10 °C Athens, GR
20/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr Φωτορεπόρτερ & Δημοσιογράφος δολοφονήθηκαν στο Μεξικό – Κανένα μέτρο από τις αρχές για τις δολοφονίες που μαστίζουν την χώρα Χειροτονία νέου Διακόνου στον Βόλο (Εικόνες) Τοποθέτηση ψηφιδωτής παράστασης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Εικόνες) Συνεχίζουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Χώρα – Το 13% ξεπέρασε η ανεργία τον Νοέμβριο του 2021 Σύσκεψη για τα προγράμματα σπουδών Μέσης Εκπαίδευσης και τις εξελίξεις στον χώρο της απασχόλησης Aμερικανικό πανεπιστήμιο θα καταβάλει 490 εκατ. δολάρια σε χίλια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση Τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου & Δύο χειροτονίες στο Σύδνεϋ

Η Βυζαντινή Χορωδία “Απόηχος” ξεκίνησε εγγραφές για το πρώτο της μουσικό CD με Χριστουγεννιάτικους Ύμνους – Adologala.gr

αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1)

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 1 / 2022 , 16:18 από news_room

Η Βυζαντινή Χορωδία “Απόηχος” ξεκίνησε εγγραφές για το πρώτο της μουσικό CD με Χριστουγεννιάτικους Ύμνους – Adologala.gr

Ο βυζαντινός χορός με την επωνυμία “Απόηχος” υπό την διεύθυνση του χοράρχη και πρωτοψάλτη του ιερού ναού της αγίας Μαρίνας Νέας Φιλαδελφείας κου Αρκομάνη Η. Γεωργίου κατόπιν πολλών μαθημάτων και συμμετοχών σε ιερές ακολουθίες μπήκε στο στούντιο και ξεκίνησε την ηχογράφηση Χριστουγεννιάτικων Ύμνων. Ο χορός αποτελείται από εξαίρετους ιεροψάλτες γνώστες της βυζαντινής μουσικής παιδείας οι οποίοι διαθέτουν πτυχία ιεροψάλτη και διπλώματα βυζαντινής μουσικής ενώ διακονούν σε ενορίες ώς Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι.

Πιο συγκεκριμένα την βυζαντινή χορωδία “Απόηχος” αποτελούν οι κύριοι: Μάριος Κυριάκου( Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Λειβαδιάς, Στάμος Χαρίσης(Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. των Αγίων Θεοδώρων Θήβας),Νικόλαος Κρουστάλλης(Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Πειραιώς, Παναγιώτης Ζαρόκωστας (Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Περιστερίου και ο Ερμής Πούλος μέλος της χορωδίας “Απόηχος”.

Ο διευθυντής και χοράρχης της παραπάνω χορωδίας ο οποίος μετά από “τριβή” σε αναλόγια της επαρχίας και των μητροπολιτικών περιφερειών της Αθήνας κος Αρκομάνης Γεώργιος παρότι νεαρός στην ηλικία, χαρισματικός όμως και με ιδιαίτερη κλίση στην βυζαντινή μουσική επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο και αφού μαθήτευσε από μικρή ηλικία στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κοντά στον Ιωάννη Σχώρη Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής & Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, και τον κ. Δημήτριο Μπίλλα Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής & Πρωτοψάλτη της περιοχής των Τρικάλων επίσης ήταν κοντά και τον προέτρεψαν στην Β.Μ. ο Δαμασκηνός Ζάχος ,ο Δημήτριος Ζάχος, ο Βασίλειος Βαγενάς, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Στάμος και ο Λάμπρος Καρκαλέτσης, ενώ δάσκαλος του Γεωργίου Η. Αρκομάνη ήταν ο κυρός Κωνσταντίνος Έυθυμιάδης (Πρωτοψάλτης στον επί 67 έτη στον Καθεδρικό Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντινου & Ελένης Καρδίτσας. Έπειτα καθοριστικό για την πορεία και εξέλιξη του ρόλο σύμφωνα με δήλωση του,  ήταν η συνεχής “τριβἠ” κάθε Κυριακή στο αναλόγιο του κ. Πάτρα Πέτρου, Λαμπαδάριου του Ι.Ν. του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων με Πρωτοψάλτη τον Άρχοντα Θεόδωρο Βασιλικό.

