16 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Η Βυζαντινή Χορωδία “Απόηχος” ξεκίνησε εγγραφές για το πρώτο της μουσικό CD με Χριστουγεννιάτικους Ύμνους – Adologala.gr

αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1)

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 1 / 2022 , 16:18 από news_room

Η Βυζαντινή Χορωδία “Απόηχος” ξεκίνησε εγγραφές για το πρώτο της μουσικό CD με Χριστουγεννιάτικους Ύμνους – Adologala.gr

Ο βυζαντινός χορός με την επωνυμία “Απόηχος” υπό την διεύθυνση του χοράρχη και πρωτοψάλτη του ιερού ναού της αγίας Μαρίνας Νέας Φιλαδελφείας κου Αρκομάνη Η. Γεωργίου κατόπιν πολλών μαθημάτων και συμμετοχών σε ιερές ακολουθίες μπήκε στο στούντιο και ξεκίνησε την ηχογράφηση Χριστουγεννιάτικων Ύμνων. Ο χορός αποτελείται από εξαίρετους ιεροψάλτες γνώστες της βυζαντινής μουσικής παιδείας οι οποίοι διαθέτουν πτυχία ιεροψάλτη και διπλώματα βυζαντινής μουσικής ενώ διακονούν σε ενορίες ώς Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι.

Πιο συγκεκριμένα την βυζαντινή χορωδία “Απόηχος” αποτελούν οι κύριοι: Μάριος Κυριάκου( Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Λειβαδιάς, Στάμος Χαρίσης(Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. των Αγίων Θεοδώρων Θήβας),Νικόλαος Κρουστάλλης(Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Πειραιώς, Παναγιώτης Ζαρόκωστας (Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Περιστερίου και ο Ερμής Πούλος μέλος της χορωδίας “Απόηχος”.

Ο διευθυντής και χοράρχης της παραπάνω χορωδίας ο οποίος μετά από “τριβή” σε αναλόγια της επαρχίας και των μητροπολιτικών περιφερειών της Αθήνας κος Αρκομάνης Γεώργιος παρότι νεαρός στην ηλικία, χαρισματικός όμως και με ιδιαίτερη κλίση στην βυζαντινή μουσική επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο και αφού μαθήτευσε από μικρή ηλικία στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κοντά στον Ιωάννη Σχώρη Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής & Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, και τον κ. Δημήτριο Μπίλλα Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής & Πρωτοψάλτη της περιοχής των Τρικάλων επίσης ήταν κοντά και τον προέτρεψαν στην Β.Μ. ο Δαμασκηνός Ζάχος ,ο Δημήτριος Ζάχος, ο Βασίλειος Βαγενάς, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Στάμος και ο Λάμπρος Καρκαλέτσης, ενώ δάσκαλος του Γεωργίου Η. Αρκομάνη ήταν ο κυρός Κωνσταντίνος Έυθυμιάδης (Πρωτοψάλτης στον επί 67 έτη στον Καθεδρικό Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντινου & Ελένης Καρδίτσας. Έπειτα καθοριστικό για την πορεία και εξέλιξη του ρόλο σύμφωνα με δήλωση του,  ήταν η συνεχής “τριβἠ” κάθε Κυριακή στο αναλόγιο του κ. Πάτρα Πέτρου, Λαμπαδάριου του Ι.Ν. του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων με Πρωτοψάλτη τον Άρχοντα Θεόδωρο Βασιλικό.

Από τον Μάιο του 2019 έως την 31η του μηνός Οκτωβρίου του 2020 έψαλλε ως πρωτοψάλτης στον παλαιότερο και ιστορικότερο ναό της πόλεως της Καρδίτσας, τον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρδίτσας(1844) ,όπου έψαλλε και ο Δάσκαλος του Κωνσταντίνος Έυθυμιάδης.

