5 °C Athens, GR
22/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr Ο Άγιος Επίκτητος, ο Θαυματουργός – Πόνημα του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Κεφαλόπουλου 30 Αποφθέγματα από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ για την προσευχή Τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στη Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου ΑΑΔΕ: Τώρα «Τα Ραντεβού μου» σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή του Αυστρία: Ψηφίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ενηλίκων ΗΠΑ: Το ρολόι της Αποκάλυψης δείχνει 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα Η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη Με τον Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ και τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου “Καιρός” συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ο πίνακας «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου κοσμεί από σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 12 / 2021 , 21:25 από news_room

Σε περίοπτη θέση του Προεδρικού Μεγάρου, προσιτή στο κοινό, βρίσκεται από σήμερα ο πίνακας «Έξοδος» του καταξιωμένου καλλιτέχνη Χρήστου Μποκόρου, τον οποίο δώρισε στην Προεδρία ο γνωστός συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος.

Κατά την τελετή παράδοσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου και του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου, η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού ευχαρίστησε θερμά για τη δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατία, του εμπνευσμένου από την έξοδο του Μεσολογγίου πίνακα, σημείωσε ότι η χειρονομία αυτή δεν είναι απλώς ευγενής και γενναιόδωρη, αλλά εμπεριέχει υψηλό συμβολισμό.

Αναφερόμενη στο έργο η Πρόεδρος επισήμανε ότι αποτελεί «Ζωντανή υπόμνηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη στην διαμόρφωση ήθους και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας» και τόνισε ότι «γεννά βαθιά συγκίνηση, με την λιτότητα, την ταπεινότητα, με την οποία αποτίνει φόρο τιμής σε μια κορυφαία στιγμή υπέρβασης της νεότερης ιστορίας μας· με το δέος και τον σεβασμό με τα οποία αποδίδει την ιερότητα της “Εξόδου”, ξαναζωντανεύοντάς την στον χωροχρόνο του παρόντος».

Όπως εξήγησε «Τα κεράκια που φέγγουν πάνω στη γαλανόλευκη, πάντα ακοίμητα, εσαεί αναμμένα για την τιμή της ελευθερίας, είναι σαν να μας υποδεικνύουν ότι κάθε φορά που μας περιζώνει το σκοτάδι, όπως τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, έχουμε έναν μονάχα δρόμο εξόδου, “την έφοδο προς το φως”, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του ίδιου του ζωγράφου. Οι φλόγες του, ζωγραφισμένες με παραισθητική αληθοφάνεια, είναι τα φωτεινά σημάδια της μνήμης· και το ιερό πανί της σημαίας μας ο τόπος της διασταύρωσής τους με το παρόν και το μέλλον μας».

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τον καλλιτέχνη Χρήστο Μποκόρο, όσο και τον συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο για την πολύτιμη προσφορά τους και επισήμανε ότι η “Έξοδος”, τοποθετημένη σε περίοπτη θέση του Προεδρικού Μεγάρου, προσιτή στο κοινό, θα αποτελεί, στα χρόνια που θα ‘ρθουν, ζωντανή υπόμνηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη στην διαμόρφωση ήθους και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας.

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης Χρήστος Μποκόρος εμφανώς συγκινημένος, αναφερόμενος στο έργο του, εμπνευσμένο από την έξοδο του Μεσολογγίου τόνισε ότι «η θυσία των Ελλήνων δεν έγινε επί ματαίω» και πρόσθεσε ότι «όσο τιμούμε το παρελθόν στις δόξες και στις πίκρες, μπορούμε να προσδοκούμε ένα πιο στέρεο μέλλον».

Τέλος, ο Σωτήρης Φέλιος δήλωσε για το έργο «Κοιτάζοντάς το μπορούμε να αντιληφθούμε τι συνέβη και ποιοι είμαστε».

Η «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου είχε εκτεθεί μαζί με άλλα έργα του καλλιτέχνη στην έκθεσή του «1821, η γιορτή» στο Μουσείο Μπενάκη, αφιερωμένη στη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Δ.Κατσιμεντέ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Β’ ΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η Β΄ στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 / 3 / 2021 , 23:11 από news_room Τό ἑσπέρας τῆς  Παρασκευῆς Β’ Ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν, 13ης /26ης Μαρτίου 2021, εὐθύς μετά τόν Ἑσπερινόν ἐπί τῇ Ὀνομαστικῇ ἑορτῇ τοῦ Μακαριωτάτου Πατρός ἡμῶν καί Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως ἡ τελετή τῆς Β΄ […]

Λευκωσία : Θυρανοίξια νέου Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 4 / 2021 , 13:26 από news_room Θυρανοίξια νέου Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα στην εντός των τειχών Λευκωσία, Σάββατο, 24 Απριλίου 2021, Το ερχόμενο Σάββατο, 24 Απριλίου 2021, στις 6.00 μ.μ. η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσει τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού […]

Pin It on Pinterest