17 °C Athens, GR
19/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Πρόταση ψηφίσματος του Βουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη μετά την επίσκεψη του στην Πρεσβεία των ΗΑΕ Μια εβδομάδα μετά, η οικογένεια της Δημοσιογράφου που σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρά θρηνεί και θέλει δικαιοσύνη Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ακρόπολη: Επίσημη έπαρση της Ελληνικής Σημαίας παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σύνοδος της Αμερικής: Η Νικαράγουα «δεν ενδιαφέρεται» να συμμετάσχει Αντιπροσωπεία από την τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Πατριαρχείο Γεωργίας: Παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηε η εορτή της Οικογένειας και του σεβασμού προς τους Γονείς Ολοκληρώθηκε η Ορθόδοξη Προσυνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών Στην Ιερατική Σύναξη των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών Α-Ζ παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Σε δύο εκδηλώσεις επαγγελματικών Λυκείων της Χαλκίδας παρέστη ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος 3

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 30 / 1 / 2022 , 20:58 από news_room

«Με αίσθημα τιμής και βαθιά συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη, την πόλη-σύμβολο του ελληνικού εβραϊσμού, για να αποτίσω, μαζί μ’ εσάς, φόρο τιμής στους δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας – μάρτυρες της θηριωδίας του  Ολοκαυτώματος που αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία την πιο μαύρη σελίδα στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής ιστορίας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το «ποτέ ξανά» δεν είναι ευχή. Είναι πράξη. Πολύ σημαντικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς. «Η υιοθέτηση του ορισμού εργασίας της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος το 2019 και φυσικά η ανάληψη της Προεδρίας της Συμμαχίας από τη χώρα μας κατά το τρέχον διάστημα είναι από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα.«Η πρόοδος των εργασιών για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος εδώ στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει ενδιαφέρον πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Tο Μουσείο θα είναι χωρίς αμφιβολία το μεγάλο εμβληματικό διακριτό στίγμα της Θεσσαλονίκης του μέλλοντος. Η ανέγερσή του στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου ξεκινούσαν τα τρένα του θανάτου προς τα στρατόπεδα εξόντωσης, προσδίδει ιδιαίτερο συμβολισμό και έχει την προοπτική να καταστεί ένας πόλος μνήμης, εκπαίδευσης και έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε να αντιταχθούμε στις πολλές και συστηματικές προσπάθειες κάποιων που επιχειρούν να στρεβλώσουν και να ξαναγράψουν την ιστορία, είτε σε μια προσπάθεια να απεκδυθούν το μέρος της ιστορικής ευθύνης που τους αναλογεί, είτε σε άλλες περιπτώσεις να δηλητηριάσουν ξανά τις κοινωνίες μας με ιδεολογίες αντισημιτικές, ρατσιστικές, φασιστικές». «Αντισημιτικές προκαταλήψεις και ιδεολογίες χιλιετιών έχουν βαθιές ρίζες, σχολίασε ο κ. Σχοινάς, λέγοντας ότι αυτό πρέπει όλους να μας κινητοποιήσει και αναφέρθηκε στην υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρώτη στο είδος της ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της Εβραϊκής ζωής, τον περασμένο Οκτώβριο, με σειρά στοχευμένων δράσεων, ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας των εβραϊκών κοινοτήτων τονίζοντας ότι «είναι κάτι που θέλουμε να βελτιώσουμε σε συνεργασία με τα κράτη μέλη – και μέσω αυξημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των δημόσιων χώρων και χώρων λατρείας, όπως οι συναγωγές. Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα δημοσιευτεί σε λίγες εβδομάδες, με συνολικά διαθέσιμα στη φάση αυτή 24 εκατομμύρια ευρώ».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τόνισε «ότι η καθιέρωση από την ελληνική πολιτεία της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος συνιστά εθνική υποχρέωση που ποτέ δεν πρόκειται να λησμονηθεί. Όπως δεν πρόκειται να λησμονηθούν οι συνέπειες του τυφλού φυλετικού μίσους, του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Είναι χρέος σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται. Και είναι απόφασή μας – όπως οφείλουμε και δεσμευτήκαμε – να προχωρήσουμε στη δημιουργία, εδώ στην πόλη μας Μουσείου Ολοκαυτώματος».
Τη σημασία της οικοδόμησης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο για τη διατήρηση της μνήμης αλλά κυρίως για την εκπαίδευση των νεότερων και των επόμενων γενιών, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι.