Από πολύ μικρή ηλικία ο Γ. Αρκομάνης είχε επίσης διακριθεί σε διαγωνισμούς οι οποίοι του έδωσαν θάρρος να συνεχίσει να ασχολείται με την Βυζαντινή Μουσική. Σε αυτή την ενέργεια του Γεώργιου Αρκομάνη ο κ. Στάμος Χαρίσης, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Θήβας και μέλος της χορωδίας δήλωσε στην πρώτη ημέρα των εγγραφών στο adologala.gr που βρέθηκε εκεί, το ότι: «Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια του Γεώργιου Αρκομάνη καθότι επιδεικνύει ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο για την βυζαντινή μουσική και η ηχογράφηση αυτή είναι μέρος της επιτυχούς συνέχειας τόσο του ζήλου του όσο και της αγάπης του στη Βυζαντινή Μουσική.

Όσον αναφορά τα μέλη της χορωδία αξιοσημείωτο είναι η χρειά που έχουν αποκτήσει οι δύο πρωτοψάλτες του παραπάνω μουσικού σχήματος  οι οποίοι μαθήτευσαν και συνέψαλαν με τον άρχοντα οφφικιαλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κυρό Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

Στις ηχογραφήσεις η Βυζαντινή Χορωδία έψαλλε ύμνους από την ακολουθία των Ωρών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα εκ του εσπερινού, του όρθρου, ενώ έψαλλε και στιχηρά των Αίνων, το Δοξαστικό “Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου” κα. Χαρακτηριστικά η εξαμελής χορωδία μεταξύ άλλων έψαλλε: Το “Βηθλεέμ Ετοιμάζου” σε ήχο πλ. Δ ,το “Τι σοι Προσενέγκωμεν Χριστέ¨ σε ήχο Δεύτερο, επίσης τις Καταβασίες των Χριστουγέννων (πεζές και ιαμβικές) σε ήχο πρώτο ,το  “Εξεπλήττετο ο Ηρώδης” της Θ΄ Ώρας σε ήχο Βαρύ κα. Το σύνολο των ύμνων που θα ηχογραφηθούν και θα συμπεριληφθούν σε ψηφιακό δίσκο ( CD) θα ξεπεράσει τους είκοσι.

Τα εκκλησιαστικά μέλη αποδόθηκαν από το μουσικό πόνημα “Μουσικά Απανθίμασματα” Τόμος Β, του μουσικοδιδασκάλου κυρού Εμμανουήλ Χατζημάρκου και από το βιβλίο του Αθανασίου Καραμάνη ο “Όρθρος”.

Κλείνοντας ο κ Αρκομάνης Γεώργιος δήλωσε στο adologala.gr , «ευχαριστώ όλα τα μέλη της χορωδιακού συνόλου και ιδιαιτέρως του πρωτοψάλτες κο Χαρίση Στάμο και Μάριο Κυριάκου οι οποίοι διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να παρευρεθούν στις πρόβες και τις ηχογραφήσεις οι οποίες πραγματοποποιούνται εδώ στον κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο studio sierra, επί της Λεωφόρου Μεσογείων.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Adologala.gr 
αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1)

 

Σχετικά Άρθρα

ΠτΔ: Δήλωση στην τελετή εορτασμού του Αη Γιώργη του Φουστανελά, προστάτη της Προεδρικής Φρουράς

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 19 / 1 / 2021 , 4:32 από news_room ΠτΔ: Δήλωση στην τελετή εορτασμού του Αη Γιώργη του Φουστανελά, προστάτη της Προεδρικής Φρουράς: Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα.Κατερίνα Σακελλαροπούλου απεύθυνε την ακόλουθη δήλωση στις 17 Ιανουαρίου 2021,ημέρα την οποία Τιμά η Προεδρική Φρουρά τον Προστάτη Άγιο της: Διαλέξαμε την ημέρα που γιορτάζεται […]

Σερρών Θεολόγος: «Ο Σταυρός του Κυρίου υπήρξε διαχρονικά ο κλήρος και η δόξα του ελληνικού έθνους»

Σερρών Θεολόγος: «Ο Σταυρός του Κυρίου υπήρξε διαχρονικά ο κλήρος και η δόξα του ελληνικού έθνους»

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 9 / 2022 , 17:46 από news_room Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, για τον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του πιστού λαού Της και μάλιστα στις δύσκολες σημερινές ημέρες, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική, στο πλαίσιο μάλιστα των λατρευτικών ακολουθιών, που τελούνται με αφορμή και τον επί […]