5 °C Athens, GR
22/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr Ο Άγιος Επίκτητος, ο Θαυματουργός – Πόνημα του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Κεφαλόπουλου 30 Αποφθέγματα από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ για την προσευχή Τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στη Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου ΑΑΔΕ: Τώρα «Τα Ραντεβού μου» σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή του Αυστρία: Ψηφίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ενηλίκων ΗΠΑ: Το ρολόι της Αποκάλυψης δείχνει 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα Η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη Με τον Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ και τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου “Καιρός” συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Η Εορτή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου & Χειροτονία διακόνου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 12 / 2021 , 23:42 από news_room

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και με την πρέπουσα λαμπρότητα, εορτάστηκε και εφέτος, η μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου, του κατά τον ιερό υμνωδό ποδηγέτη των Mοναστών, στη Βασίλισσα της Μεσογείου Αλεξάνδρεια.

Του Μεγάλου Πατριαρχικού και Πανηγυρικού Εσπερινού, προεξήρχε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός και ο Ιερός Κλήρος της Αλεξάνδρειας.

Προ της Απολύσεως, ο Πνευματικός Πατήρ της Αφρικανικής Ηπείρου Πατριάρχης Θεόδωρος, εν κλίματι συγκινήσεως, έκειρε μοναχό, τον μέχρι πρότινος Δόκιμο Μοναχό Βασίλειο Σταμούλη, με το όνομα Σπυρίδων, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια μεγάλη Εκκλησιαστική μορφή που αγάπησε τον μοναχισμό, τον απλούν και ταπεινό Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος πατρικά στον νέο μοναχό Σπυρίδωνα, τον καλωσόρισε στην ευλογημένη αδελφότητα των Αγιοσαββαϊτών Πατέρων και τον προέτρεψε μέσα από την άσκηση και την υπακοή, να κατακτήσει τις μοναχικές αρετές, αλλά και να κρατήσει αλώβητο, άσπιλο και ευλογημένο το όνομα το οποίο έλαβε ακολουθώντας το πρότυπο του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος.

Ο Πατριάρχης βαθύτατα συγκινημένος, ανέφερε στον π. Σπυρίδωνα πως την ώρα που του έδινε το όνομα, εκείνη ακριβώς την ώρα πριν από δώδεκα χρόνια, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά Σπυρίδων άφηνε την τελευταία του πνοή.

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού. Το Ιερό Βήμα πλαισίωσαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νικόδημος Τότκας, ο Σχολάρχης της Ιεράς Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Αθανασίου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ισαάκ Τσαπόγλου και κληρικοί του Πατριαρχείου.

Με λόγια πατρικής αγάπης, απευθύνθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προς τους πιστούς, στους οποίους ευχήθηκε, ο Άγιος Σάββας που εορτάζει σήμερα, αλλά και ο Άγιος Νικόλαος που θα εορτάσει αύριο, να είναι παρηγορία, ευλογία και θαλπωρή στις ζωές όλων των πιστών και των οικογενειών τους.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της Α.Θ.Μ. στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, την οποία και με πολλή χαρά χαιρέτησε. «Σήμερα, σαν Προκαθήμενος, επιθυμώ να χαιρετήσω την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Άφησε το Βατικανό και την εκκλησία του και ταπεινός Αργεντίνος Ιεραπόστολος, θα βρεθεί κοντά στους φτωχούς αδελφούς μας στην Μυτιλήνη, για να σταθεί στο πλευρό τους και να δώσει παρηγοριά και αγάπη σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του π. Σπυρίδωνα Σταμούλη, καθώς επίσης και την εις Αρχιμανδρίτη χειροθεσία του εκ Τανζανίας καταγομένου π. Μάρκου Kalinga, αδελφών της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος πατρικά προς τον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο, τον συμβούλεψε: «Με την ευχή του Γέροντός σου Ισαάκ, τον οποίο ακολούθησες στην Αλεξάνδρεια, να τιμήσεις το όνομα που φέρεις, να τιμήσεις την πατρίδα μας την Ελλάδα, το παλαίφατο Πατριαρχείο μας, μα πάνω από όλα τίμησε το δικό σου πρόσωπο, γιατί λόγο πρώτο θα δώσω εγώ εν τη βασιλεία των ουρανών και μετά εσύ με τα δάκρυά σου, με τις μετάνοιές σου, με την ελπίδα σου στον Θεό θα χαριτώνεσαι και θα ευλογείς την Εκκλησία μας, για να σταθείς ενώπιον του Δίκαιου Κριτή.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος, εξήρε την υπακοή και την σεμνότητα που διακρίνει τον νέο κληρικό του Αλεξανδρινού Θρόνου, στοιχεία τα οποία, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, αποτελούν εχέγγυα πως η πορεία του θα είναι ευλογημένη μέσα στην Εκκλησία, αρκεί με φόβο Θεού, με αγάπη στον Θεό και με ελπίδα στην Παναγία να τα διατηρήσει και να τα πολλαπλασιάσει.

Απευθυνόμενος στον νέο Αρχιμανδρίτη του Θρόνου π. Μάρκο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε: «ήρθε η ώρα να γυρίσεις στην πατρίδα σου και να βοηθήσεις την Ιεραποστολή. Φεύγοντας θα πάρεις μαζί σου την ευλογία όλων των πατέρων, μα πάνω από όλα θα πάρεις την ευλογία του Αγίου Σάββα στο μοναστήρι του οποίου ήρθες και έγινες μοναχός, έλαβες τις χειροτονίες σου και τώρα επιστρέφεις ευλογημένος πια πίσω στην πατρίδα σου για να την υπηρετήσεις».

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος, τόνισε τη συμμετοχή του π. Μάρκου στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην ιδιαίτερη πατρίδα του και πρόσθεσε:

«Θα συναντάς πονεμένους ανθρώπους στην Τανζανία, δεν θα συναντάς πλούτο. Θα βλέπεις χέρια που θα υψώνονται και θα ζητάνε έλεος και βοήθεια. Τότε κι εσύ, δίνε τους τον λόγο τον καλό, λέγε τους ότι η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το Πατριαρχείο που υπάγεσαι, εργάζεται νυχθημερόν για το καλό των αδελφών μας στην πονεμένη Αφρική».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη Τύπου του Global CEO της Honda, Toshihiro Mibe

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 4 / 2021 , 22:34 από news_room Συνέντευξη Τύπου του Global CEO της Honda, Toshihiro Mibe Ο Toshihiro Mibe, President & Representative Director, Honda Motor Co., Ltd. έκανε ενδιαφέρουσες δηλώσεις στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνέντευξης τύπου. Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των δηλώσεων:  <Powered by Honda> Η Honda […]

Αθλητικά : Σε δύο γκρουπ η προπόνηση του Παναθηναϊκού – Με προβλήματα ενόψει ΑΕΚ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 7 / 5 / 2021 , 0:05 από news_room Σε δύο γκρουπ διεξήχθη στο «Γ. Καλαφάτης» η προπόνηση της Πέμπτης. Όσοι αγωνίστηκαν στο αρχικό σχήμα στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, έκαναν αποθεραπεία. Οι υπόλοιποι έκαναν πρόγραμμα με ασκήσεις κατοχής, τελειώματα και παιχνίδι στο μισό γήπεδο. Θεραπεία ακολούθησαν […]

Pin It on Pinterest