«Δεν είναι αρκετό να θυμόμαστε, δεν είναι αρκετό να λέμε “ποτέ ξανά”. Αυτές είναι πολύ σημαντικές λέξεις αλλά δεν τελειώνει με το “ποτέ ξανά”. Η οικοδόμηση ενός Μουσείου Ολοκαυτώματος, όπως η πόλη (ο δήμος), η κυβέρνηση και το ΚΙΣΕ, όλοι έχουν δεσμευτεί, είναι ένα ακόμη βήμα προς τη διατήρηση της μνήμης», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ακόμη πιο σημαντική από τη μνήμη είναι η εκπαίδευση.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα βλέπουν το Ολοκαύτωμα ως υποσημείωση στην Ιστορία αλλά ως ένα σημαντικό μήνυμα για τις γενιές που θα έρθουν για το ποιοι είμαστε, ποιοι ήμασταν και ποιοι θα πρέπει να είμαστε», τόνισε ο Ισραηλινός πρέσβης.

«Δυστυχώς στις μέρες μας ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία συνεχίζουν να υπάρχουν και να αυξάνονται», τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Ο αντισημιτισμός δεν έσβησε, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το αντίδοτο είναι «να θυμόμαστε, να ανατρέχουμε στα ιστορικά δεδομένα και να φροντίσουμε αυτά να μην παραχαράσσονται». Η συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας έδωσε το στίγμα για την αρχή του τέλος για την Εβραϊκή κοινότητα, σχολίασε ο κ. Σαλτιέλ για να τονίσει ότι έργα όπως το Πάρκο Μνήμης, που θα δημιουργηθεί στην πλατεία Ελευθερίας κάνουν πράξη την υπόσχεση να διατηρήσουμε τη συλλογική μνήμη της πόλης ζωντανή». Ο κ. Σαλτιέλ επισήμανε ότι η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θέλει να στηρίζει τα έργα που βοηθούν στην εξωστρέφεια της πόλης και να συνεργαστεί για την πραγμάτωσή του.

«Η παρουσία μας εδώ είναι παρουσία μνήμης και ουσίας. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης απέναντι σε κάθε πρόκληση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, για να συμπληρώσει «ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε μία χαραμάδα στο τυφλό μίσος, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, να μεταδώσουμε στις νέες γενιές ότι το μίσος και η βία δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ούτε ανεκτά στην κοινωνία μας αλλά ούτε και αποδεκτά.

Από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας επανέλαβε ακόμη μία φορά τη δέσμευσή του για τη δημιουργία πάρκου μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας «με τον καλύτερο και συντομότερο δυνατό τρόπο και με αυτονόητη την κεντρική θέση του γλυπτού που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα».

Η εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι των αρχηγών των κομμάτων, της Βουλής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ο πρέσβης της Γερμανίας, Ερνστ Ράιχελ και η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Μιλτιάδης, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο και εκπρόσωποι άλλων διπλωματικών όπως επίσης πρυτανικών, εκκλησιαστικών, στρατιωτικών αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας. Το παρών έδωσε και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ε.Μπ.

Εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος Εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος Εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος 3

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο : Δεξιότητες για την Μελλοντική Εργασία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 20 / 6 / 2021 , 15:52 από news_room Ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο : Δεξιότητες για την Μελλοντική Εργασία – Μεγιστοποίηση του δυναμικού και της αυτοδυναμίας των Ανθρώπων   Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή εκδήλωση με τίτλο «Skills for the Future of Work: Empower people […]

Για μάχη ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό μιλά ο Μπάιντεν

Επίθεση στο Καπιτώλιο, ένας χρόνος μετά: Για μάχη ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό μιλά ο Μπάιντεν

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 / 1 / 2022 , 16:22 από news_room «Δεν θα αφήσω κανέναν να βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της δημοκρατίας» των ΗΠΑ: ο Τζο Μπάιντεν εκφώνησε χθες Πέμπτη 25λεπτη ομιλία με βαρύ περιεχόμενο σε τόνο άνευ προηγουμένου, προσάπτοντας ευθύνες προσωπικά στον προκάτοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, για […]

Pin It on Pinterest