21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Τα περιουσιακά στοιχεία της Χιλής κατρακυλούν μετά την προεδρία του αριστερού ηγέτη Μπόριτς

Τα περιουσιακά στοιχεία της Χιλής κατρακυλούν μετά την προεδρία του αριστερού ηγέτη Μπόριτς

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 12 / 2021 , 4:15 από news_room

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πολιτικές του Γκάμπριελ Μπόριτς θα ανατρέψουν μια από τις πιο πλούσιες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής με υψηλότερους φόρους, αυξημένες κοινωνικές δαπάνες και περισσότερη κυβερνητική ρύθμιση των επιχειρήσεων.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Χιλής υποχώρησαν αφού ο αριστερός υποψήφιος Γκάμπριελ Μπόριτς κέρδισε έκρηξη στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, δίνοντάς του ευρεία εντολή να προχωρήσει σε μια αναμόρφωση της πιο ανοιχτής οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

Το πέσο, τα ξένα ομόλογα και ο βασικός δείκτης μετοχών της χώρας σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους τελευταίους μήνες, με το νόμισμα να υποχωρεί 3% σε ένα σημείο και τις μετοχές περισσότερο από 5% χαμηλότερες. Οι απώλειες μειώθηκαν από τα μέσα του πρωινού, καθώς οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η αγορά μπορεί να αντιδρά υπερβολικά σε μια υπερβολικά απαισιόδοξη προοπτική.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πολιτικές του Μπόριτς θα ανατρέψουν μια από τις πλουσιότερες οικονομίες στη Λατινική Αμερική με υψηλότερους φόρους, αυξημένες κοινωνικές δαπάνες και περισσότερη κυβερνητική ρύθμιση των επιχειρήσεων. Ο Μπόριτς, βουλευτής της Κάτω Βουλής που έγινε γνωστός ως ηγέτης φοιτητικών διαδηλώσεων, κέρδισε τον συντηρητικό αντίπαλό του Χοσέ Αντόνιο Καστ με περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε έναν δεύτερο γύρο που μόλις πριν από λίγες μέρες φαινόταν πολύ κοντά για να γίνει.

Αλλά ο υποψήφιος ήταν κάπως συμφιλιωτικός στις παρατηρήσεις του αφού ανακηρύχθηκε νικητής και είπε ότι θα συνεργαστεί με ένα διχασμένο Κογκρέσο για να γίνει πρόεδρος για όλους τους Χιλιανούς.

«Η πλατφόρμα πολιτικής του δεν είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστική», δήλωσε ο Graham Stock, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Έχουμε ήδη τιμολογήσει τον κίνδυνο μεγάλων ελλειμμάτων, αλλά δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο».

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Χιλής διαπραγματεύτηκε 3,7% χαμηλότερα στις 9 π.μ. στη Νέα Υόρκη, αφού έχασε έως και 7,5%. Το πέσο υποχώρησε 1,9% στα 861,55 ανά δολάριο. Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας σε δολάριο, ληξιπρόθεσμα το 2050 αυξήθηκαν κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,3%.

Ο Μπόριτς, 35 ετών, περιγράφει τον εαυτό του ως μετριοπαθή σοσιαλιστή που αποφεύγει τα σκληροαριστερά μοντέλα της Κούβας και της Βενεζουέλας και ο συνασπισμός του περιελάμβανε μια ποικιλία αριστερών κομμάτων. Μετά την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο τον περασμένο μήνα, ο Μπόριτς συντόνισε το μήνυμά του για να απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους στο κέντρο.

Επανέλαβε σε ομιλία του την Κυριακή ότι θα επιδιώξει να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία καθώς προχωρά τις μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν αύξηση των φόρων στους πλούσιους και μεταλλευτική βιομηχανία, απόρριψη έργων που βλάπτουν το περιβάλλον, βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών και κατάργηση του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, όπως ένα διχασμένο συνέδριο, μια απότομη οικονομική επιβράδυνση, τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος και την παρατεταμένη απειλή κοινωνικής αναταραχής.

Η αστάθεια στα περιουσιακά στοιχεία της Χιλής θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος διορίζει ένα υπουργικό συμβούλιο που δεν είναι «εχθρικό προς τις αγορές», σύμφωνα με την LarrainVial Research. Το βασικό σήμα θα είναι ο υπουργός Οικονομικών του, είπε η εταιρεία.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup, Fernando Jorge Diaz και Andrea Kiguel, δήλωσαν ότι μια «τρελότατη» πώληση στο πέσο μετά την ψηφοφορία θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για αγορά περιουσιακών στοιχείων φθηνά.

Άλλοι ήταν λιγότερο αισιόδοξοι.

Οι Χιλιανοί βγήκαν μαζικά για να ψηφίσουν την Κυριακή, με την υψηλότερη προσέλευση από την επιστροφή της δημοκρατίας το 1990. Σε συνδυασμό με το ευρύ περιθώριο νίκης, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ισχυρή εντολή για τον νικητή, σύμφωνα με τον Win Thin, επικεφαλής του παγκόσμιου νομίσματος στρατηγική στην Brown Brothers Harriman & Co.

«Ενώ ο Μπόριτς έχει κάνει τον κόπο να τονίσει ότι το οικονομικό του μοντέλο δεν θα είναι ριζοσπαστικό, είναι σαφές ότι οι φιλικές προς την αγορά πολιτικές ανήκουν πιθανότατα στο παρελθόν», είπε. «Η Χιλή προχωρά σε ένα νέο μονοπάτι με άγνωστο προορισμό».

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

Σχετικά Άρθρα

Πανδήμως η Σίφνος τίμησε την Προστάτιδά της Παναγία Χρυσοπηγή

Πανδήμως η Σίφνος τίμησε την Προστάτιδα της Παναγία Χρυσοπηγή

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 / 5 / 2023 , 8:57 από news_room Με τέλεση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σίφνου Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, συνιερουργούντων δ’ αυτώ του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, η Σίφνος εόρτασε πανδήμως τη Δεσποτική Εορτή της […]

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Λευκωσίας, Άγιο Τριφύλλιο

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 13 / 6 / 2021 , 22:38 από news_room Με όλη την πρέπουσα επισημότητα,  τελέσθηκε το απόγευμα τού Σαββάτου 12 Ιουνίου, στον νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό τής Λευκωσίας, Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Προστάτου και Πολιούχου τής πόλεως τής Λευκωσίας Αγίου Τριφυλλίου, πρώτου επισκόπου Λήδρας, χοροστατούντος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, […]