Από τον Μάιο του 2019 έως την 31η του μηνός Οκτωβρίου του 2020 έψαλλε ως πρωτοψάλτης στον παλαιότερο και ιστορικότερο ναό της πόλεως της Καρδίτσας, τον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρδίτσας(1844) ,όπου έψαλλε και ο Δάσκαλος του Κωνσταντίνος Έυθυμιάδης.

Από πολύ μικρή ηλικία ο Γ. Αρκομάνης είχε επίσης διακριθεί σε διαγωνισμούς οι οποίοι του έδωσαν θάρρος να συνεχίσει να ασχολείται με την Βυζαντινή Μουσική. Σε αυτή την ενέργεια του Γεώργιου Αρκομάνη ο κ. Στάμος Χαρίσης, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Θήβας και μέλος της χορωδίας δήλωσε στην πρώτη ημέρα των εγγραφών στο adologala.gr που βρέθηκε εκεί, το ότι: «Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια του Γεώργιου Αρκομάνη καθότι επιδεικνύει ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο για την βυζαντινή μουσική και η ηχογράφηση αυτή είναι μέρος της επιτυχούς συνέχειας τόσο του ζήλου του όσο και της αγάπης του στη Βυζαντινή Μουσική.

Όσον αναφορά τα μέλη της χορωδία αξιοσημείωτο είναι η χρειά που έχουν αποκτήσει οι δύο πρωτοψάλτες του παραπάνω μουσικού σχήματος  οι οποίοι μαθήτευσαν και συνέψαλαν με τον άρχοντα οφφικιαλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κυρό Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

Στις ηχογραφήσεις η Βυζαντινή Χορωδία έψαλλε ύμνους από την ακολουθία των Ωρών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα εκ του εσπερινού, του όρθρου, ενώ έψαλλε και στιχηρά των Αίνων, το Δοξαστικό “Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου” κα. Χαρακτηριστικά η εξαμελής χορωδία μεταξύ άλλων έψαλλε: Το “Βηθλεέμ Ετοιμάζου” σε ήχο πλ. Δ ,το “Τι σοι Προσενέγκωμεν Χριστέ¨ σε ήχο Δεύτερο, επίσης τις Καταβασίες των Χριστουγέννων (πεζές και ιαμβικές) σε ήχο πρώτο ,το  “Εξεπλήττετο ο Ηρώδης” της Θ΄ Ώρας σε ήχο Βαρύ κα. Το σύνολο των ύμνων που θα ηχογραφηθούν και θα συμπεριληφθούν σε ψηφιακό δίσκο ( CD) θα ξεπεράσει τους είκοσι.

Τα εκκλησιαστικά μέλη αποδόθηκαν από το μουσικό πόνημα “Μουσικά Απανθίμασματα” Τόμος Β, του μουσικοδιδασκάλου κυρού Εμμανουήλ Χατζημάρκου και από το βιβλίο του Αθανασίου Καραμάνη ο “Όρθρος”.

Κλείνοντας ο κ Αρκομάνης Γεώργιος δήλωσε στο adologala.gr , «ευχαριστώ όλα τα μέλη της χορωδιακού συνόλου και ιδιαιτέρως του πρωτοψάλτες κο Χαρίση Στάμο και Μάριο Κυριάκου οι οποίοι διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να παρευρεθούν στις πρόβες και τις ηχογραφήσεις οι οποίες πραγματοποποιούνται εδώ στον κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο studio sierra, επί της Λεωφόρου Μεσογείων.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Adologala.gr 
αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1) αποηχος-apoixos-apoihos-arkomanis-georgios-ieropsaltis-xorodia-ellada-byzantini moysii (1)

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Με το Χρυσό Κλειδί της Πάφου τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Πολωνίας

Με το Χρυσό Κλειδί της Πάφου τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Πολωνίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 9 / 10 / 2021 , 0:08 από news_room Σε μια σεμνή ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, ο Δήμος Πάφου τίμησε με το Χρυσό Κλειδί της πόλης τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ο οποίος επισκέφτηκε την Πάφο, συνοδευόμενος από […]

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν υπέρ της ΕΕ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν χθές κατά μιας αμφιλεγόμενης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου. Κρατούσαν σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωνάζοντας “Μένουμε”, “Θα μείνουμε”, “Είμαστε Ευρώπη”. Διαδηλώσεις […]

Pin It on Pinterest