28 °C Athens, GR
12/08/2022

Ο Πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στα γραφεία της Ι.Α.Α.

Ο Πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στα γραφεία της Ι.Α.Α.

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 12 / 2021 , 18:59 από news_room

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Μυκηναϊκού Ιδρύματος κ. Χριστοφίλη Μαγγίδη είχε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Μαρία Αναστασιάδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε μαζί τους για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, ενώ ενημερώθηκε για το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπεγράφη με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Στο εν λόγω πρωτόκολλο συμφωνήθηκαν, μεταξύ άλλων, η προώθηση κοινωφελών και ανθρωπιστικών δράσεων, η υποστήριξη πολιτισμικών δράσεων για τη συντήρηση, διαχείριση και ανάδειξη της τοπικής εκκλησιαστικής κληρονομιάς, θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων, προγραμμάτων αρχαιολογικών ερευνών με έμφαση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων στις θεματικές της Αρχαιολογίας, Τέχνης, Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Θρησκειολογίας (με έμφαση στην Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή περίοδο), είτε στη βάση διμερών συμφωνιών είτε σε συνεργασία με εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ή με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της ΙΜΦΘ και άλλους παρεμφερείς οργανισμούς, αλλά και η συνδιοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων με τη σύμπραξη μελών των συμβαλλομένων μερών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων τη συνδιοργάνωση δύο ετήσιων διαλέξεων στην έδρα της ΙΜΦΘ και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως σε θέματα Θρησκειολογίας και Βυζαντινών σπουδών για το ευρύ κοινό. Επίσης, βασικός άξονας της συνεργασίας θα είναι η φιλοξενία του προσωπικού της ερευνητικής ομάδας του ΜΙ στο πλαίσιο του αρχαιολογικού προγράμματος MYSPEAR τον μήνα Ιούνιο κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος της ΙΜΦΘ, υπό την προϋπόθεση ότι το ΜΙ θα διασφαλίσει είτε από ιδιώτες είτε από ΟΤΑ είτε από άλλους φορείς τους αναγκαίους προς τούτο πόρους για την κάλυψη των σχετικών λειτουργικών εξόδων.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση, τονίζοντας πως αναφέρθηκαν σε διάφορα πράγματα που τους συνδέουν και έκανε λόγο για κοινές πορείες και αναμνήσεις, αφού και οι δύο έχουν σπουδάσει αρχαιολογία. Αναφορικά με την συνεργασία με το ίδρυμα ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «με την μεσολάβηση και τη συμπαράσταση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος αποφασίσαμε να κάνουμε μερικά πράγματα που θα πάνε όλα αυτά τα θέματα ένα βήμα μπροστά».

Ο κ. Μαγγίδης χαρακτήρισε μεγάλη ευλογία την συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή και συμπαράσταση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος. «Η αρχαιολογία δεν είναι κάτι απομακρυσμένο από τον κόσμο. Είναι η ιστορία μας, η συνείδησή μας» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Στην συνεργασία της Μητροπόλεως με το ίδρυμα αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης κ. Συμεών τονίζοντας πως «στην Εκκλησία κάθε τι καλό είναι καλό μονάχα όταν έχει ευλογία. Θελήσαμε και θέλουμε να έχουμε την ευλογία του πνευματικού μας πατέρα, του Προκαθημένου της Εκκλησίας, του γέροντα μας, του Αρχιεπισκόπου, ώστε η πρωτοβουλία αυτή να προκόψει πνευματικα και να ωφελήσει τον λαό μας. Άλλωστε, ό,τι γίνεται και στην επιστήμη και σε κάθε κλάδο της ζωής γίνεται για να ωφελείται ο άνθρωπος».

Ο Πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στα γραφεία της Ι.Α.Α.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αγρυπνία στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού προεξάρχοντος του Επισκόπου Αμαθούντος Νικόλαου

Αγρυπνία στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού προεξάρχοντος του Επισκόπου Αμαθούντος Νικόλαου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 2 / 2022 , 6:20 από news_room Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου τελέστηκε ιερά Αγρυπνία στην ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού για την εορτή της Α΄ και Β΄ Ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Αγίου ενδόξου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Της Αγρυπνίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος […]

Εγκύκλιος Οικουμενικού Πατριάρχη για την μεγάλη εορτή του Πάσχα 2022

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 21 / 4 / 2022 , 14:50 από news_room Διατρέξαντες τόν δόλιχον τῶν ἀσκητικῶν ἀγώνων τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καί βιώσαντες ἐν κατανύξει τά σεπτά Πάθη τοῦ Κυρίου, ἔμπλεοι νῦν τοῦ ἀϊδίου φωτός τῆς λαμπροφόρου Αὐτοῦ Ἐγέρσεως, ὑμνοῦμεν καί δοξολογοῦμεν τό ὑπερουράνιον ὄνομα Αὐτοῦ, ἀναβοῶντες τό κοσμοχαρμόσυνον […]

Pin It on Pinterest