδοση τη θέση του Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ένας εξ αυτών εξελέγη και Προκαθήμενος του ιεραποστολικού θρόνου, ο μακαριστός Πατριάρχης Παρθένιος.

Ο νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος τυγχάνει απόφοιτος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Νικαίας και Μεγάρων. Από το 2009 προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Την 23η Νοεμβρίου 2013 προτάσει της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Νουβίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος παντός Σουδάν. Την 24η Νοεμβρίου 2015, τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 διορίστηκε υπό της Α.Θ.Μ. Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας. Την 9η Οκτωβρίου 2019 προτάσει της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναυκράτιδος. Στις 12 Ιανουαρίου, εξελέγη Μητροπολίτης Πηλουσίου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσου 1 Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσου 1 Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Πηλουσίου Νάρκισσου 1

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΠτΔ: Ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 26 / 6 / 2021 , 6:28 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με τίτλο «Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου», το οποίο συνδιοργανώνουν το Συμβούλιο […]

Ο Ρώσος πρεσβευτής επιστρέφει στις ΗΠΑ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 20 / 6 / 2021 , 17:54 από news_room Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, τον οποίο η Μόσχα είχε ανακαλέσει τον Μάρτιο για διαβουλεύσεις, πέταξε σήμερα για τις ΗΠΑ όπου θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, μετά τη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του […]

Pin It on Pinterest