21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

Ο πίνακας «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου κοσμεί από σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 12 / 2021 , 21:25 από news_room

Σε περίοπτη θέση του Προεδρικού Μεγάρου, προσιτή στο κοινό, βρίσκεται από σήμερα ο πίνακας «Έξοδος» του καταξιωμένου καλλιτέχνη Χρήστου Μποκόρου, τον οποίο δώρισε στην Προεδρία ο γνωστός συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος.

Κατά την τελετή παράδοσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου και του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου, η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού ευχαρίστησε θερμά για τη δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατία, του εμπνευσμένου από την έξοδο του Μεσολογγίου πίνακα, σημείωσε ότι η χειρονομία αυτή δεν είναι απλώς ευγενής και γενναιόδωρη, αλλά εμπεριέχει υψηλό συμβολισμό.

Αναφερόμενη στο έργο η Πρόεδρος επισήμανε ότι αποτελεί «Ζωντανή υπόμνηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη στην διαμόρφωση ήθους και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας» και τόνισε ότι «γεννά βαθιά συγκίνηση, με την λιτότητα, την ταπεινότητα, με την οποία αποτίνει φόρο τιμής σε μια κορυφαία στιγμή υπέρβασης της νεότερης ιστορίας μας· με το δέος και τον σεβασμό με τα οποία αποδίδει την ιερότητα της “Εξόδου”, ξαναζωντανεύοντάς την στον χωροχρόνο του παρόντος».

Όπως εξήγησε «Τα κεράκια που φέγγουν πάνω στη γαλανόλευκη, πάντα ακοίμητα, εσαεί αναμμένα για την τιμή της ελευθερίας, είναι σαν να μας υποδεικνύουν ότι κάθε φορά που μας περιζώνει το σκοτάδι, όπως τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, έχουμε έναν μονάχα δρόμο εξόδου, “την έφοδο προς το φως”, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του ίδιου του ζωγράφου. Οι φλόγες του, ζωγραφισμένες με παραισθητική αληθοφάνεια, είναι τα φωτεινά σημάδια της μνήμης· και το ιερό πανί της σημαίας μας ο τόπος της διασταύρωσής τους με το παρόν και το μέλλον μας».

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τον καλλιτέχνη Χρήστο Μποκόρο, όσο και τον συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο για την πολύτιμη προσφορά τους και επισήμανε ότι η “Έξοδος”, τοποθετημένη σε περίοπτη θέση του Προεδρικού Μεγάρου, προσιτή στο κοινό, θα αποτελεί, στα χρόνια που θα ‘ρθουν, ζωντανή υπόμνηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη στην διαμόρφωση ήθους και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας.

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης Χρήστος Μποκόρος εμφανώς συγκινημένος, αναφερόμενος στο έργο του, εμπνευσμένο από την έξοδο του Μεσολογγίου τόνισε ότι «η θυσία των Ελλήνων δεν έγινε επί ματαίω» και πρόσθεσε ότι «όσο τιμούμε το παρελθόν στις δόξες και στις πίκρες, μπορούμε να προσδοκούμε ένα πιο στέρεο μέλλον».

Τέλος, ο Σωτήρης Φέλιος δήλωσε για το έργο «Κοιτάζοντάς το μπορούμε να αντιληφθούμε τι συνέβη και ποιοι είμαστε».

Η «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου είχε εκτεθεί μαζί με άλλα έργα του καλλιτέχνη στην έκθεσή του «1821, η γιορτή» στο Μουσείο Μπενάκη, αφιερωμένη στη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Δ.Κατσιμεντέ

Σχετικά Άρθρα

Τον Αρχηγό του ΠΝ της Ελλάδος, Στυλιανό Πετράκη δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος - Adologala.gr

Τον Αρχηγό του ΠΝ της Ελλάδος, Στυλιανό Πετράκη δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 7 / 2022 , 20:40 από news_room Τον Αρχηγό του ΠΝ της Ελλάδος, Στυλιανό Πετράκη δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος – Adologala.gr Τήν μεσημβρίαν τῆς Τετάρτης, 7ης/20ῆς Ἰουλίου 2022, ὁ Ἀρχηγός τοῦ Ἑλληνικοῦ Πολεμικοῦ Ναυτικοῦ Ἀντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης μετά συνοδείας συνεργατῶν αὐτοῦ καί τοῦ Γενικοῦ Προξένου τῆς Ἑλλάδος εἰς τά Ἱεροσόλυμα κ. […]

Η Εορτή των Χριστουγέννων στο Φανάρι

Η Εορτή των Χριστουγέννων στο Φανάρι

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 26 / 12 / 2022 , 18:09 από news_room Με κάθε ιεροπρέπεια τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο […]